שבוע 15 להריון

התחיל החודש הרביעי ואת מרגישה הרבה יותר טוב; יש לך פתאום סלידה ממזון כלשהו? את לא לבד. את גדלה וגם העובר שלך. הוא כבר נראה כמו בן אדם קטנטן. הבטן שלך כבר לא יכולה להיות סוד, רואים אותה מצוין. זה השלב לסקירת מערכות מוקדמת.

שבוע 15 להריון – מצב העובר

תסתכלי, הוא כבר נראה איש קטן. אורכו של העובר כ-9 ס"מ, משקלו כ-120 גר'. קוטר הראש 29 מ"מ, היקף הראש 10.5 ס"מ, היקף הבטן 8.8 ס"מ ואורך הירך 17 מ"מ.

האברים ממשיכים לגדול ולהתפתח במהירות. במערכת העצבית נוצרים הקשרים שבין תאי העצב וקצות העצבים היוצאים מהם. בשבוע הזה נוצר באוזן עור התוף. העובר זז ברחם הלוך ושוב, מפעיל את שרירי הגב והצוואר, שרירי הידיים והרגלים.

שרירי בית החזה פותחים ומכווצים את חלל הריאות, הסרעפת עולה ויורדת וכך מופעלת מערכת שיחלוף הנוזלים בריאות. הוא בולע ופולט את מי השפיר דרך הפה והאף, מפעיל ומשפר את כושר הבליעה והמציצה. העור מתעבה, הגוף מכוסה בשערות שינשרו לקראת סוף ההיריון. בשלד מתפתחות העצמות, הגפיים מפותחות בצורתם וניתן לראות את האצבעות והציפורניים. בסקירת מערכות מוקדמת ניתן לזהות את מין העובר. הוא מתחיל להראות כמו תינוק קטן.

מצב האישה בשבוע 15

ההרגשה הכללית שלך הולכת ומשתפרת. עובדה מעניינת, שאולי גם את מרגישה: רוב הנשים מפתחות סלידה מסוג מסוים של אוכל. בכל מקרה, צריך להמשיך ולשמור על תזונה בריאה ומאוזנת. צריך להתמיד ולהרבות בשתיית מים ולהקפיד על הימנעות מעישון.

העלייה במשקל שלך עד כה כ-2-3 ק"ג. סביר להניח שאת עדיין לא מרגישה את העובר. אמנם הוא נע רוב הזמן בחלל הרחם אך רק סביב השבוע ה-20 להריון תרגישי אותו. זה יקרה  רק כשהוא יילחץ וידחוף את הדופן הקדמי של הרחם. שליה קדמית שצמודה לדופן הקדמי של הרחם מקשה להרגיש את העובר ובמצב זה מרגישים אותו יותר מאוחר. יש נשים המדווחות על תנועות של העובר מאוד מוקדם, כבר בשבוע 15-16 אך זה נדיר.

פעילות הורמונלית גורמת לשינויים בצבע העור שלך. ריבוי תאי מלנין מביא להופעת כתמים באזור הפנים ומעל השפה. השינוי בצבע העור בולט במיוחד באזורי עור כהים  מלכתחילה כמו הפטמות בשד. הכתמים בעור בולטים לאחר שהייה בשמש ולכן מומלץ שתימנעי משמש ישירה ותקפידי יותר על מריחת קרם הכולל מקדם הגנה.

הבטן שלך גדלה. אצל חלק מהנשים היא נראית ענקית, אחרות חושבות שהיא שטוחה מידי. הרחם הגדל יכול גם ללחוץ על שלפוחית השתן ולגרום לעליה בתכיפות מתן שתן.

בשלב זה, נפח הדם של האם עולה. מאחר ומספר כדוריות הדם האדומות לא משתנה מופיעה בבדיקת הדם (ספירת דם) התראה על אנמיה. אל דאגה, זוהי אנמיה פיזיולוגית שהיא ביטוי לעליה בנפח הדם. הגוף מגיב לעליה בנפח הדם על ידי הרחבה של כלי הדם הפריפריים בגוף ובכך נשמר לחץ דם תקין.

שימי לב, יש ירידה מסוימת במערכת החיסון בגוף ולכן, יש יותר מקרים של שיעול והצטננויות.

על מה חשוב להקפיד?

כעת, כשמתחילים את השליש השני להריון, כדאי שתתחילי להתרגל לשכב על צד שמאל של הגוף ולא על הגב. בשכיבה על הגב, הרחם הגדל יכול ללחוץ על כלי הדם שנמצאים לאורך עמוד השדרה ומובילים דם ללב ולגרום לירידה באספקת דם ללב. לחץ הדם שלך יורד ואז מופיעה תחושת סחרחורת וטשטוש. שכיבה על הצד משפרת את אספקת הדם לשליה, וממנה עוברים חמצן ומזון לעובר.

מה מומלץ לך לעשות?

זה הזמן בו תבצעו סקירת מערכות מוקדמת. זוהי סקירה אנטומית מדוקדקת של אברי העובר אשר מבוצעת באמצעות אולטרסאונד. הבדיקה יכולה להתבצע בגישה ביטנית או נרתיקית, תלוי במיקום העובר ברחם ומכך האפשרות להגיע לבדיקה מדויקת של אברי העובר הספציפיים.

בשבועות 14-16 להריון חושב לבצע סקירת מערכות מוקדמת

את התוצאות יש להביא אתכם בהמשך,

כאשר תבואו לעשות בדיקת חלבון עוברי

במהלך הבדיקה מתחילים עם סקירת הראש ובודקים את  חדרי המוח, המוח הגדול, המוח הקטן והגומה האחורית. בודקים את מרקם רקמת המוח, את עצמות הגולגול והמרווח ביניהם. בבדיקת הפנים ניתן לבדוק את העיניים והעדשות, האף, האוזניים, השפתיים, החך, הלסת העליונה והתחתונה כולל לשון וסנטר. בלב בודקים את 4 מדורי הלב (2 חדרים ו-2 עליות), בודקים את העורקים והוורידים היוצאים או הנכנסים ללב ואת כיווני זרימת הדם.

בהמשך קובעים את מיקום הלב והריאות בבית החזה, את מיקום הכבד, הקיבה, המעיים ושלפוחית השתן בחלל הבטן. עמוד השדרה ניסקר לכל אורכו – בחתך אורך ובחתך רוחב. מערכת השתן כוללת את שתי הכליות ושלפוחית השתן. בכליה בודקים את גודלה ומיקומה מימין ומשמאל, בודקים את מרקם רקמת הכליה ומודדים את גודל אגן הכליה. כל המדדים האלה חשובים לשם הערכת תפקוד הכליה.

בהמשך בודקים את שלמות דופן בטן העובר, כניסת חבל הטבור לבטן העובר, המצאות 2 ידים ו-2 רגליים, סופרים אצבעות וקובעים את מין העובר. נערכת הערכה של גודל ומשקל העובר, כמות מי השפיר, מיקום השליה ובדיקת צוואר הרחם.

הנחיות ברורות של החברה הישראלית לאולטרסאונד במיילדות וגינקולוגיה קובעות את פירוט האברים הנבדקים בעובר. את טופס סיכום הממצאים של סקירת המערכות תצטרכו להציג בעת בדיקת סינון נוסף – בדיקת דם לחלבון עוברי ועל כך בהמשך.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פני אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?