שבוע 11 להריון

את בתחילת החודש השלישי וכבר קורים בתוכך דברים גדולים, גם אם את לא מרגישה אותם, העובר ממשיך להתפתח והוא זז ללא הפסק, מתכווץ ומתמתח, גם אם את לא מרגישה את זה. את כנראה מרגישה תחושת רעב רוב הזמן וזה טבעי. יכול להיות שיש לך בחילה אבל זה יעבור בקרוב. הקפידי על תזונה נכונה ומנוחה, קחי ברזל וחומצה פולית. עברת כבר בדיקת שקיפות עורפית?

שבוע 11 – מצב העובר

בשבוע 11 להריון העובר באורך 4 ס"מ ומשקלו 8-10 גרם בממוצע.  האיברים שנוצרו בשלב מוקדם ממשיכים להתפתח. מראה העובר כמעט מושלם והפנים אנושיות יותר. עצמות הפנים נוצרו. העפעפיים סגורים (ויפתחו רק לקראת סוף ההיריון). התינוק בולע ופולט מי שפיר.

בלב כבר יש 4 מדורים: 2 חדרים ו-2 עליות וקיימים כבר כלי הדם הגדולים. הדם המחומצן, שמגיע באמצעות הווריד בחבל הטבור, מעבר ללב ובהמשך לאברי הגוף. דם רווי דו תחמוצת הפחמן מועבר לשני העורקים בחבל הטבור ומהם לשליה ולדם האם. מי שפיר "נשאפים" לריאות העובר וכך הן גדלות ומתפתחות. העובר זז רוב הזמן, הוא מתמתח ומתכווץ אבל את עדיין לא מרגישה אותו.

מצב האישה

כנראה, שהעלייה במשקל עדיין לא מורגשת אצלך אבל טיב התזונה הופך לחשוב יותר מתמיד לגוף שלך ולעובר. יש והתיאבון מתגבר ואיתו הצורך בצריכת ברזל בגוף. במידה ואין בחילות כדאי להתחיל ליטול כדורי ברזל מפני שאת צריכת הברזל, להבדיל מהסידן, קשה מאד לספק רק על ידי תזונה. עם זאת, הוספת מזונות עשירים בברזל לכל אחת מהארוחות, רק תועיל. ברזל נמצא בבשר בקר, כבש, עגל, הודו ועוף. במזונות מהצומח ברזל נמצא בקטניות, דגנים, אגוזים, עלים ירוקים, פירות טריים ופירות יבשים.

על מה חשוב להקפיד בשבוע 11 להריון?

השליש הראשון בהריון חשוב ביותר להתפתחות העובר. לפיכך את צריכה להקפיד על מנוחה, תזונה נכונה, לקחת ברזל וחומצה פולית, ולשתות לפחות 8 כוסות מים ביום. התפריט שלך צריך להכיל מזון עשיר בסידן (יוגורט, בננה, תרד וירקות ירוקים בכלל, קטניות מונבטות ומבושלות, אגוזים, שקדים וטחינה).

נפח הדם בהריון גדל על מנת לספק את דרישות העובר וגופך. כדי להניע את הדם בגוף הלב מתפקד במאמץ מוגבר וייתכן שתרגישי לעיתים בדופק מואץ.

את עדיין חשה בחילה. במשך הזמן היא תחלש והתיאבון שלך יחזור בהדרגה. מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה. הספורט מחזק שרירים ומשפר את ההרגשה. שחיה והליכה איטית מתאימים לשלב הזה בהריון (אם התעמלת לפני ההיריון באופן סדיר, את יכולה להמשיך ולהתעמל כרגיל).

הרבה נשים מתלוננות בשלב הזה בהריון על עצירות וצרבת. ההורמונים המופרשים בהריון (פרוגסטרון) גורמים להאטה בפעילות המעיים. הרפיה של המסתם בין הקיבה לוושט עלול לגרום למעבר חומצה מהקיבה לוושט ולהביא לתחושת צרבת.

