שבוע 21 להריון

את בעיצומו של החודש החמישי ובחצי השני של ההיריון. תמונות האולטרסאונד של התינוק מדהימות. יש לך עוד אפשרות לעשות מי שפיר. כדאי להזדרז.

שבוע 21 – מצב העובר

העובר נראה נהדר. אורך העובר כ-26 ס"מ, משקלו כ-430 גר'.  קוטר הראש 51 מ"מ, היקף הראש 19 ס"מ, היקף הבטן 160 מ"מ, אורך הירך 35 מ"מ. הראש עדיין מקדים בממדיו את היקף הבטן כאשר היחס ביניהם 1:16. כמות מי השפיר היא 420 מ"ל.

בתחילת המחצית השניה של  ההיריון העובר נע במרץ בחלל הרחם, הטונוס השרירי מרשים וניתן להרגיש אותו בחלקים שונים של הבטן. גובה הקצה העליון של הרחם מעט מעל הטבור כך, שמירב התנועות מתרכזות יותר בבטן התחתונה.

מעניין שלאחר בדיקת מי השפיר ניתן להרגיש משמעותית יותר את תנועות העובר. הסיבה לא ברורה – אולי בגלל תשומת לב מוגברת למה שקורה אתו ואולי בגלל שבמנוחה לאחר בדיקת מי השפיר מרגישים אותו טוב יותר.  ישנן תקופות ביממה שהוא אקטיבי ובאחרות הוא "ישן".

העלייה במשקל של העובר משמעותית משבוע לשבוע ומתקרבת כעת ל- 100גר' לשבוע. הוא נראה שלם ואפקט התמונה שלו בתמונות תלת מימד באולטרסאונד- מדהים.

בפנים ניתן להבחין במצח, גבות וריסים, אף, שפתיים עליונות ותחתונות, לחיים ואוזניים. הוא בולע נמרצות את מי השפיר. חוש השמיעה מפותח. הוא מקבל את המזון והחמצן מהאם, דרך השליה וחבל הטבור. משם עובר הדם דרך כלים בכבד ללב. בחבל הטבור נמצאים 2 עורקים המחזירים את הדם מהעובר לאם ווריד אחד המעביר דם מהאם לעובר.

כלי הדם בחבל הטבור מוקפים בחומר גלטיני הנקרא WARTON JELLY , שמונע פגיעה או כיפוף אפשרי וחסימה של כלי הדם.  מערכות העיכול והשתן מתפקדות. הידיים והרגליים, האצבעות והציפורנים – כולם בנויים בשלמות וגדלים משבוע לשבוע. כמות מי השפיר כ- 420 מ"ל בממוצע ועולה ב-60 סמ"ק לערך מידי שבוע. לקראת שבוע 40 של ההיריון, כמות מי השפיר תהיה כ-1000 סמ"ק.

בשבועות 16-22 מומלץ לבצע את בדיקת מי השפיר

בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי, נותנת מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר ומאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות, פיגור תפתחות ואף חלק ממקרי האוטיזם!

מצב האישה

בשלב זה של ההיריון רוב הנשים מרגישות מצוין ובטח גם את. הבחילות והרגשת החולשה חלפו קרוב לוודאי. הבטן שלך עדיין אינה מכבידה, העובר לא לוחץ ודוחק כמו בשבועות שיבואו. זה זמן מתאים לפעילות גופנית מתונה, לחופשה, נסיעה קצרה לחו"ל. תהני מהשליש השני של ההיריון. למרבה הצער, יש נשים שעדיין סובלות כמו בתחילת ההיריון. מקווים שאת לא.

על מה חשוב להקפיד בשבוע זה?

הרגשה שלך משופרת. חופשה או נסיעה לחו"ל קשורים ישירות לארוחות, מטעמים ועליה במשקל. עד כה העלייה התקינה והממוצעת במשקל היא כ-5 ק"ג.  ההמלצה לעליה במשקל עד סוף ההיריון היא של 9-15 ק"ג, מתוכם 5 ק"ג משקל העובר, השליה ומי השפיר. השדיים עם עלייה של כ-1.5-2 ק"ג, 1 ק"ג הוא הצטברות נוזלים ובצקות ועליה במשקל הגוף עצמו של כ-4 ק"ג.

אם עלית במשקל יותר מהמצופה, מתחיל להיות לך כבד. הבטן שלך בולטת וקשה להסתיר את ההיריון. בקיום יחסי מין, שצריכים להיות מתונים, צריך לשים לב לצירים והתכווצויות ברחם. צירים שיכולים להיות משמעותיים נמשכים כ-30-45 שניות במחזוריות סדירה של כל 5-10-15 דקות. אפשרות אחרת היא דימום במהלך או לאחר מכן. בכל מקרה כזה יש לפנות לייעוץ רפואי.

