הפרעות כרומוזומליות

הבדיקות השונות המתוארות באתר זה, בראשן בדיקת מי שפיר, באות לבדוק הפרעות בכרומוזומים של תאי העובר. הפרעות כאלה יכולות להצביע על בעיות התפתחותיות, גופניות ונפשיות עתידיות בתינוק, בילד ובמבוגר.
ננסה כאן לעשות סדר בין ההפרעות השונות:

טריזומיה

בגרעין שבכל תא בגוף העובר יש 46 כרומוזומים, שמכילים את חומר התורשה – ה-DNA (דנ"א). הכרומוזומים מסודרים בתא בזוגות, סה"כ 23 זוגות.
כשקיים מצב בו יש בגרעין התא כרומוזום עודף על הזוג הקיימים בכל תא, קוראים לכך טריזומיה ויש לה השפעה על עתיד העובר. כעת יש בכל תא של העובר 47 כרומוזומים. המונח טריזומיה מורכב משתי מילים – טרי=שלושה, זומיה=כרומוזומים.

טריזומיה 21

קרויה גם תסמונת דאון.

על ידי תוספת של כרומוזום נוסף בזוג הכרומוזומים מס' 21  מתקיימת פגיעה בעובר, שבאה לביטוי בפיגור שכלי (ממוצע IQ – 50), קומה נמוכה, מומים גופניים כעיניים מלוכסנות, לשון בולטת ומחציתם סובלים ממומי לב. במצב כזה, למעשה ביצית האישה מכילה 24 כרומוזומים במקום 23 וכשהיא מתחברת עם הזרע הבעל המכיל  23 כרומוזומים נוצר עובר עם 47 כרומוזומים. הסיבה לתוספת כרומוזום בביצית לא ידועה אך ברור שיש לכך קשר לגיל האם. ככל שגיל האם גבוה יותר, עולה הסיכוי לטריזומיה 21.

שכיחות התסמונת היא כ-1:800 לידות והיחס בין בנים לבנות אצל הלוקים בתסמונת הוא 3 בנים על  לידת 2 בנות. כאשר יש ילד אחד במשפחה עם תסמונת דאון הסיכוי לילד בלידה נוספת עם התסמונת הוא כ-1%.
האבחון הסופי לקביעה חד משמעית לקיום התסמונת הוא בבדיקת דם לתסמונת דאון אצל המבוגר, או על ידי בדיקת תאי העובר בבדיקת מי שפיר או סיסי שליה.

טריזומיה 18

קרויה גם תסמונת אדוארד. על ידי תוספת של כרומוזום נוסף בזוג הכרומוזומים מס' 18  מתקיימת פגיעה בעובר, שבאה לביטוי בפיגור שכלי קשה, ורובם מתים בשנה הראשונה לחייהם.
הם נולדים במשקל לידה נמוך, עם רפיון שרירים, כפות ידיים קפוצות כשהאצבע החמישית מוחזקת בצורה אופיינית לתסמונת. יש להם מומי פנים כשפה שסועה ולסת תחתונה קטנה, מומים בלב, בכליות ובאברי המין. האבחנה נחשדת כבר על ממצאי בדיקת אולטראסאונד אך נקבעת סופית בבדיקת מי שפיר.

טריזומיה 13

קרויה גם תסמונת פטאו. על ידי תוספת של כרומוזום נוסף בזוג הכרומוזומים מס' 13, הפגיעה בעוברים קשה ביותר.

למעלה מ-% 80 מהעוברים מתים ברחם או בתקופה הקרובה לאחר הלידה. המומים הגופניים נקראים 'מומים של קו האמצע' אשר נוצרים מכשל בתהליכי התפתחות המוח הקדמי. במועד זה מתפתחים גם הפנים כך שמומי קו האמצע כוללים קבוצה רחבה של מומי מוח  וגולגולת, מומי פנים (חיך ושפה שסועים,לסת תחתונה קטנה,  בעיות עיניים כמו קטרקט, עיינים קטנות, היפרדות רשתית), פגם בעמוד השדרה, פגם בדופן הבטן, אצבעות מעל האגודלים, עיוותים בגפיים ועוד.

