שמירת תאים

שמירת תאים

כותב: פרופסור שלו

פעולה נוספת, שניתן לבצע בעת  בדיקת מי השפיר, היא לשמור חומר גנטי מתאי העובר [שהתקבלו בבדיקת מי השפיר] – עד סוף ההיריון.  מכאן השם "שמירת תאים".

בדרך כלל, כאשר מסתיימת בדיקת הציפ הגנטי במי השפיר והתשובה ניתנת להורים, תאי העובר אינם נשמרים יותר והם מושמדים. 

למה לשמור תאים?

ישנם מקרים, בהם בהמשך ההיריון מופיעות בעיות לא צפויות בעובר. הן מתגלות בדרך כלל בבדיקות אולטרסאונד שמבוצעות בהמשך ההיריון, כגון בסקירת מערכות מאוחרת, וכן בעקבות סיבוכים אחרים במהלך ההיריון.

בעיות אלה יכולות להיות קשורות בפגמים בחומר הגנטי אותם ניתן לאבחן בבדיקות מיוחדות מעבר לבדיקת הציפ הגנטי. השינויים בגנים יכולים לגרום לבעיות גדילה והתפתחות, הפרעה בהתפתחות הגפיים, שינויים במבנה המוח והפנים ובעיות אחרות. במקרים אלה, צריך לבדוק שוב את ה-DNA (דנ"א) העוברי ואף לבצע בדיקה מורחבת לפיענוח גנטי בשם "אקסום". 

אמנם בסיום כל בדיקת ציפ גנטי, עדיין נותר מעט חומר גנטי של העובר במעבדה, אלא שבחלק מבדיקות האקסום הכמות לא תספיק. יש האומרים ש"שמירת תאים" היא מעין "ביטוח" למקרה שנזדקק במהלך ההריון לעוד חומר גנטי ובכך נוכל להימנע מבדיקת מי שפיר נוספת. האפשרות שנזדקק לחומר נוסף הוא מועט ביותר, אך קיים.  

במקרה של מום עוברי  אשר התגלה באולטראסאונד, גם כאשר בדיקת מי השפיר והציפ הגנטי תקינים  – עדיין כדאי לשמור תאים עובריים. ייתכן שבעתיד יתגלה מידע חדש, נוכל לבדוק אותו בתאי העובר שנשמרו ואולי אז להבין את הסיבה. למידע חדש זה יש חשיבות לשם השלמת הברור הגנטי וכן למתן ייעוץ לגבי הריונות עתידיים.

מסיבות אלה, כאשר אני מבצע את בדיקת מי השפיר, אני מסביר ומציע למטופלת גם את האפשרות לשמור תאים עובריים. עלות הבדיקה באסותא – כ 500 שח לערך. 

השוואת בדיקות מי שפיר וחלופות