שבוע 19 להריון

התחלת את החודש החמישי. את מרגישה מצוין ונראית נהדר בבגדי ההיריון. כל חמשת החושים של העובר מושלמים. עשית את בדיקת החלבון העוברי. ביצעת כבר את בדיקת מי השפיר? היא מומלצת בכל מקרה.

שבוע 19 – מצב העובר

העובר מפתח עוד ועוד מערכות אנושיות. אורך העובר כ-170 מ"מ, משקלו כ-270 גר'.  קוטר הראש 44 מ"מ, היקף הראש 16.5 ס"מ, היקף הבטן 137 מ"מ, אורך הירך 30 מ"מ. אורך עצם הזרוע 29 מ"מ. הראש עדיין מקדים בממדיו את היקף הבטן כאשר היחס ביניהם 1:18. כמות מי השפיר 310 מ"ל.

העובר נע בחלל מי השפיר לכל עבר. משנה כיוון ימינה ושמאלה, לקצה העליון של הרחם ואז חזרה מטה לכיוון צוואר הרחם. לעתים הוא מפסיק לנוע ומחזורי השינה שלו קבועים.

המוח אחראי על התנועות הרצוניות והבלתי רצוניות. ניתן לאתר כעת במוח אזורים האחראים על הפעלת חמשת החושים. העיניים מתרחקות אחת מהשנייה, בתוכן ניתן לראות (בעזרת אולטרסאונד) את העדשות. האפרכסת שלמה ובולטת בצידי הגולגולת, האף מרכזי, השפתיים שלמות ובחלל הפה ניתן לראות את החך, הלסת, הלשון והלוע. מתחילים להיווצר ניצני השיניים הקבועות הנמצאים מאחורי ניצני שיני החלב.

הלב מחולק ל-4 מדורים, המסתמים פעילים בין החדרים והעליות וכן במוצא אב העורקים מהחדר השמאלי ובמוצא עורק הריאה מהחדר הימני. דם מחומצן מהאם מגיע ללב מחבל הטבור ודם וורידי מהגוף והראש. קצב הלב סדיר בין 120-160 לדקה וכעת דם מחומצן מוזרם מהלב לגוף ולראש.

אברי מערכת העיכול והשתן מתפתחים וגדלים, כיס המרה מלא בנוזל מרתי, אגני הכליה ושלפוחית השתן מלאים בשתן, הקיבה והריאות מלאים במי שפיר, מה שגורם להבשלת הריאות כאשר הן נמצאות בחלל בית החזה. כאשר העובר שואף את מי השפיר לריאות, במים אלה נמצא חומר הנקרא סורפקטאנט והוא הגורם להבשלתם. הבשלת הריאות מושגת בשלב מאוחר בהריון, סביב שבוע 34.

הרחם והנרתיק העוברי נמצאים בשלב ההתפתחות והגדילה. בשחלה של עובר ממין נקבה נוצרות הביציות המגיעות לכמות של כ-2 מיליון ביציות במועד הלידה וכ-200.000 בכל שחלה כשתהיה נערה בוגרת.

מצב האישה במהלך שבוע זה

את מרגישה כנראה טוב, עובדת ומתפקדת ללא קושי. גם מצב הרוח שלך משופר. הבחילות חלפו, העייפות שלך לא משמעותית, במידה ושומרים על ערכי המוגלובין תקינים ורמות הפריטין (מאגרי הברזל בגוף) בגדר הנורמה. הבטן גדלה. את כבר לובשת בגדי הריון. מידי פעם יש לך אולי לחצים בבטן התחתונה כביטוי לרחם הגדל ולמתיחה של הגידים בצידי הרחם.

שימי לב, שכאבים או לחצים בבטן התחתונה או בגב לא יהיו מחזוריים. כאבים כביטוי לצירים נמשכים כ-30-40 שניות. כאבים משמעותיים קלינית אשר יכולים להשפיע על אורך ופתיחה של צוואר הרחם אמורים להיות באופי גלי, בצורה סדירה כל 5-7-10 דקות. בכל מקרה בו הכאב מופיע באופן סדיר  ורציף צריך לפנות לייעוץ רפואי באופן מיידי.

הבטן הגדלה דוחקת את המעיים מעלה ואת הקיבה לכיוון הסרעפת.  דחיקת הקיבה גורמת למעבר  מיצי קיבה חזרה לוושט  ואזור המעבר ("השוער"), שאמור למנוע דליפה זו, רפוי במידה מסוימת בהשפעת הורמוני ההיריון. דחיקת הקיבה, רפיון השוער והפעולה האיטית של מערכת העיכול בהריון גורמים למעבר חומצה והרגשת צרבת. ניתן לטפל בכך תרופתית וגם על כך יש להיוועץ ברופא המטפל.

על מה חשוב להקפיד?

יש אפשרות שאת סובלת מעצירות. מצד אחד את נוטלת כדורי ברזל על מנת למלא את מאגרי הברזל בגוף ואלה יכולים לגרום להפרעות במערכת העיכול (בדרך כלל לעצירות) ומצד שני חלה אצלך האטה בתפקוד המעיים על ידי הורמוני ההיריון, כך ששניהם מחמירים את תופעת העצירות.  קיימים תכשירי ברזל שונים ונהוג להחליף ביניהם או לקחת ברזל עדין או ברזל בשתייה, שאמנם נספג בכמות פחותה יותר אך גורם פחות לתופעות לוואי. מומלץ לשתות הרבה: מיצי פירות ותזונה רבת סיבים. קחי חומרים משלשלים לפי הצורך ורק בהוראת רופא.

