שבועות ההריון • מי שפיר https://www.prof-shalev.co.il/information-center/week-by-week/ יעוץ אישי מי שפיר Mon, 21 Sep 2020 18:59:19 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 https://www.prof-shalev.co.il/wp-content/uploads/2019/06/cropped-facivon-shalev-32x32.png שבועות ההריון • מי שפיר https://www.prof-shalev.co.il/information-center/week-by-week/ 32 32 שבוע 10 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-10/ Wed, 12 Apr 2017 20:20:45 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%aa%d7%a1%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%aa-%d7%93%d7%90%d7%95%d7%9f-%d7%98%d7%a8%d7%99%d7%96%d7%95%d7%9e%d7%99%d7%94-21-copy/ את בסוף החודש השני וכבר קורים לך דברים גדולים. העובר מתחיל לקבל צורה שלמה, האברים החיוניים כבר שם.

הפוסט שבוע 10 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

 

את בסוף החודש השני וכבר קורים לך דברים גדולים. העובר מתחיל לקבל צורה שלמה, האברים החיוניים כבר שם. את כנראה לא מרגישה כמו עצמך והתחושה הכללית פחות טובה אבל זה טבעי. הקפידי על תזונה נכונה ומנוחה.

 אני נותן בשלב זה חומצה פולית או מולטי ויטמין כגון   PRENATAL . בהמשך, כאשר יש פחות בחילות, אני מוסיף כדור ברזל על פי רמת האנמיה בבדיקות הדם. בעוד שבוע תעשי בדיקת שקיפות עורפית  וזה הזמן להתחיל לחשוב ולהתעדכן בענין בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.

  

הריון שבוע 10 – מצב העובר

בשבוע 10 להריון העובר מסיים את השלב הראשון בהתפתחותו. שמו משתנה מ –   EMBRYO [שלב בו נוצרו האברים],  לשלב ה-FETUS [שלב בו האברים גדלים]. אורכו בין 27-35 מ"מ ומשקלו כ 4 גרם. הגוף שלו נראה שלם. לעובר 2 ידיים ו-2 רגלים במבנה שלם. הוא מתנועע בחלל הרחם בתוך כמות מי השפיר של  10-20 סמ"ק. התנועות שלו נמרצות בחלקן, העצמות מתחילות להתקשות והוא מסוגל לכופף את הגוף וידיו מושטות קדימה.

ראש העובר גדול יחסית לגוף (הוא משתווה לממדי הגוף רק בסביבות 32-34 שבועות). הפנים מתחילים לקבל צורה אנושית מוכרת. ניתן להבחין בעיניים ועפעפיים, אוזניים חיצוניות, פה, אף ונחיריים. האוזניים נמצאות לצידי הראש ויש כבר את מערכת צינורות השמע בתוך הגולגולת. הלסת מכילה את שיני החלב.

האברים החיוניים של העובר כבר נמצאים – המוח, הלב, שתי הכליות, הכבד והמעיים. קצב הלב עומד על כ- 180 דפיקות לדקה. הגב ישר ומקבל תנוחה יציבה. עמוד השדרה מכיל 33 חוליות. הכליות נמצאות משני צידי עמוד השדרה ומתחילות לתפקד ולהפריש שתן דרך שלפוחית השתן למי השפיר.

זה הזמן לבדיקת שקיפות עורפית ולהתחיל לחשוב על בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר

 בשבוע 10- מצב האישה

עבור נשים רבות מדובר בתקופה קשה. מצב הרוח ירוד, מרגישים עייפות ובחילות. הרחם גדל, הרצועות התומכות ברחם נמתחות וקיימות התכווצויות בבטן התחתונה. הלחץ בבטן התחתונה יכול לגרום לתכיפות במתן שתן.

עד שבוע 10 עולה האישה כ-650 גרם בממוצע (העלייה הממוצעת במשקל לאורך כל ההיריון היא 9-15 ק"ג ועד סיום השליש הראשון עולים עד 2 ק"ג). העובר שוקל 5 גרם, הרחם כ-140 גרם.

השדיים גדלות בכ-45 גרם, נפח הדם גדל בכ-100 גרם, ורקמת השומן עולה ב- 300 גרם.

על מה חשוב להקפיד?

ראשית, דווקא בשלב זה של ההיריון חשוב להקפיד על תזונה בריאה ובמינון הנכון.

חשוב שתקפידי על נטילת תכשירי ברזל או על תזונה עשירה בברזל. חומצה פולית חשובה במיוחד להתפתחות תקינה של מערכת העצבים העוברית (יש להתחיל לקחת מינון של 400 מיקרוגרם ליום כחודשיים לפני ההיריון). תשתי הרבה מים; שתייה מרובה מונעת התכווצויות של הרחם.