השכיחות לתסמונת היא כ-1:5000-12,000 לכל לידה. התסמונת נמצאות במקום השלישי בשכיחות לאחר טריזומיה 21 וטריזומיה 18 (המתוארות כאן למעלה).
התסמונת לא תורשתית והסיכוי ללדת ילד נוסף עם טריזומיה 13 קטן מ-1%. באמצעות בדיקת סקר ביוכימי שליש ראשון יחד עם בדיקת השקיפות העורפית ניתן להעריך את הסיכון להמצאות התסמונת.

תסמונת טרנר

בניגוד לטריזומיות, המתוארות כאן למעלה, בתסמונת טרנר לוקות רק בנות, שחסר להן כרומוזום נקבי אחד מסוג X. כלומר, בתאי הגוף שלהם 45 כרומוזומים במקום 46. עוברים עם תסמונת טרנר עוברים בדרך כלל  ההפלה בשליש הראשון להריון. ממצאים מוקדמים  באולטרסאונד הן ציסטות באזור הצוואר של העובר אשר נעלמות במהלך ההיריון. נשים הסובלות מהתסמונת הן בעלות קומה נמוכה, הווסת פוסקת בגיל צעיר יחסית, והן סובלות מעקרות מאחר שבשחלותיהן לא מתפתחות ביציות.

שכיחות התסמונת היא כ-1:3000 לידות בנות.

תסמונת קליינפלטר

תסמונת זו נגרמת מהימצאות כרומוזום X נוסף אצל הזכר, כלומר בעל תמונת כרומוזומים 47XXY.
הלוקים בתסמונת XXY מתאפיינים בעקרות על רקע של התפתחות לא תקינה של האשכים ותאי הזרע. הקומה שלהם גבוהה מהממוצע, והם בעלי פיגור שכלי קל. חלק מהלוקים בתסמונת מנהלים חיים נורמליים.

שכיחות התסמונת היא כ-1:1000 לידות בנים.

X שביר

לתסמונת קוראים גם Fragile X Syndrome או תסמונת X שביר. השם תסמונת ה-X השביר מכוונת לבעיה בכרומוזום X. לכרומוזום יש 2 זרועות, ובתסמונת יש פגם בקצה הזרועה הארוכה. במצב תקין קיימים באזור זה כ-50 רצפים של חומר התורשה  DNA (דנ"א). במצב של תסמונת איקס שביר יש למעלה מ-200 חזרות.

כאשר יש בין 50-200 חזרות של ה-DNA (דנ"א) מדובר במצב של "נשאות". התוספת של הרצפים בכרומוזום פוגעת בפיקוח על יצירת גנים אחרים וכך נוצרת המחלה.
נשים נשאיות של התסמונת יכולות ללדת בנים חולים. אצל בנות שקבלו כרומוזום איקס שביר מהאם יש עוד כרומוזום X בריא שקבלו מהאב ולכן, הביטוי למחלה נמוך אצל בנות. התסמונת גורמת לפיגור, בעיקר בזכרים ונמצאת במקום שני בשכיחות כסיבה לפיגור אצל זכרים לאחר תסמונת דאון. מלבד הפיגור השכלי, התנהגות הילדים היא היפראקטיבית ולעתים אוטיסטית. יש להם בעיות בדיבור, בפנים ניתן להבחין בגולגולת, במצח, אוזנים ואשכים גדולים. אצל בנות הסימנים החיצוניים קלים והפגיעה השכלית קלה יותר.

