מאמר אורח
גם אתן שמעתן על המיתוס ש"בהריון אוכלות בשביל שניים"? כמה נכון המיתוס הזה ומה באמת חשוב לאכול ולא לאכול בהריון? לפניכן כל המידע על תזונה בהריון וסיגול שגרת אכילה גם לאחר הלידה.
שומרים על הגוף ועל העובר
תזונה נכונה ובריאה חשובה בכל מצב ובכל גיל. בהריון היא חשובה אף יותר. היא משפיעה על תקינות ההריון ותחושת החיוניות ואף על העובר, במובנים רבים. העיקרי שבהם הוא שהאם לעתיד היא זו שמהווה את המקור הבלעדי של העובר למרכיבי התזונה השונים. כלומר, אם אתן סובלות מחוסרים תזונתיים, גם העובר יחווה אותן ובמקרם קיצוניים יכול הדבר לגרום לסיבוכי הריון ומומי לידה.
גם לעלייה במשקל יש משמעות רבה בכל הנוגע לבריאות האם והעובר. על העלייה להיות במידה הנכונה וזה גם הזמן להפריך את המיתוס של "אכילה בשביל שניים". רק בשליש האחרון להריון גדלה הצריכה היומית שלכן, וגם גידול זה עומד על כ- 300 קלוריות בלבד (שווה ערך לכריך עם ממרח טחינה).
במקרים של מצבים בריאותיים שונים, למשל סוכרת הריון, לתזונה ולעלייה ניכר במשקל יש חשיבות רבה עוד יותר.
מחקרים שבוצעו בשנים האחרון העלו כי קיים קשר הדוק בין תזונת האם במהלך ההריון ובריאות העובר, גם בגיל בגרות. בריאות האם עצמה מושפעת אף היא מתזונה נכונה והריון תקין, ללא תופעות כמו לחץ דם גבוה או סוכרת הריון, מגביר את הסיכון של האם לפתח לחץ דם גבוה או סוכרת סוג 2 בעתיד.
התזונה הוא אמצעי שמצוי בידיים שלכן והוא בר שליטה, אם רק נדע מה – וכמה – לאכול בהריון. חשוב לזכור שגם הריון במצב בו האם היא בעודף משקל עלול להגביר את הסיכון למחלות שונות, אצלה ואצל העובר.
אז מה אוכלים?
זה הזמן להדגיש כי המונח "דיאטה" לא מתייחס לתזונה למטרות הרזיה, אלא מתאר שגרת תזונה (מהמילה diet באנגלית שמשמעותה תזונה).
כאמור, לאכול בהריון בשביל שניים הוא רק מיתוס והתוספת הקלורית הנדרשת אינה גדולה, ומתחילה החל מהשליש השי ולעתים מהשלישי.
נתון זה משתנה והוא אינדיבידואלי לכל אשה בהריון. למשל, נשים שעוסקות בפעילות גופנית רבה יזדקקו לצרוך יותר קלוריות, כמותן גם נשים המצויות בתת משקל. לעומתן, נשים שהתחילו את ההריון במצב של השמנה ועודף משקל, יזדקקו לפחות קלוריות.
דיאטה בהריון מושתת על צריכה של מזונות שיש בהם סיבים רבים, ויטמינים ומינרלים.
חשוב להתייעץ עם הרופא המלווה את ההריון בנוגע לתוספי תזונה מומלצים וכן עם דיאטנית לבניית תפריט מותאם להריון.
ממה כדאי להמנע בדיאטה בהריון?
מערכת החיסון במהלך ההריון עובדת פחות טוב מאשר בתקופות שלא בהריון. זהו מנגנון דווקא יעיל שמונע מגוף האשה לדחות את העובר (שנחשב לגוף זר) אולם מעלה את הסיכון לזיהומים שונים שמצויים גם במזון. חשוב להמנע ממזונות שעלולים לגרום להרעלת מזון ומזונות המכילים חיידקים מזהמים כמו ליסטריה, סלמונלה, טוקסופלזמה, אי קולי ואחרים.
בהריון מערכת החיסון עובדת פחות טוב. זהו מנגנון הגנה שנועד למנוע דחייה של העובר שנחשב לגוף זר. המחיר הוא רגישות גבוהה יותר לזיהומים שונים, כולל זיהומים ממזון. לכן חשוב להימנע ממזונות שיש בהם סכנה להרעלת מזון. בנוסף, יש מזונות שמכילים חומרים שעלולים להזיק לעובר כמו למשל אלכוהול שמומלץ להימנע ממנו כבר בשלב הנסיונות להרות.
מזונות שאינם מומלצים לאכול בהריון:
בשר ודגים לא מבושלים או מבושלים למחצה, כמו סושי, סטייק במידת עשייה מדיום רייר, דג מלוח, קוויאר, פירות ים וכדומה
ביצים נאות או שלא בושלו מספיק, כמו ביצה רכה וביצת עין וגם מזונות שמכילים אותן, כמו עוגת טירמיסו וקינוחים נוספים שמכילים ביצים מוקצפות חיות. כמו כן רצוי להמנע מרטבים מבוססי ביצים כמו מיונז ביתי, רוטב הולנדייז וכדומה.
גבינות מחלב מפוסטר כמי קממבר, רוקפור, ברי שיש להן את התנאים לצמחית חיידקי ליסטריה. גם גבינות מלוחות שמושרות במי מלח לא מבטיחות הגנה מלאה מפני ליסטריה שעלול להתפתח גם בריכוזי מלח גבוהים. לכן מומלץ שלא לצרוך גבינות כמו צפתית, פטה וכדומה.
נבטים שלא עברו בישול. הם עלולים להכיל חיידקי אי קולי או סלמונלה.
דגים: רובם מומלצים ואף חשובים לאכילה במהלך ההריון, כל עוד בושלו היטב אולם יש להמנע מדגים שמכילים כמות גבוהה של כספית כמו מקרל למשל.
אלכוהול: השפעתו רבה על התפתחות התינוק. כל כמות שנצרכת בהריון עוברת שירות לעובר ולמוחו המתפתח. בכל הנוגע לאלכוהול, "אין הנחות" ויש להמנע ממנו לחלוטין. הנזקים שהוא גורם גרועים ממש כמו עישון בהריון, ואפילו יותר.
קפאין: ביכולתו של קפאין לחדור את השליה. כמו כן הוא משקה מעורר שפוגע באיכות השינה של האם ושל העובר. ניתן לצרוך ככוס עד שתי כוסות קפה ביום ולזכור שקפאין מצוי גם בקולה, שוקולד ומשקאות אנרגיה שממילא אין לצרוך אותם בהריון.
דיאטה בהריון היא הזדמנות מצויינת לסגר הרגלי אכילה בריאים ונכונים ולהמשיך איתם גם לאחר ההריון. הרגלים אלו יסייעו לכן לשמו רעל משקל גוף תקין, גם לאחר הלידה, לשמו רעל תחושת שובע ולשמו רעל הגוף מפני מאכלים שלא נחשבים כתורמים בריאותית לגופכן.