כל מה שחשוב לדעת על הליך פונדקאות

מאמר אורח מאת עדה אטיאס

הליך הפונדקאות הוא הליך יחסית מורכב הכולל מספר שלבים, כמו כן מדובר בהוצאה כספית גדולה ויש לעמוד בתנאי הסף ובדרישות שונות, לרבות חתימה על הסכם בעל תוקף משפטי מחייב. את ההליך ניתן לעבור בישראל, כל עוד עומדים בדרישות החוק, ואפשר לעבור את ההליך במדינות שונות כמו אוקראינה, ארצות הברית, קנדה ועוד.

למי מיועד הליך הפונדקאות?

הליך הפונדקאות מיועד בדרך כלל לזוגות המעוניינים להיעזר באם פונדקאית כדי להגשים חלום ולהביא ילד לעולם. בישראל, ההליך אפשרי רק להורים מיועדים בהתאם לחוק הסכמים לנשיאת עוברים. החוק בישראל מאפשר להורים מיועדים שהם גבר ואישה שהם בני זוג, או לאישה ללא בן זוג, לחתום על הסכם עם אם נושאת לשם הולדת ילד.

החוק מיועד לנשים שאינן יכולות להתעבר ולשאת הריון, כל עוד הן בגיל הפוריות, ולנשים שהריון עלול לסכן באופן משמעותי את בריאותן. החוק בישראל מחייב שהזרע המשמש להפריה חוץ גופנית יהיה של האב המיועד, והביצית חייבת להיות של האם המיועדת. במקרים בהם נדרשת תרומה של ביצית, החוק בארץ אינו מאפשר לאם הפונדקאית לתרום להורים המיועדים ביצית שלה.

הסכם לנשיאת עוברים

כדי שההורים המיועדים יוכלו לחתום על הסכם לנשיאת עוברים עם אם נושאת, עליהם לעמוד במספר תנאים, ביניהם:

  • בני זוג או אישה יחידה ללא בן זוג.
  • גיל האם המיועדת עד 52.
  • ההורים המיועדים הם תושבי המדינה.
  • לאם מיועדת יחידה אין יותר משני ילדים ביולוגיים.
  • הזרע המשמש להפריה הוא של האב המיועד.
  • ההסכם נחתם מרצון חופשי.
  • חוות דעת של רופא מומחה על התאמה להליך הפונדקאות.
  • הערכה מטעם פסיכולוג על התאמה להליך.
  • חוות דעת רפואית המעידה כי האם המיועדת אינה יכולה להתעבר ולשאת הריון, או שהריון עלול לסכן את בריאותה.
  • ההורים המיועדים קיבלו ייעוץ מקצועי הכולל בדיקת אפשרויות נוספות כמו אימוץ.
  • ההורים המיועדים חתמו על הסכם ויתור על סודיות רפואית.

כדאי לדעת כי בהליך פונדקאות בחו"ל, משרד הפנים דורש בדרך כלל מהאב לעבור בדיקה גנטית להוכחת קשרי משפחה, ולאחר מכן האם המיועדת נדרשת לאמץ את הפעוט. כאשר עוברים את הליך הפונדקאות בישראל, נהוג לעבור אבחון טרום השרשתי (PGD) כדי להימנע מלידה של ילד החולה במחלה גנטית. את הבדיקה הגנטית מבצעים בתהליך של הפריה חוץ גופית, ובמהלך ההיריון מומלץ לאם הנושאת לעבור בדיקות מקיפות על ידי רופא מומחה, לרבות סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.

ועדת האישורים מטעם משרד הבריאות

ועדת האישורים מטעם משרד הבריאות מהווה את הגוף האחראי על ענייני פונדקאות בישראל. החוק בישראל אינו מאפשר ליחידניים ולחד מיניים לעבור את ההליך בארץ. זוגות שקיבלו אישור ראשוני להליך הפונדקאות מוועדת האישורים נדרשים לאתר אם נושאת בעצמם או בעזרת סוכנות המתמחה בתחום זה, האם הפונדקאית חייבת להתאים לקריטריונים שנקבעו.

לאחר איתור אם נושאת ההורים המיועדים צריכים להגיש את המסמכים הרלוונטיים לתיק לוועדת האישורים, וחברי הוועדה בודקים את המסמכים, שומעים את הצדדים להסכם, ומחליטים האם לאשר את ההסכם לנשיאת עוברים, כל עוד כל התנאים הנדרשים בחוק התקיימו.

בין המסכים שיש להגיש לוועדת האישורים, על פי סעיף 4 לחוק ההסכמים לנשיאת עוברים – חוות דעת רפואית בדבר אי יכולתה של האם המיועדת להתעבר ולשאת הריון, או הריון העלול לסכן את בריאותה.

חשוב לדעת כי ניתן לעבור הליך פונדקאות גם בחו"ל, זהו הליך מורכב הכרוך בקשיים שונים, לכן מומלץ לפנות לסוכנות מקצועית ואמינה שעובדת עם גניקולוגים בארץ ובחו"ל, וכדאי לבדוק האם הסוכנות מעסיקה רופאים מומחים המלווים את ההורים המיועדים בהליך עצמו, בין אם הוא מתקיים בישראל ובין אם הוא מתקיים בחו"ל.