לכל אשה מומלץ לבדוק בדיקת נשאות לתסמונות X שביר לפני או בתחילת ההיריון. אם אשה מתגלית כנשאית או נולד לה ילד עם תסמונת  X שביר בעבר, היא תעבור בדיקת מי שפיר לשלילת התסמונת.
השכיחות של נשים נשאיות תסמונת האיקס השביר בישראל היא 1:200-1:350.

טיי זקס

תסמונת טיי זקס היא מחלה תורשתית בה חסר לעובר ולילוד אנזים בשם הקסוזאמינידאז A. רוב הילדים הלוקים בתסמונת מתים עד גיל 3. מחסור באנזים גורם להצטברות חומר שומני בתאי העצב שבמוח וכך העצב מתנוון ונגרם פיגור שכלי. התסמונת באה לביטוי בחולשת שרירים בגיל חצי שנה ורגישות יתר לקול. בהמשך מופיעים התכווצויות, עיוורון, חרשות, פיגור התפתחותי ופסיכומוטורי.

תסמונת טיי זקס שכיחה אצל אשכנזים. לחולה בתסמונת יש 2 גנים פגומים אותם קבל האחד מהאב והשני מהאם. האב והאם אינם חולים מאחר ויש להם גן נוסף בריא. לחולה יש 2 גנים פגומים והמחלה באה לידי ביטוי בכל חומרתה. לא ניתן לרפא את המחלה, לא ניתן לאבחן אותה באולטרסאונד, והאבחון  נעשה רק בבדיקת מי שפיר או סיסי שליה.

שכיחות הנשאים היא 1:30 והסיכוי ששני בני הזוג נשאים הוא 1:900. הסיכוי לילד אשכנזי, שיוולד חולה הוא 1:3600 (כמובן שרק במידה שלא נעשתה בדיקת מי שפיר, אשר יכולה לאתר את התסמונת). כאשר שני ההורים נשאים, הסיכוי ללידת ילד פגוע הוא 1:4.  לכן, בדיקת מי שפיר חשובה ביותר.

תסמונות עם חוסרים כרומוזומליים מזעריים (מיקרודלישנס)

תסמונת די-ג'ורג'

לתסמונת שמות נוספים- CATCH 22 ו- VCFS Velo Cardio Facial Syndrome ׁ(תסמונת חיך-לב-פנים). בתסמונת זה קיים חסר מזערי בכרומוזום 22q11.2.
התסמונת נגרמת עקב חסר של מקטע קטן על הזרוע הארוכה בכרומוזום 22.  האזור הזה בכרומוזום, שאחראי על התפתחות תקינה של הלב, הפנים, על המערכת הראיה והשמיעה וההתפתחות השכלית. קיימים  מעל 180 ממצאים קליניים המערבים מערכות שונות.

ככל שחסרים יותר גנים תהיה בעיה בהתפתחות של המערכות הבאות:
1. מומי לב בעיקר של העורקים הראשיים.
2.חך שסוע ולסת קצרה
3.איחור  בדיבור ובשפה ופיגור שכלי קל עד בינוני. חלקם לוקים באוטיזם. יש המפתחים הפרעות פסיכיאטריות למשל סכיזופרניה
4.זיהומים שונים בגלל כשל של המערכת החיסונית.

האבחנה לתסמונת על ידי בדיקת FISH, שמשתמשת בסמן פלואורסצנטי סגולי בכרומוזום 22.
התסמונת לא תתגלה בבדיקת מי שפיר רגילה. ההפניה לבדיקה תתבצע, בדרך כלל לאחר אבחון של מומי לב או מומי פנים באולטרסאונד.

יש סיכוי של כ-50% להעברת המחלה לצאצאים. אם יש להורים ילד אחד חולה ולהם אין סמפטומים יש סיכוי של פחות מ-5% לילד נוסף חולה בתסמונת.