בשליש השני והשלישי תרגישי מידי פעם בצירים לא סדירים. אלה "צירים מדומים", שמופיעים בתדירות משתנה, לא סדירים, עוצמתם ומשכם משתנים. הצירים המדומים אינם משמעותיים מבחינה קלינית מאחר ואינם גורמים לפתיחה של צוואר הרחם. מכיוון שחלק מהנשים אינן מבחינות בצירים כדאי לבצע מוניטור לניטור הצירים ולפי התוצאה מחליטים על הצורך בטיפול.

ייתכן ולאחר עמידה ממושכת מופיעות לך בצקות בשוקיים בקרסוליים ובכפות הרגלים. נפיחות בכפות הידיים גורמת לפעמים ללחץ על קצוות העצבים ולהרגשת נימול. אלה נוצרים מאגירת נוזלים ברקמות הגוף. בנוסף לכך הלחץ המוגבר על המערכת הוורידית באגן יכול לגרום לדליות ברגליים ואף באזור הפות. חומרת הדליות עולה לקראת סוף ההיריון עם עליה במשקל הרחם הכולל את העובר, השליה ומי השפיר.

באופן כללי, כאמור, ההרגשה שלך טובה , ומאחר ותשובת בדיקת מי השפיר והציפ הגנטי מגיעים אחרי 2-3 שבועות הרי שהנשים שבצעו את הבדיקות כבר קבלו תשובה שהעובר בריא, תודה לאל.

מה מומלץ לך לעשות במהלך שבוע 21 להריון?

בשבועות 14-16 ביצעת סקירת מערכות מוקדמת וכעת הזמן לקבוע תור לסקירת מערכות מאוחרת. בסקירה הזו נערכת בדיקה מדוקדקת של המוח כולל אברים נוספים שלא נצפו קודם לכן. בנוסף, יבדקו בדקדקנות כל האברים של העובר.

ייתכן והיו מומים בעובר שנצפו בחלקם בסקירה הראשונה וכעת ניתן לראותם בצורה ברורה יותר, וייתכנו מומים שיופיעו רק בסקירה המאוחרת. בנוסף לסקירת המערכות מבוצעת גם הערכת גדילה והערכת משקל העובר, כמות מי השפיר ומצב השליה.

אם את מעוניינת, במיוחד לפני לידה ראשונה – זה הזמן להירשם לקורס הכנה ללידה. הקורס נערך בדרך כלל על ידי מיילדת, ניתנים בו הסברים על מהלך הלידה בכל שלב ושלב, התפתחות ההיריון, תפקידי בני הזוג בחדר הלידה, תופעות בהריון המחייבות תשומת לב מיוחדת, תזונה לקראת סוף ההיריון ונערך ביקור להכרת חדר הלידה ומחלקת היולדות. ביקור כזה ניתן גם להזמין בנפרד מהקורס.

בעניין בדיקת הכרומוזומים של העובר הגעת לשלב בו תצטרכי להחליט סופית מה הכיוון שתבחרי. ההחלטה תהיה בדרך כלל בעצה משותפת עם הרופא המטפל.

רופאים בישראל אמורים לנהוג בדיוק על פי הנחיות משרד הבריאות, ולהביא בפני המטופלים את המלצות האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה  ואת המלצות האיגוד הישראלי לגנטיקה.

שלושת הארגונים האלה אינם תומכים בהמלצה גורפת לביצוע בדיקת מי שפיר לכל אישה בהריון ולכל ארגון שיקולים משלו.

מצד שני, לכל אישה בהריון יש את הזכות להעלות את הטיעון: האם בצעתי את כל הברורים האפשריים כדי להבטיח שהעובר שלי בריא? האם  כל הכרומוזומים שלו תקינים? האם קבלתי מהרופא שלי הסבר לגבי כל האפשרויות לברר את מצב הכרומוזומים? במקרה שקבלתי המלצה מהרופא לא לבצע בדיקת מי שפיר, מה הם הנימוקים והאם הם מקובלים עלי?  והעיקר – מה התשובה לשאלה "האם הכורמוזומים של העובר שלי תקינים?"  תשובה לכך ניתן לקבל רק בבדיקת מי שפיר.

גישתי כרופא היא, שלפני הכל יש למנוע את המצב הגרוע ביותר שיכול לקרות לנו בהריון והוא להביא ילד פגוע הביתה. זאת יש לדעת – שאר בדיקות הסינון, כולל בדיקות הדם החדשות, הן בדיקות סטטיסטיות ואינן בודקות בצורה מלאה ועדכנית את מצב הכרומוזום כך שאינן יכולות לשלול לחלוטין שלעובר לא תהיינה בעיות פיגור בהתפתחות.

בדיקת מי השפיר היא הבדיקה היחידה והמדויקת ביותר. אמנם גם בבדיקה זו יש סיכון מסוים – אך כפי שכתבתי כאן, ובמקומות נוספים ולדעתי, לידה של ילד עם פיגור או בעיה התפתחותית אחרת זו קטסטרופה הן לילד עצמו והן למשפחה ואת זאת ברצוננו למנוע כי יש לנו אפשרות למנוע. את בדיקת מי השפיר ניתן עדיין לבצע – עד שבוע 22 ו-6 ימים. מבחינה רפואית עדיף להקדים ולהחליט.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?