שבוע 20 להריון

את בעיצומו של החודש החמישי. את בדרך לחצי השני של ההיריון. העובר נראה כמו תינוק קטן. עשית את בדיקת החלבון העוברי. ביצעת כבר את בדיקת מי השפיר?

שבוע 20 להריון – מצב העובר

העובר שלך כבר תינוק קטן. אורך העובר 24-20 ס"מ, משקלו כ-330 גר' בממוצע.  קוטר הראש 48 מ"מ, היקף הראש 17.5 ס"מ, היקף הבטן 150מ"מ, אורך הירך 33 מ"מ. הראש עדיין מקדים בממדיו את היקף הבטן כאשר היחס ביניהם 1.17.  כמות מי השפיר 350 מ"ל.

למעשה, העובר סיים עד כה מחצית מהזמן בו הוא ימצא ברחם. הוא נע במי השפיר; בועט בדופן הרחם ומרגישים היטב בתנועותיו. כאשר לא מדובר בהריון ראשון, קיימת אפשרות להרגיש את התנועות של העובר כ-1-2 שבועות מוקדם יותר. מרגישה כבר?

העובר  מעביר חלק גדול מזמנו בשינה וניתן להרגיש אותו רק במקטעי זמן בודדים. עד כה הרגליים היו מקופלות ונהגו להעריך את אורכו מהראש עד לעכוז (CRL). כעת, כשהרגלים ישרות אורכו נמדד מהראש עד לעקב הרגל.  הערכת הגדילה ומשקלו של העובר מחושבים על פי היקף הראש, היקף הבטן ואורך עצם הירך. הוא כבר נראה כתינוק קטן. העור מכוסה בחומר שומני בשם ורניקס, שמגן על העובר משהייה ממושכת במי השפיר ומסייע בשמירת חום הגוף. מיד עם גיחת העובר בלידה, ניתן לראות את החומר הלבן והמשחתי הזה מרוח על גופו של הילוד.

העור מתעבה וניתן לראות בו (בעזרת מיקרוסקופ) 3 שכבות: דרמיס, אפידרמיס ותת דרמיס. חלקים נוספים במוח העובר אשר לא נצפו בסקירה הראשונה ניתנים כעת להדמיה באולטרסאונד. אחד החשובים שבהם הוא הקורפוס קלוסום, שמחבר בין המוח הגדול הימני והשמאלי.

גם מערכת השמיעה התפתחה והעובר מגיב לגירויי קול. צריך לזכור, שהתגובה לקול היא בחלקה תגובתית לוויברציה במי השפיר הנגרמת על ידי גלי הקול טבעיים או מכניים. הפנים נראים אנושיים, האף והשפתיים מושלמים. ניצני שיני החלב נוצרו בתחילת ההיריון וכעת מתפתחות השיניים הקבועות של העובר.

קצב הלב בין 120-160 לדקה. באמצעות הדופלר באולטרסאונד ניתן לשמוע את קצב הלב הסדיר ולהדגים זרימה קצבית מחדרי הלב לכלי הדם הגדולים ומהם לראש ולגוף. העובר בולע את מי השפיר וניתן למצוא אותם בקיבה ובמעיים. במעיים נמצא גם מקוניום, שהוא הצואה של העובר. מצבי מצוקה של העובר גורמים לתנועתיות ערה של המעיים ולפליטה של מקוניום למי השפיר. במצב זה צבע המים משתנה מזהוב לירקרק. מערכת השתן מתפקדת, בשחלות העובריות נוצרות הביציות. לאחר הלידה לא נוצרות יותר ביציות חדשות.

בשבועות 16-22 מומלץ להבצע את בדיקת מי השפיר

בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי, נותנת מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר ומאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות, פיגור תפתחות ואף חלק ממקרי האוטיזם!

מצב האישה

בשבוע 20 להריון הרחם מגיע עד לגובה הטבור. הוא דוחק את המעיים שלך ואת הקיבה כלפי מעלה. בזמן הנשימה הסרעפת יורדת כלפי מטה ונפח חלל בית החזה גדל. דחיקת המעי והקיבה מעלה מגבילה את תנועת הסרעפת וייתכן שיש לך קושי מסוים בנשימה. הרגשה זו תגבר עם התקדמות ההיריון וגדילה בממדי הרחם. כמובן שהקושי הנשימתי רב יותר בהריון תאומים.

הרחם הגדול והעובר (הראש או הרגלים) דוחקים את שלפוחית השתן וגורמים לך לתכיפות במתן שתן. צריך לשלול שלא מדובר בדלקת בדרכי השתן ולבצע בדיקת שתן לתרבית.