טחורים בהריון עלולים להופיע במקביל  לעצירות. הלחץ הממושך והקושי בריקון המעיים מעלה את הלחץ באזור הרקטום ופי הטבעת וזה גורם ללחץ מוגבר על מערכת הוורידים באגן וליצירת דליות מורחבות אשר בולטות באזור פי נטבעת. לעתים העצירות הקשה גורמת לפציעה של הוורידים ולדימום רקטלי. דימום מתמשך וחוזר מחייב בדיקה אצל פרוקטולוג. בדרך כלל לא מבצעים פעולות כירורגיות בטחורים במהלך ההיריון מאחר והסיבה להופעתם, הלחץ הממושך על ורידי האגן ממשיך בעוצמה במהלך ההיריון. התערבות כירורגית תהיה רק במצבי קיצון – דימום חזק משמעותי ומתמשך. טיפול מקומי להרגעה והפחתת הנפיחות  יכולים להקל מאוד על הסימפטומים המכאיבים.

בשלב זה המשיכי בהנחיות הרגילות – קחי כדורי ברזל, כדורי מולטי-ויטמינים והתחילי לקחת כדורי אומגה 3, שמסייעים בהתפתחות מערכת העצבים של העובר. כפי שהומלץ במהלך ההיריון – הקפידי על תזונה מאוזנת והימנעי ממאכלים רווים בסוכר. הפחיתי את כמות המלח.

פעילות גופנית חשובה לגוף ולהרגשה הכללית, שתיה מרובה חשובה למערכת העיכול ולהקלה בעצירות והיא גם גורמת להרפיה מסוימת של שרירי הרחם ומניעת התכווצויות. אסור לעשן, אסור לצרוך סמים. אם החלטתם לבצע בדיקת מי שפיר כנראה שהיא כבר בוצעה  ותוך 10 ימים תקבלו תשובה מלאה לגבי מצב הכרומוזומים של העובר. אם התשובה תהיה בסדר תוכלו לנשום בהקלה רבה ולדעת שהילד שיוולד יהיה בריא וללא תסמונת הגורמת לפיגור התפתחותי.

מה מומלץ לך לעשות בשבוע 19 בהריון?

אם את מתלבטת באשר לדיקור מי שפיר – עדיין לא מאוחר. צרי קשר עם פרופ' שלו. המועד האחרון לבצוע הבדיקה הוא שבוע 22  ו-6 ימים. לאחר מכן תוכלי לבצע את הדיקור רק באישור יועץ גנטי.

בשבועות 16-22 מומלץ להבצע את בדיקת מי השפיר

בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי, נותנת מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר ומאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות, פיגור תפתחות ואף חלק ממקרי האוטיזם!

גם אם אתם חושבים שאין צורך לבצע בדיקת מי שפיר, כדאי שתחשבו שנית על פי הנתונים הבאים:

משרד הבריאות ממליץ על בדיקת מי השפיר (בעיקר לאיתור תסמונת דאון) החל מגיל 35. ההחלטה של המשרד נקבעה לפני זמן רב ועל פי נתונים שאינם רלוונטים לימים אלה.

שימו לב, על פי נתונים אלה, כאשר הסיכוי לילד עם תסמונת דאון שווה לסיכוי להפלה בעקבות בדיקת מי השפיר (דובר אז על סיכון של  1:380) –  תמומן הבדיקה על ידי משרד הבריאות. ומאחר והסיכוי לתסמונת דאון בגיל 35 הוא  1:380 נקבעה ההנחיה שיש לבצע את בדיקת מי השפיר בהריון החל מגיל 35 ומעלה.

בינתיים השתנה המצב –  מצד אחד חלו שיפור וירידה משמעותית בסיכון להפלה לאחר בדיקת מי שפיר עד לסיכון של 1:800-1:1000, ומצד שני הסיכון לתסמונת דאון בגיל 35 אמור להיקבע לא רק על פי גיל האישה אלא על פי בדיקות הסקר, שקיפות עורפית ובדיקות דם.

משרד הבריאות עדיין לא עדכן את ההנחיות בהתחשב בנתונים חדשים אלה. לכן ההמלצה לביצוע בדיקת מי שפיר החל מגיל 35 אינה עדכנית ואף ובעייתית.

בנוסף, יש לשים לב לעובדה שבדיקת מי השפיר היא הבדיקה היחידה שבודקת את כל הכרומוזומים של העובר בצורה מיטבית ואין אף בדיקת דם – גם לא החדשה ביותר – שמספקת תשובה מלאה כמו בבדיקת מי השפיר.

מאחר ולא בודקים את מצב הכרומוזומים לאורך ההיריון, הרי שבני הזוג המחליטים שלא לבצע את בדיקת מי השפיר מסכימים לעובדה שויוולד להם תינוק ללא ידיעה האם הכרומוזומים שלו תקינים או לא.

כל החלטה שלכם נכונה עבורכם  אך יש להבהיר היטב את המשמעות של אי ביצוע בדיקת מי שפיר והסיכונים בלידת תינוק ללא השלמת הבירור הבדיקתי – באם הכרומוזומים של העובר תקינים או לא.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?