העלייה במשקל מטרידה נשים רבות. לא כולן יודעות כיצד לזהות משקל עודף. בעיקרון, העלייה הרצויה במשקל עבורך בעת ההריון תלויה במשקל שלך לפני ההיריון, האם היית במשקל תקין, בתת משקל או במשקל עודף? טווח המשקל נקבע על פי מדד ה- BMI=Body Mass Index.

איך תחשבי את זה? ערך BMI  במשקל תקין הוא בטווח של 19.8 – 26, בתת משקל גוף –  קטן מ-19.8, במשקל עודף  בין 26-29 ואדם במשקל עודף רב יעמוד על ערך של מעל 29. לכן, במשקל תקין העלייה בהריון תהיה בין 11-16 ק"ג, נשים בתת משקל יעלו 12.5-18 ק"ג, במשקל עודף בין 7-11.5 ק"ג  ונשים במשקל עודף רב תעלנה לפחות 7 ק"ג . העלייה במשקל בהיריון תאומים תהיה 16-20 ק"ג.

מה מומלץ לך לעשות?

בשבוע זה תופני לבדיקת שקיפות עורפית ובהמשך לבדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון (תבחין משולש)

סביר להניח שלפני או בתחילת ההיריון ערכת בדיקות סקר גנטיות (בדיקות סקר למחלות תורשתיות). בעזרת בדיקות אלה ניתן לגלות עוד לפני ההיריון, או בשלב מוקדם מאוד שלו, האם קיימת אצל בני הזוג נשאות גנטית למחלות העוברות בתורשה מההורים לעובר. מומלץ לבצע את הבדיקות לפני ההריון או בשליש הראשון להריון וניתן לקבל במרפאה או ביעוץ גנטי אצל הרופא, דו"ח ממוחשב עם פירוט הבדיקות שיש לבצע. במידה ונמצאה נשאות גנטית למחלה תורשתית אצל אחד מבני הזוג, יש לפנות לייעוץ גנטי.

בשבוע 11 להריון תופנו לביצוע בדיקת סינון הנקראת בדיקת שקיפות עורפית ובהמשך לבדיקה נוספת – סקר ביוכימי טרימסטר ראשון (תבחין משולש).

בשתי הבדיקות מתקבלת הערכה סטטיסטית בלבד – מה הסיכון לעובר לתסמונת דאון (טריזומיה בכרומוזום 21) או לתסמונת אדווארדס (טריזומיה בכרומוזום 18) והאם הערכים הללו גבוהים או נמוכים מהסיכון הממוצע באכלוסיית הנשים בהריון.

בשבוע 11 ניתן גם לבצע לאם בדיקת דם פרטית ובתשלום שנקראת NIPT, לבדיקת הכרומוזומים לנשאות תסמונת דאון. גם בדיקה זו היא בדיקת סינון הנותנת הערכה סטטיסטית לגבי מספר רב יותר של כרומוזומים בהשוואה לבדיקת השקיפות העורפית וסקר ביוכימי שליש ראשון ושני. בדיקת הדם הזו אינה מחליפה את בדיקת מי השפיר. היא בודקת סטטיסטית רק חלק ממבנה הכרומוזום ולא בדיקה מלאה כמו בדיקת מי השפיר.

חושב להדגיש, בדיקת דם "במקום מי שפיר" אינה בדיקה אבחנתית.

רק בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר נותנת מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר.

אם מתקבלת  בבדיקת הדם תוצאה עם חשד לבעיה בכרומוזומים, את חייבת לעשות בדיקת מי שפיר על מנת לשלול או לאמת בצורה ודאית אם העובר חולה. גם כאשר מתקבלת בבדיקת הדם תשובה שאין בעיה בכרומוזומים – עדיין יש אפשרות שקימת פגיעה במבנה הכרומוזומים ויכול להיוולד ילד פגוע ולכן בדיקת מי שפיר מומלצת.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי להתייעצות ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?