לחץ הרחם והעובר על מכלול כלי הדם הוורידיים באגן יכול לגרום להרחבה של הוורידים ולהופעת דליות ברגליים, דליות בשפתי הפות וטחורים. הרחבת הוורידים נובעת בעיקר מרפיון הרקמה השרירית בהריון ואי ספיקה של המסתמים שבחלל הוורידים. התופעה יכולה לגרום לכאבים, לכיבים  דלקתיים ואפילו לקרישי דם. דליות בשפתי הפות יכולים להפריע בקיום יחסים ולדמם באם חלה פגיעה בווריד בעת הלידה.

נשים מתלוננות על דימום מהאף ומהחניכים. אלה תופעות מוכרות בהיריון וקשורות בגודש כלי הדם. שימי לב, כאשר מדובר בדימום שהחל בהריון בלבד הוא אינו מסכן את ההיריון והעובר. אם התופעה מוכרת גם לפני ההיריון צריך לבדוק את תפקודי הקרישה ולהיוועץ ברופא.

תופעה נוספת הקשורה ברמות האסטרוגנים הגבוהות בהריון ובכלי הדם היא פריחה אדמומית בכפות הידיים. אין למצב זה השפעה שלילית על מהלך ההיריון והוא אמור להעלם בסיומו. בסך הכל, ההיריון מתקדם יפה. העובר מתקרב ל-300 גרם. בדרך כלל מרגישים בטוב ומתקדמים לחצי השני של ההיריון.

על מה חשוב להקפיד במהלך שבוע 20?

המשיכי בתזונה בריאה ועשירה בברזל, חומצה פולית וחלבונים. בדרך כלל צריך להקפיד וליטול תוסף ברזל. בהריון קיימת אנמיה פיזיולוגית בגלל עליה בנפח הדם והדרישה המוגברת לחמצן עבור העובר ובשליה. ישנה רשימה ארוכה של מזונות עשירים בברזל. כדאי שלא להרבות בכבד המכיל ויטמיןA  בכמויות גדולות. כעת מתחילים גם בנטילת תוסף של אומגה 3 החשוב לבניית מערכת העצבים של העובר.

אם יש לך דליות ברגלים, מומלץ להימנע מעמידה ממושכת ואפשר להשתמש בגרב אלסטית תומכת. לאחר הלידה הלחץ המוגבר על מערכת הוורידים יורד וחל שפור ניכר במצב הדליות ברגליים ובפות. טיפולים כירורגיים, במידה ונדרשים, נערכים רק לאחר הלידה.

אם הופיעו כתמי עור מומלץ על הימנעות מחשיפה לשמש. השתמשי בקרם עם מקדם הגנה. אם יש לך צרבת, השתמשי בתכשירים רפואיים סותרי חומצה. כדאי להקפיד על תזונה בכמויות קטנות , לא לאכול מזון מטוגן ושמן. לאחר הארוחה כדאי ללכת, ובשכיבה לישון עם ראש מורם.

מה מומלץ לך לעשות?

אם את צעירה ועדיין מתלבטת אם נכון לבצע בדיקת מי שפיר הרי מספר הבהרות: ההנחיות של משרד הבריאות ממליצות על בדיקת מי שפיר מגיל 35 ומעלה וכאשר קיימת הנחייה רפואית מיוחדת.

נשים צעירות עם מהלך הריון תקין לכאורה, לא עורכות ברור של מצב הכרומוזומים במסגרת בדיקות מעקב שגרתי בהריון. בני הזוג אמורים להיות מודעים לעובדה, שללא ביצוע בדיקת מי שפיר ייתכן ולא יתגלה מצב שלעובר יש בעיה בכרומוזומים.

רבים טוענים: מהלך ההיריון שלנו תקין, הילדים שלנו בריאים, אין בעיות במשפחה וכדומה.  אם הייתה בעיה בהריונות הקודמים או במשפחה, היינו דנים בהריון שהוא ב"סיכון מוגבר" וכנראה שהייתה המלצה לבצע בדיקת מי שפיר. אבל חשוב לדעת,  גם אם הכל תקין למראית עין, קיימת עדיין אפשרות לבעיה כרומוזומלית ועדיין קיימת האפשרות שהתינוק יוולד עם פיגור בהתפתחות.

האפשרות היחידה להימנע ממצב חמור וטרגי כזה הוא לעבור את בדיקת מי שפיר. הסיכונים להפלה לאחר הבדיקה ירדו משמעותית בשנים האחרונות ועומדים על 1:1000-1:800.

ניתן לבצע את בדיקת מי השפיר עד שבוע 22 ו-6 ימים.  בשיחה עם הרופא המטפל כדאי להעלות את נושא זיהוי הפרעות כרומוזומליות ופיגור התפתחותי בילוד שלא מבוצע במסגרת מעקב הריון. זה נושא חשוב ביותר ואין להתעלם ממנו.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?