שבוע 12 להריון

את בעיצומו של החודש השלישי וכנראה שאת מתחילה להרגיש מעט יותר טוב; העובר ממשיך להתפתח והשבוע מתפתחים אצלו הרפלקסים. את מרגישה כבר את הרחם הגדלה בשיפולי הבטן. אולי יש לך עדיין בחילה אבל זה יעבור בקרוב. אם עברת בדיקת שקיפות עורפית, זה הזמן להתייעץ עם הרופא לגבי התוצאות שהתקבלו.

שבוע 12 – מצב העובר

מה שקורה אצלך ברחם ממש מרגש. גודל העובר כ- 6 ס"מ ומשקלו – 14 גרם (מדידת אורך העובר מתבצעת מקצה הראש של העובר ועד העכוז. הרגליים בדרך כלל מקופלות ולכן לא נמדדות בשלב זה). העובר נראה כיצור אנושי קטן. האברים השונים, השרירים והעצמות – כולם במקומם.

העיניים נמצאות בקדמת הפנים, האוזניים בצדדים ובמקומן. מבנה המוח כמעט מושלם. תאי העצב ממשיכים להשתכפל במהירות.
השבוע מתפתחים הרפלקסים – העובר מסובב את הראש, מניע את הידיים, זז ובועט. הוא מתנועע בשק מי השפיר וכמות הנוזל סביבו היא כ-15 מ"ל. רקמת הסחוס הופכת לעצם. ייצור כדוריות הדם מבוצע באופן עצמאי. המעיים נעים בתנועה פריסטלטית, הכליות וכיס השתן מתפקדים ושתן עוברי מופרש אל מי שפיר.  ניתן לזהות את מין העובר.

השליה מתפקדת ומשמשת  למעבר מזון וחמצן מהאם לעובר וכמסננת למעבר חומרים מזיקים. ניקוטין ואלכוהול עלולים לעבור את השליה ולסכן את העובר.

 

מצב האישה

ההרגשה הגופנית שלך  משתפרת. אל דאגה, הבחילה והעייפות יחלפו בקרוב אך עדיין תיתכן הרגשת צרבת ועייפות. מומלץ לך להימנע ממאכלים מטוגנים וחריפים. הרחם כבר מספיק גדול ואת כבר יכולה לחוש בו בבטן התחתונה, מעט מעל קו שערות הערווה. המותניים שלך מלאים יותר ומומלץ להתחיל לעבור לבגדים נוחים. השדיים גדלים וכדאי שתמצאי חזייה תומכת עבורך. כשההרגשה הגופנית משתפרת, אולי יגבר החשק המיני. כשמהלך ההיריון תקין, אין מניעה מסקס ואין אפשרות לפגיעה בעובר. במידה ומופיעים כאבים, התכווצויות של הרחם או דימום נרתיקי צריך לקבל ייעוץ רפואי.

על מה חשוב להקפיד?

הקפידי גם עכשיו על תזונה נכונה והימנעי ממאמץ גופני חריג. הרגשת צרבת נגרמת על ידי הרפיה של השסתום בין הקיבה והוושט כך שמיצי הקיבה חודרים לוושט ונגרמת לך תחושת צריבה. ניתן  ומומלץ, שתקבלי טיפול תרופתי שייקלה על התסמינים. יש איסור לעשן ולשתות אלכוהול בהריון.

מה מומלץ לך לעשות במהלך שבוע 12 להריון?

זה הזמן לבצע בדיקת אולטרסאונד לשקיפות עורפית ובדיקות דם לסקר ביוכימי שליש ראשון. בדיקת השקיפות מבוצעת  בשבועות 11-14 להריון.

זה הזמן לבצע בדיקת אולטרסאונד לשקיפות עורפית

ובדיקות דם לסקר ביוכימי שליש ראשון

בבדיקת שקיפות עורפית מודדים באולטרסאונד את עובי הנוזל במילימטרים באזור הצוואר של העובר. קיים קשר בין כמות הנוזל והסיכון לתסמונת דאון (טריזומיה 21) או תסמונות אחרות. על פי תוצאות השקיפות העורפית ובדיקת הסקר מדם האם, ניתן להגיע לרמת דיוק סטטיסטית של עד כ־85% לגבי המצאות תסמונת דאון בעובר. בהריון רב עוברי, ניתן למדוד את עובי השקיפות לכל עובר בנפרד וכך לקבל הערכת  סיכון לתסמונת דאון לכל אחד מהעוברים.

