שבוע 13 להריון

המלצת פרופ' יוסי שלו

בשבוע 13 להריון ניתן לבצע בדיקת שקיפות עורפית "מורחבת" שהיא עדיפה על בדיקת השקיפות הרגילה. קראי על כך בכתבה המתאימה.

השילוב של שקיפות העורפית + סקר שלישי ראשון להריון נותנים לך הערכה באם את בסיכון מוגבר לתסמונת דאון. אם התוצאה שקבלת להערכתך גבוהה, את יכולה עדיין בשבוע 13 לבצע בדיקת סיסי שליה ותקבלי תשובה מעבדתית וסופית לגבי תסמונת דאון תוך 2-3 ימים!. אני נוהג לבצע בדיקה מוקדמת לפני בדיקת סיסי שליה, ללא עלות, ובאם את מתאימה לבדיקה מבחינת מיקום השליה הרי שהסיכון בה נמוך מאשר לאחר בדיקת מי שפיר.

במידה ואינך מעוניינת בבדיקת סיסי שליה, ניתן לבדוק את הכרומוזומים של העובר על ידי בדיקת מי שפיר כולל בדיקת צ'יפ גנטי וזאת לאחר סקירת המערכות המוקדמת. אני ממליץ לך לבצע את הבדיקה בשבועות 17-18 להריון. נכון לקבל מבחינה רפואית תשובה סופית מוקדם ככל האפשר.

את הסקירה המוקדמת אני נוהג לבצע בשבועות 15-16 להריון. העובר גדול דיו כדיי שנראה את כל האברים בצורה טובה.   לאחר מכן תבצעי בדיקת דם לחלבון עוברי. ורק במשך – בדיקת מי שפיר.

 

את בעיצומו של החודש השלישי וכנראה שחלק מהסובבים אותך כבר מנחשים שאת בהריון; העובר ממשיך לנוע ברחם וניתן להבחין [באולטרסאונד] מתי הוא ישן. כבר אפשר להבחין אם זה בן או בת. את מרגישה הרבה יותר טוב. אם לא עברת עדיין בדיקת שקיפות עורפית, זה השבוע האחרון. בעצם זה הזמן לעשות את השקיפות העורפית המורחבת.

שבוע 13 – מצב העובר

העובר ממשיך להתפתח וזה ממש מרגש. אורכו של העובר כ-7 ס"מ ומשקלו כ-25-28 גרם. כמות מי השפיר בשק ההיריון כ-100 סמ"ק.

כעת, מסתיים השליש הראשון של ההיריון שלך וגם שלב ההתפתחות הראשוני של העובר. הראש עדיין גדול באופן יחסי ומהווה כשליש מהגוף. רוב מערכות הגוף בנויות ומתפקדות. בבדיקת אולטרסאונד ניתן לראות במוח את שתי האונות, את חדרי המוח משני צידי קו האמצע,  המוחון נמצא בחלקו האחורי של המוח והוא אחראי על תפקוד המערכות המוטוריות.

 

בפנים  ניתן לראות שפתיים, חך, לשון ולסת. הלב תופס את החלק השמאלי של בית החזה, הסרעפת כבר מפרידה בין חלל בית החזה וחלל הבטן. חלק מלולאות המעי, שהיו בשבועות הראשונים בחלקם בתוך חבל הטבור ומחוץ לבטן, חזרו כעת לחלל הבטן יחד עם הכבד והקיבה.

העובר שותה את מי השפיר שמגיעים לריאות ולקיבה. הכליות מתחילות לייצר שתן  ולהפריש אותו למי השפיר. הרקמה שעתידה להפוך לרקמת עצם מתפתחת בגולגולת, בידיים וברגליים. העובר ישן  חלק ניכר מהזמן. כשהוא ער ונע ברחם ניתן לראות תנועות ידיים, תנועות רגליים, שינוי תנוחת בטן – גב, ראש מעלה – ראש מטה.

אברי המין הזכריים והנקביים נוצרו. כאשר מדובר בבן,  אבר המין בבדיקת אולטרסאונד מודגם פונה כלפי מעלה (כאשר העובר שוכב על הגב). אם תנוחת אבר המין במקביל לבטן ולגוף ונוטה לכיוון הרגלים הרי שמדובר בבת. על כל פנים הקביעה הסופית תהיה בסקירת המערכות המוקדמת.  בשחלות  של העוברית יש למעלה ממיליון ביציות. השליה, שמחברת בין דם האם ודם העובר, מעבירה לעובר מזון וחמצן ומפנה פסולת.

 

מצב האישה

בשבוע 13 סביר להניח שהסובבים אותך מתחילים להבחין בהריון. הבטן שלך גדלה, השדיים תפחו, לפעמים מופיע פס כהה באמצע הבטן.  צבע פטמת השד כהה יותר. ההרגשה שלך משתפרת וכנראה שגם הבחילות כמעט חלפו, אך יש כאלה שימשיכו להרגיש בהן לאורך ההיריון.

העלייה במשקל הגוף שלך עד עתה היא כ-1-2.5 ק"ג. בהמשך ההיריון, אם התחלת את ההיריון במשקל תקין  הרי שהעלייה השבועית תהיה כ-400 גר' , בנשים עם תת משקל – 500 גר' לשבוע  ובמצב של עודף משקל –  300 גר' לשבוע. השיפור בהרגשה גורם לעליה בתאבון שלך ולכן אני מליץ לך שתזונת ההיריון תהיה זהירה ומבוקרת.