עישון וצריכת אלכוהול אסורים. ישנן תרופות האסורות לשימוש וחובה להתייעץ עם רופא המטפל.

קיימת המלצה רפואית להימנע ממאכלי בשר, דגים ומאכלי ים לא מבושלים או מבושלים באופן חלקי. אין מניעה, לאורך כל ההיריון, מאכילת מאכלים צמחוניים כדוגמת סושי צמחוני ובלבד שיוכנו בכלים ומשטחי מזון שלא השתמשו בהם להכנת מאכלי בשר ודגים לא מבושלים.

מותר לאכול רק מוצרי חלב  שעברו פסטור . אסור לאכול גבינות שעברו הליך יישון כולל גבינות קשות או חצי קשות. מומלץ להימנע מרטבים שמכילים ביצים או ממזון המכיל ביצים לא מבושלות או בישול לא מלא.

מה מומלץ לך לעשות?

בתחילת ההיריון עולה לפעמים השאלה בעניין אבחון בעיות גנטיות (כרומוזומליות) בעובר. האם זה נכון לעשות בדיקת מי שפיר?
רוב הזוגות אינם מודעים לכך, שבהריון תקין וללא סיבוכים לא בודקים כלל את מצב הכרומוזומים. בודקים בעיקר רק סיכון לתסמונת דאון. האמת שבשלב הזה גם אין לכם הרבה מידע – מה הסיכוי שיש לעובר תסמונת כרומוזומלית? . נראה לכם סביר, שאם במשפחה כולם בריאים , אתם והילדים, אין סיבה שיולד פתאום ילד עם בעיה מולדת.
אבל – זה ממש לא כך.

לעובר יש 46 כרומוזומים, והסיכון שיש לעובר בעיה חמורה באחד מ 46 הכרומוזומים הוא 1:100 !!.
וזה קיים בכל הריון עם מהלך תקין ואינו קשור לגיל היולדת. סיכון של 1:100 לבעיה קשה בכרומוזומים בכל הריון.

למעשה, מבצעים באופן שגרתי בהריון רק "בדיקות סינון" לתסמונת דאון הכוללות בדיקת שקיפות עורפית, סקר שליש ראשון וסקר שליש שני (חלבון עוברי) (חלבון עוברי). אלה בדיקות סטטיסטיות בלבד הבודקות  האם הסיכוי שיש לעובר בעיה בכרומוזום מס 18 (תסמונת אדוורדס) או מס 21 (תסמונת דאון)  גבוה יותר או נמוך מזה שבאכלוסייה הכללית. מילים אחרות, בדיקות הסינון בודקות את מצבם של 2 זוגות כרומוזומים בלבד מתוך 46 הכרומוזומים שבתא העוברי.

האם זה מספק? מה עם שאר הכרומוזומים?

על מנת לדעת שלעובר כרומוזומים תקינים ושלא יולד ילד עם פיגור התפתחותי – חובה לבצע בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה עם צ'יפ גנטי. אין בדיקה אחרת.
קיימות חברות מסחריות המציעות בתשלום "בדיקת דם אימהי במקום מי שפיר" חדשנית לכאורה, שאמורה על פי הפרסום להחליף את בדיקת מי השפיר. הניסוח שבפרסום מטעה. המידע בבדיקות אלה חלקי בלבד והן בדיקות סינון סטטיסטיות.
בדיקת דם NIPT אמינה בעיקר לתסמונת דאון. לגבי שאר הכרומוזומים הדיוק נמוך ולא מספק. אם מתקבלת בבדיקת הדם תשובה שיש בעיה בכרומוזומים – חובה לעשות בדיקת מי שפיר שהיא הבדיקה הקובעת סופית אם העובר חולה.
גם כאשר מבצעים את בדיקת הדם המקיפה ביותר ומתקבלת תשובה תקינה – עדיין יש סיכון של 1:140 שיש לעובר בעיה קשה בכרומוזומים שלו.

חשוב להדגיש, בדיקת דם NIPT אינה בדיקה אבחנתית.

היא נותנת רק אומדן סטטיסטי אשר אינו מדויק לגבי רוב התסמונות.

 

קיימות שלוש בדיקות בהריון שבודקות את הכרומוזומים בצורה מלאה:

בדיקת סיסי שליה, בדיקת מי שפיר, ובדיקה ישירה של דם העובר על ידי דיקור חבל הטבור.
חשוב לדעת, מבין 3 הבדיקות, בדיקת מי השפיר בעלת הסיכון הנמוך ביותר להפלה.
עם זאת, ישנה קבוצת נשים אצלן השליה צמודה לקיר הקדמי של הרחם. בנשים אלה, הסיכון בבדיקת סיסי שליה שווה לזה שבבדיקת מי שפיר. אצל נשים אלה , נכון לשקול לבצע בדיקת סיסי שליה. הבדיקה מבוצעת כבר בשבוע 12-13, מקבלים תשובה תוך שבועיים (!!), מאוד מוקדם בהריון. בבדיקת סיסי שליה המחט אינה נמצאת בשק ההיריון ואין אפשרות לפגיעה בעובר.

