שבוע 16 להריון

את נמצאת בחודש הרביעי להריון. הסקירה המוקדמת יצאה תקינה ואת רגועה יותר. העובר נע בחופשיות במי השפיר. הבטן שלך כבר לא יכולה להיות סוד, רואים אותה מצוין. זה הזמן להתכונן לבדיקת החלבון העוברי.

מצב העובר

הוא גדל. אורכו כ-12 ס"מ, משקלו 140 גר'. קוטר הראש 33 מ"מ, היקף הראש 12 ס"מ, היקף הבטן 9.9 ס"מ, אורך הירך 20 מ"מ. כמות מי השפיר כ 200 מ"ל. העובר נע בחופשיות במי השפיר וחבל הטבור שלו מחובר לשליה. ממדי הראש גדולים פרופורציונית לגודל הגוף והיחס בין הקף הראש להיקף הבטן הוא 1:21. הם יהיו שווים אחד לשני רק בסביבות 32-33 שב' הריון.

בשבוע זה מתחילים להיווצר תווי הפנים. העיניים עצומות ומתחילות להתקדם במיקומן  לחלק הקדמי של הפנים. אפרכסות האוזניים נעות לצידי הראש ומתקבעות במיקומן הסופי. האוזן הפנימית מתחילה להתפתח. כעת נוצרים אזורי חוש הטעם בלשון. העובר מתחיל לבצע בפה תנועות מציצה.  הדם מוזרם מהלב לראש ולאברי הגוף השונים. בכליות חל סינון ראשוני והשתן מופרש לשלפוחית השתן וממנה לחלל מי השפיר. תנועות הגוף והגפיים מתחילים להיות בקואורדינציה וניתנים לצפייה באולטרסאונד.

אצל הנקבות, בשחלות קיימים כעת זקיקים ובכל אחד מהם נמצאת ביצית. השליה ממוקמת וצמודה לדופן הרחם  – הקדמי, או האחורי, או באזור צוואר הרחם.

זה השבוע האחרון  לעשות סקירת מערכות מוקדמת

זה גם השבוע להזמין תור לבדיקת חלבון עוברי

מצב האישה

ההרגשה שלך הולכת ומשתפרת, במיוחד לאור העובדה שהסקירה המוקדמת כנראה הייתה תקינה. זו הרי אחת הבדיקות החשובות במהלך ההיריון. ייתכן שתרגישי כאבים באברים שונים בגוף. למשל, בפה תיתכן הופעה של רגישות, אודם מקומי, נפיחות, צריבה ואפילו דימום. אם זו דלקת חניכיים, את חייבת בטיפול (!) ומעקב רציף אצל רופא שיניים לאורך כל  ההיריון.

ייתכן שאת חשה צרבת, גזים או נפיחות ברגלים. הסיבה: לחץ הרחם על מערכת הוורידים באגן מביא להיווצרות של דליות ברגליים. מידי פעם יופיעו גם כאבי ראש וסחרחורות. את יכולה גם לחוש רמה מסוימת של שכחה וירידה ברמת הזיכרון.

על מה חשוב להקפיד במהלך שבוע זה?

המצב ההריוני מעלה את השכיחות לדלקות בדרכי השתן. אם קיימת אצלך תכיפות במתן שתן ואולי אפילו צריבה, כדאי שתבצעי בדיקת שתן לתרבית, על מנת לבודד את החיידק.  אם יש צורך, צריך לטפל באנטיביוטיקה מתאימה ולבדוק שוב בתום הטיפול שהדלקת חלפה. התייעצי עם הרופא שלך.

עדיף שתימנעי או תפחיתי בשימוש בממתיקים מלאכותיים וגם בבוטנים. הסיבה: החלבון שבהם עובר בשליה ואל העובר ויכול לגרום לתופעות אלרגניות קשות.

האנמיה הפיזיולוגית בהריון, שנגרמת מעליה בנפח הדם, גורמת לירידה בהמוגלובין  ובמאגרי הברזל. מומלץ להפחית באכילת כבד בהריון. אמנם בכבד יש כמות נכבדה של ברזל, אך יש בו גם כמויות גבוהות במיוחד של ויטמין A שיכול לעבור דרך השליה לעובר ולגרום להתפתחות מומים מולדים.

מה מומלץ לך לעשות?

את סריקת המערכות המוקדמת נהוג לבצע בשבועות 14-16 להריון (פירוט לגבי הבדיקה ניתן לקרוא בפרק ההיריון שבוע 15).

הבדיקה הבאה תהיה בדיקת דם שהיא בדיקת סינון נוספת הנקראת סקר ביוכימי טרימסטר שני ( TRIPPLE TEST) או בדיקת חלבון עוברי. את הבדיקה מבצעים בדרך כלל בשבוע ה-17 להריון. צריך להביא לבדיקה את מכתב הסיכום של הסקירה המוקדמת כדיי לוודא שגיל ההיריון מדויק. בשבוע 16  אמורים להזמין תור לביצוע בדיקת חלבון עוברי (מידע נוסף על הבדיקה בפרק ההיריון שבוע 17).

שתי הבדיקות –  סקירת המערכות המוקדמת ובדיקת החלבון העוברי – עוסקים גם בגילוי מומים בעובר. הסקירה המוקדמת עוסקת בכך באופן עקיף. כאשר מתגלה פגם התפתחותי בעובר צריך לעבור ייעוץ גנטי בשאלה האם המום בעובר הוא חלק מתסמונת גנטית. זכרי, את התשובה המלאה לכך ניתן לקבל אך ורק בבדיקת מי שפיר. בדיקת החלבון העוברי (בדם) עוסקת ישירות בזיהוי סטטיסטי של סיכון לילד עם תסמונת דאון או תסמונת אדוורדס[כאשר הערכים של החלבון העוברי נמוכים] או בהתראה על הפרעה אפשרית במערכת העצבים המרכזית של העובר [כאשר הערכים גבוהים] . ושוב, בכל מקרה של ממצאים חריגים, עוברים ייעוץ גנטי ובדיקת מי שפיר.

 

למה עליכם לשקול בדיקת מי שפיר?

זו היא הבדיקה היחידה הבודקת את כל 46 הכרומוזומים בעובר ואין בדיקה אחרת. פיתוח אחרון בתחום היא בדיקת הצ'יפ הגנטי, שמפענחת מתוך בדיקת מי השפיר גם את ההרכב הפנימי של הכרומזום ומזהה מומים קטנים שלא מתגלים בבדיקת מיקרוסקופ רגילה.

בדיקת מי שפיר + צ'יפ גנטי, מאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות, פיגור בהתפתחות ואף חלק ממקרי האוטיזם! זו הבדיקה היחידה הקיימת בהריון לבדיקת כרומוזומים.

רצוי לציין שישנן תסמונות כרומוזומליות התפתחותיות, שלא באות לידי ביטוי בהפרעה בהתפתחות של אברי העובר. במקרה כזה, בדיקת הסקירה המוקדמת והסקירה המאוחרת תהיינה תקינות. לעומת זאת, בדיקת מי שפיר, הבודקת את כל הכרומוזומים בתא העוברי, מאתרת תסמונות גנטיות והפרעות התפתחותיות בילוד.

הבדיקה היחידה בה ניתן לשלול את כל התסמונות הידועות היא ביצוע בדיקת מי שפיר כולל בדיקת צ'יפ גנטי או בדיקת אקסום.

בדיקת מי שפיר

 בחירה מדויקת של מיקום הדיקור, פעולה מהירה מאוד

מחט דקה וקצרה, כאב מינימלי

פרופ' שלו – אין תחליף לניסיון

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?