ירידה מסויית בתפקוד מערכת החיסון בהריון יכולה להעלות את השכיחות  לזיהומים ודלקות מעיים; שלשולים  וחום יכולים לגרום להתכווצויות רחם מוקדמות. זיהום יכול גם לעבור לעובר.  שימי לב, בשר ודגים לא מבושלים ומוצרי חלב לא מפוסטרים יכולים להכיל חיידק בשם ליסטריה מונוציטוגנס. סלמונלה יכולה להימצא בביצים לא מבושלות ולכן גם אלה אסורות. בבשר לא מבושל נמצאים גם חיידקי אי קולי וטוקסופלסמה. האחרון הוא טפיל הנמצא גם בפירות, ירקות או נבטים לא רחוצים. הקפידי לשטוף היטב את כל אלה.

עכשיו את אמורה לחוש נמרצת ורעננה יותר, ולעיתים זה מתבטא בחשק מיני מוגבר ותחושת נמרצות (אומנם בשליש הראשון של ההיריון החשק המיני ירד, בעיקר בגלל תופעות הלוואי והעייפות אבל לקראת השליש השני ההרגשה הכללית שלך משתפרת ויש עליה בחשק המיני).

אין איסור לקיים יחסי מין במהלך ההיריון ואף להגיע לאורגזמה, אלא אם קיימת הוראה רפואית אחרת. יחסי מין אינם גורמים להפלה של העובר – העובר נמצא בתוך שק מי השפיר ומוגן על ידי שרירי הרחם ודופן הבטן. לעיתים יש סיבות רפואיות בגללן צריך להימנע מקיום יחסי מין. לדוגמא – דימום לדני, כאבים בבטן תחתונה, התכווצויות של הרחם, הפרדות קרומים בשק ההיריון, קיצור של צוואר הרחם, שליה פתח המכסה את צוואר הרחם ועוד.

 

על מה חשוב להקפיד בשבוע 13 להריון?

חוסר בחומצה פולית בהריון הוא גורם סיכון גבוה ללידת תינוק עם ספינה ביפידה או מום אחר במערכת העצבים.  מומלץ על נטילת חומצה פולית כחודשיים טרם הכניסה להריון ובמהלך ההיריון כולו. את החומצה הפולית ניתן לקחת בכדור נפרד או יחד עם תוספי ברזל או מולטי ויטמינים. המינון הוא 400 מיקרוגרם של חומצה פולית ליום. בנוסף, אני ממליץ גם על מזונות עשירים בחומצה פולית טבעית כמו ירקות עם עלים ירוקים, קטניות ופירות הדר.

 

מה מומלץ לך לעשות?

במידה ועדיין לא עשיתם סקר ביוכימי שליש ראשון (בדיקה המשלבת בדיקת אולטראסאונד להערכת השקיפות העורפית של העובר  ובדיקת דם) –  זה ממש השבוע האחרון לבצע אותן (לגבי בדיקות אלה ראי בפרק שבוע 12 להריון).שקלול שתי הבדיקות יכול לנבא סטטיסטית בדיוק של כ־80% האם העובר בסיכון מוגבר לתסמונת דאון. בדיקות הסקר כלולות בסל הבריאות וכרוכות בהשתתפות עצמית  מועטה. העלות במרפאה שלי לשקיפות עורפית למבוטחות מכבי –  200 שח, ומבוטחות שאר הקופות מקבלות החזר גבוה על עלות הבדיקה.

החל משבוע 9 להריון וגם כעת קיימת אפשרות לבצע בדיקת דם הנקראת NIPT לשם הערכת הסיכון לתסמונת דאון. בדיקה דם היא בדיקת סינון סטטיסטית אשר מצליחה "לנחש"  בדיוק של למעלה מ 99% את הסיכון לתסמונת דאון.

מאחר והבדיקה סטטיסטית, הרי שאם תקבלי תשובה חיובית, יהיה עליך עדיין לעבור בדיקת סיסי שליה או  מי שפיר כדיי לאשר את התוצאות. עם זאת, בדיקת  NIPT   אינה טובה להערכה סופית של כל הכרומוזומים של העובר. הבדיקה האולטימטיבית היא בדיקת מי שפיר כולל צ'יפ גנטי.

                                                                       

       

                                               בדיקת דם NIPT  אינה בדיקה אבחנתית ולא מחליפה את בדיקת מי השפיר

גם כאשר בדיקת NIPT  תקינה

הסיכון שיש לעובר בעיה חמורה בכרומוזומים היא 1:140

 

 

כאשר קיים בבדיקת  NIPT   חשד  לבעיה בכרומוזומים   של העובר  – חובה לעשות בדיקת מי שפיר כדיי לאמת בצורה מדויקת באם העובר חולה. גם במקרה ותוצאת בדיקת דם NIPT  תקינה  – קיימת עדיין אפשרות שהכרומוזומים של העובר לא תקינים. רק בדיקת מי שפיר נותנת תשובה מדויקת של מצב כל הכרומוזומים בעובר.

יש רופאים המבצעים את סקירת המערכות המוקדמת כבר בשבוע ה-13. הזמן העדיף להערכתי הוא בין 14-16 שבועות. בבדיקה ניתן לאתר מומים אנטומיים בעובר. במקרה כזה תהיה לבני הזוג המלצה לעבור ייעוץ גנטי ויומלץ בדרך כלל על בדיקת מי שפיר וסקירת מערכות מאוחרת. בשלב זה של ההיריון התפתחות המוח עדיין לא הושלמה, ולכן צריך לעשות גם את הסקירה המאוחרת. בסקירת המערכות המוקדמת ניתן לקבוע ברמת דיוק סבירה את מין העובר.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור?

פני אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?