את בסיומו של החודש הרביעי. המשיכי להקפיד על התזונה. כבר רואים בבירור שהעובר מנסה לגעת בכל מה שסביבו. עשית את בדיקת החלבון העוברי. קבעת כבר מועד לבדיקת מי שפיר?
שבוע 18 – מצב העובר
הוא זז והוא גדל. אורך העובר 140 מ"מ, ומשקלו כ-200-220 גר'. קוטר הראש 41 מ"מ, היקף הראש 15 ס"מ, היקף הבטן 125 מ"מ, אורך הירך 27 מ"מ. הראש עדיין מקדים בממדיו את היקף הבטן כאשר היחס ביניהם 1:191 כמות מי השפיר 280 סמ"ק.
כתבנו על התפתחות העובר בפרקי השבועות הקודמים, הוא נראה "אמיתי" ותמונות תלת המימד שלו באולטרסאונד מרשימות ומרגשות ממש; העובר זז ברחם, הוא מניע ידיים ורגלים, מכסה לפעמים את הפנים, נוגע מפעם לפעם בשליה ודופן שק ההיריון. הוא גמיש להפליא. יש נשים שמתחילות להרגיש בתנועות זעירות בבטן התחתונה. כשהעובר אינו בתנועה נהוג לומר שהוא ישן. במצב זה ניתן לראות לפעמים תנועות של גלגלי העיניים.
העור של העובר שקוף ודרכו ניתן להבחין בכלי הדם. נוצרו לו כבר טביעות האצבעות. בלוטות שומן בעור יוצרות שכבת מגן (וורניקס), שתיראה בזמן הלידה כמרקם לבן העוטף את התינוק. חבל הטבור מסתלסל במי השפיר ואפילו נכרך סביב הגוף או הגפיים. המוח ומערכת העצבים ממשיכים להתפתח. העצבים מתכסים במעטפת שומנית מבודדת בשם מיילין.
המוח כבר מחולק לשתי המיספרות, ימנית ושמאלית. בחלקו האחורי נימצא המוחון. כל המוח מוקף בנוזל שנוצר בתוך מערכת החדרים המוחית. הנוזל ממלא את הגולגולת וזורם בהמשך לתוך התעלה העצבית שבעמוד השדרה.
האוזניים בולטות בצידי הגולגולת. עצבי השמע התפתחו וזה הזמן בו העובר מתחיל לשמוע. גלגלי העיניים קיימים. בפנים ניתן לראות אף ונחיריים, שפתיים שלמות, חך ולסת תחתונה. העובר מזיז את הלשון, הוא מבצע תנועות בליעה, שותה את מי שפיר למערכת העיכול. הכליות נמצאות משני צידי עמוד השדרה. הן מתפקדות, מסננות את הדם, ומפרישות שתן דרך צינור השתן לשלפוחית ומשם אל שק מי השפיר. אברי המין קבלו את צורתם ונמצאים במקומם בחלל הבטן. בעובר זכר, ניתן להבחין בשק האשכים.
מצב האישה במהלך שבוע זה
לאחר סיום השליש הראשון בו עלית כ-1-2.5 ק"ג, עליית משקל הגוף כעת היא של כחצי ק"ג לשבוע. עד כה היית אמורה לעלות עד כ-4 ק"ג. העלייה במשקל שלך נובעת מהתפתחות העובר, השליה, הרחם, רקמת השדיים, מי השפיר, הדם ומאגרי השומן באם.
העליה בתחושת הרעב שלך והשינויים בממדי הגוף שלך מעצם קיום ההיריון נותנת לכאורה "הצדקה" לאכילת חטיפים וקלוריות מיותרות. נסי למתן את הדחף הזה; רצוי להקפיד על אוכל בריא. מזון מאוזן מספק לך את החומרים הנדרשים להתפתחותו התקינה של העובר במהלך גדילתו ברחם ומספק לגופך את כל הנחוץ לבריאות אופטימלית במהלך ההיריון וכהכנה ללידה ולהנקה.
על מה חשוב להקפיד?