תסמונת חסר מזערי בכרומוזום 1p36

התסמונת נגרמת עקב חסר מקטע קטן בכרומוזום 1 ונקראת גם מונוזומיה 1p36. זו התסמונת השכיחה ביותר מהתסמונות עם חוסר מזערי בכרומוזום באזור הקצוות שלו והיא אחראית על כ-1% מכלל מקרי הפיגור בהתפתחות או פיגור שכלי מסיבה לא מוסברת. הילדים סובלים מקושי ניכר בהתפתחות הדיבור ועד מצב של העדר שפה בכלל. יש להם פגיעה בהתפתחות המוחית, הם סובלים מפיגור שכלי בינוני עד חמור. יש להם בעיות קואורדינציה ואפילפסיה. למחצית מהילודים יש מומי לב.

השכיחות לתסמונת היא כ-1:5000 לידות תנוקות חיים. ההורים בדרך כל בריאים והסיכוי ללידת ילד נוסף עם התסמונת היא 50%.
האבחון הוא בבדיקת FISH  או צ'יפ גנטי. בדיקת מי שפיר רגילה לא תזהה את התסמונת.

תסמונת קרי דו שה (5p-)

תסמונת הנגרמת עקב חסר מקטע בזרוע הקצרה של כרומוזום 5. פירוש הביטוי בצרפתית "קרי דו שה" (Cri Du Chat) הוא יללת החתול או בכי של חתול. הבכי האופייני של התינוקות הלוקים בתסמונת  נובע ממום בלוע ובמערכת העצבים המרכזית. ברוב המוחלט של המקרים מדובר על מוטציה חדשה שלא הופיעה באף אחד מההורים .

התינוקות נולדים קטנים ביחס למה שהם צריכים להיות לפי גיל ההיריון. המום בלוע גורם לקושי לינוק ולבלוע והילדים סובלים מבעיות אכילה. הראש, המוח והלסת קטנים, הם סובלים מפיגור שכלי חמור עם עיכוב בהתפתחות מוטורית, קוגניטיבית וברכישת שפה. יש להם קשיי תקשורת ניכרים.

זו תסמונת נדירה המופיעה בשכיחות של 1:20,000-1:50,000 לידות של תינוק חי.
את התסמונת ניתן לאבחן בבדיקת צ'יפ גנטי,בדיקת FISH, בדיקת מי שפיר ובדיקת סיסי שליה וכן בבדיקת דם MaterniT21

תסמונת אנגלמן AS

(חסר מזערי בכרומוזום 15q11.2 מצד האם)- תסמונת פראדר ווילי PWS  (חסר מזערי בכרומוזום 15q11.2 מצד האב)  

שתי התסמונות  נגרמות על ידי פגם בזרועה הארוכה של כרומוזום 15. כאשר הפגם המולד מקורו  מהאב, זו תסמונת פראדר וילי(מופיעה בשכיחות 1:10,000 לידות חיות)  וכאשר הפגם מקורו מהאם זו תסמונת אנגלמן (מופיעה בשכיחות 1:12,000 לידות חיות).

בתסמונת פראדר וילי PWS הילדים סובלים מרפיון שרירים ומכאן יש להם בעיות יניקה ואכילה. בהמשך המצב מתהפך והם סובלים מאכילה כפייתית עד להשמנה קיצונית. כמו כן, הם סובלים מפיגור שכלי בדרגות חומרה שונות וכן אבר מין קטן. את השינויים באבר המין ניתן לפעמים לזהות באולטרסאונד.

בתסמונת אנגלמן AS קיים פיגור בגדילת הראש, הילדים סובלים מפירקוסים, קשיי יציבות ופיגור שכלי קשה. לילד תנועות מונוטוניות החוזרות על עצמן והתקפי צחוק לא מוסברים.
האבחנה נעשית בצ'יפ גנטי. בדרך כלל מדובר במקרה בודד והסיכוי להישנות התסמונת בילד הבא הוא פחות מ-1%.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי להתייעצות ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?




    השוואת בדיקות מי שפיר וחלופות