תוצאה חריגה היא מדידת שקיפות גדולה מ-3 מ"מ. הסיכון לתסמונת דאון נקבע על פי גיל האם , אורך העובר ועובי השקיפות העורפית. כאשר מתקבל סיכון מוגבר לתסמונת דאון צריך לקבל ייעוץ גנטי ומומלץ בד"כ על ביצוע בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.

מטרת בדיקת סיסי שליה היא לאתר פגמים בכרומוזומים של העובר על ידי דגימה של רקמה מהשליה. המטען הגנטי בסיסי השליה זהה לזה של העובר  ולכן בדיקת הסיסים שווה בדיוק כאילו נבדקו תאי העובר. הבדיקה מיועדת לנשים שהעובר שלהם בסיכון גבוה לתסמונת כרומוזומלית כמו תסמונת דאון. סיכון גבוה לתסמונת מתקיים במקרים שקיימת תורשה במשפחה או שאחד מההורים הוא נשא של מחלה גנטית,  כאשר גיל האישה בהריון מעל 35  או כאשר תוצאות סקר ביוכימי שליש ראשון ושקיפות עורפית מצביעות על סיכון גבוה לבעיה כרומוזומלית.

רק בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי,

נותנות תשובת מעבדה שלמה לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר.

הבדיקה מאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות, פיגור התפתחותי ואף חלק ממקרי האוטיזם

היתרון הגדול של בדיקת סיסי שליה הוא שהיא מבוצעת מוקדם בהריון,  בשבועות 11-13. במידה ובבדיקת סיסי השליה מתגלית בעיה חמורה בכרומוזומים, מתאפשר סיום ההיריון בשבוע מוקדם יחסית בגרידה ולא בגרימת לידה מוקדמת. הסיכון להפלה לאחר בדיקת סיסי שליה הוא כ-1:500 בדיקות  בעוד שבבדיקת מי שפיר הסיכון להפלה נמוך יותר ועומד על כ- 1:1000-1:800.

קיימות 2 שיטות לביצוע בדיקת סיסי שליה:

בשיטה הנרתיקית על ידי מחט שאיבה, שמובלת אל השליה דרך צוואר הרחם.
בגישה ביטנית ובדומה לבדיקת מי שפיר, המחט מוחדרת בדיקור  דרך דופן הבטן אל תוך הרחם  והשליה.

יתרון משמעותי של בדיקת סיסי שליה על פני בדיקת מי השפיר הוא שהיא מאפשרת לקבל תשובה אבחנתית בשלב מוקדם של ההריון

אין טעם להיכנס ללחץ. מה התהליך? כדאי שתדעי:

החדרת המחט נעשה תחת בקרה רציפה באולטרסאונד. שאיבת סיסי השליה נמשכת פחות מ 1 דקה. הבדיקה אינה פוגעת בעובר שכן המחט אינה חודרת כלל לשק בו הוא נמצא. משך הבדיקה הוא כ-20 דקות, בעיקר על מנת לכסות אותך בסדין סטרילי, לרחוץ את הבטן עם סבון ואלכוהול ולהכין את המבחנות התאימות. ניתן לקבל תשובות תוך שבוע. קיימת אפשרות לתשובה מהירה תוך 48 שעות לגילוי תסמונת דאון.

לאחר הבדיקה מומלץ  להישאר כשעה בהשגחה ומומלץ לנוח בבית במשך יומיים. יתכנו מעט התכווצויות בבטן התחתונה או כאב קל. כאשר מופיעים סימנים כגון חום גוף מעל 37.5 מעלות צלזיוס או דימום צריך לפנות לבדיקה.

מתלבטים מהי הבדיקה הנכונה עבורכם?

מחפשים רופא לביצוע בדיקת סיסי שליה או מי שפיר?

התקשרו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא!

יש לך שאלה?