רוב רכיבי האנרגיה הדרושים בהריון נמצאים במזון. יוצאים מהכלל הם תוספות ברזל וחומצה פולית שלא ניתן למלאן באמצעות מזון ולכן הם נלקחים בכדורים. רצוי להעשיר את המזון בחלבונים, בסידן, ברזל וחומצה פולית. נמצא קשר בין חוסר בחומצה פולית (בעיקר), ויטמיןC ויטמין
12B ואבץ לבין שכיחות גבוהה למומים מולדים בתעלה העצבית. על פי אחד ההסברים הסיבה למומים היא פגם מטבולי בחומצה הפולית שבגוף ולכן צריכה מוגברת עשויה למנוע את היווצרותם.
עליה ברמת הורמון האסטרוגן בהריון גורמת לעליה בכמות ההפרשות הריריות מהנרתיק. כאשר היא בצבע רגיל וללא ריח חריג אין צורך לטפל. עם זאת , בהריון ישנה ירידה ברמת החומציות בנרתיק (עליה ברמת הph) ובכך מתאפשרים תנאי מחיה טובים יותר לפטריות ודלקות. במצבים כאלה יש להיבדק ולקבל טיפול תרופתי מתאים.
מה מומלץ לך לעשות במהלך שבוע 18 להריון?
בשבוע 18 ניתן לבצע את בדיקת מי השפיר (ניתן לבצע בין השבועה-16 ועד 22 ושישה ימים). ההחלטה אם לבצע את הבדיקה נעשית לאחר שיחת הבהרה והסבר הניתנים על ידי הרופא המטפל או בייעוץ הגנטי. הבדיקה מיועדת לכל מי שרוצה בכך.
בשבועות 16-22 מומלץ להבצע את בדיקת מי השפיר
בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי, נותנת מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר ומאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות, פיגור תפתחות ואף חלק ממקרי האוטיזם!
בדיקת מי שפיר היא הבדיקה היחידה הנותנת את רוב המידע הקיים לגבי תסמונות כרומוזומליות בעובר. במהלך הריון רגיל לא בודקים כלל את תקינות הכרומוזומים בעובר, כך שלמעשה נולד תינוק ללא השלמת כל הבדיקות באם הוא בריא או לא. זו הסיבה שזוגות בוחרים לבצע את בדיקת מי השפיר. כשם שמבצעים את סריקת המערכות לגילוי מומים אנטומיים באברים השונים של העובר, כך בודקים בבדיקת מי השפיר את תקינות הכרומוזומים.
יש נשים שייבצעו בדיקת מי שפיר בגלל סיכון גבוה לבעיה בכרומוזומים. נשים מבוגרות, נשים עם נשאות חריגה למחלות תורשתיות ובעקבות זה גם לעובר סיכון מוגבר לבעיות גנטיות, או נשים עם תוצאות חריגות בבדיקות הסינון השונות (סקר שליש ראשון ושני) יעברו בכל מקרה את הבדיקה. זוגות אלה עוברים בד"כ ייעוץ גנטי ובדיקת מי השפיר מאושרת לביצוע ללא תשלום.
בבדיקת מי השפיר שואבים מי שפיר הנמצאים בשק ההיריון ובתוכם קיימים תאים עובריים. התאים נושרים מהעור של העובר, נפלטים ממערכת העיכול והשתן. בתאים האלה נמצא החומר התורשתי של העובר, שנבדק בשיטות שונות וחדשניות במעבדה.
שאיבת מי השפיר נעשית במחט בקוטר שווה לזה בו נלקחת בדיקת דם מהיד. המחט ארוכה יותר מאחר והיא מוחזקת ישירות בכף היד, אך עומק החדירה בדופן הבטן מועט. הבדיקה אינה כואבת בדרך כלל והנשים מופתעות עד כמה היו בחרדה טרם הבדיקה.
משך הבדיקה כולה הוא כ 10-5 דקות ורוב הזמן מוקדש לחיטוי דופן הבטן. נשאבים בממוצע בין 20-40 סמ"ק מי שפיר, על פי סוג הבדיקה הנדרשת לביצוע. בדרך כלל מומלץ על מנוחה בשכיבה ביום הדיקור ולאחריו.
בשבוע שאחרי הדיקור מומלץ להימנע מפעילות גופנית. את תשובת בדיקת מי השפיר ניתן לקבל תוך שבועיים (תשובת הצ'יפ הגנטי) ולאחר שלושה שבועות (תשובת הכרומוזומים הרגילה). כאשר התשובה של שתי הבדיקות תקינה הסתיים הבירור הכרומוזומלי המלא של העובר. על בדיקת מי השפיר ובדיקת הציפ הגנטי ניתן לקרוא באתר זה בנפרד.