גם בדיקת סיסי שליה וגם בבדיקת מי השפיר מבצעים בדיקת צ'יפ גנטי. היא נותנת מענה אבחנתי מצוין לגבי תקינות הכרומוזומים, שוללת תסמונות מולדות, פיגור התפתחותי ואף חלק ממקרי האוטיזם!
בשבועות 10-12 מקובל לבצע את בדיקת הסינון הראשונה – בדיקת שקיפות עורפית ובסמוך אליה בדיקת דם  – סקר ביוכימי טרימסטר ראשון.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם?
פנו אלי להתייעצות ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט שבוע 10 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שבוע 11 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-11/ Wed, 12 Apr 2017 20:19:00 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%90%d7%aa%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-10-copy/ את בתחילת החודש השלישי וכבר קורים בתוכך דברים גדולים, גם אם את לא מרגישה אותם, העובר ממשיך להתפתח והוא זז ללא הפסק

הפוסט שבוע 11 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

את בתחילת החודש השלישי וכבר קורים בתוכך דברים גדולים, גם אם את לא מרגישה אותם, העובר ממשיך להתפתח והוא זז ללא הפסק, מתכווץ ומתמתח, גם אם את לא מרגישה את זה. את כנראה מרגישה תחושת רעב רוב הזמן וזה טבעי. יכול להיות שיש לך בחילה אבל זה יעבור בקרוב. הקפידי על תזונה נכונה ומנוחה, קחי ברזל וחומצה פולית. עברת כבר בדיקת שקיפות עורפית?

שבוע 11 – מצב העובר

בשבוע 11 להריון העובר באורך 4 ס"מ ומשקלו 8-10 גרם בממוצע.  האיברים שנוצרו בשלב מוקדם ממשיכים להתפתח. מראה העובר כמעט מושלם והפנים אנושיות יותר. עצמות הפנים נוצרו. העפעפיים סגורים (ויפתחו רק לקראת סוף ההיריון). התינוק בולע ופולט מי שפיר.

בלב כבר יש 4 מדורים: 2 חדרים ו-2 עליות וקיימים כבר כלי הדם הגדולים. הדם המחומצן, שמגיע באמצעות הווריד בחבל הטבור, מעבר ללב ובהמשך לאברי הגוף. דם רווי דו תחמוצת הפחמן מועבר לשני העורקים בחבל הטבור ומהם לשליה ולדם האם. מי שפיר "נשאפים" לריאות העובר וכך הן גדלות ומתפתחות. העובר זז רוב הזמן, הוא מתמתח ומתכווץ אבל את עדיין לא מרגישה אותו.

מצב האישה

כנראה, שהעלייה במשקל עדיין לא מורגשת אצלך אבל טיב התזונה הופך לחשוב יותר מתמיד לגוף שלך ולעובר. יש והתיאבון מתגבר ואיתו הצורך בצריכת ברזל בגוף. במידה ואין בחילות כדאי להתחיל ליטול כדורי ברזל מפני שאת צריכת הברזל, להבדיל מהסידן, קשה מאד לספק רק על ידי תזונה. עם זאת, הוספת מזונות עשירים בברזל לכל אחת מהארוחות, רק תועיל. ברזל נמצא בבשר בקר, כבש, עגל, הודו ועוף. במזונות מהצומח ברזל נמצא בקטניות, דגנים, אגוזים, עלים ירוקים, פירות טריים ופירות יבשים.

על מה חשוב להקפיד בשבוע 11 להריון?

השליש הראשון בהריון חשוב ביותר להתפתחות העובר. לפיכך את צריכה להקפיד על מנוחה, תזונה נכונה, לקחת ברזל וחומצה פולית, ולשתות לפחות 8 כוסות מים ביום. התפריט שלך צריך להכיל מזון עשיר בסידן (יוגורט, בננה, תרד וירקות ירוקים בכלל, קטניות מונבטות ומבושלות, אגוזים, שקדים וטחינה).

נפח הדם בהריון גדל על מנת לספק את דרישות העובר וגופך. כדי להניע את הדם בגוף הלב מתפקד במאמץ מוגבר וייתכן שתרגישי לעיתים בדופק מואץ.

את עדיין חשה בחילה. במשך הזמן היא תחלש והתיאבון שלך יחזור בהדרגה. מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה. הספורט מחזק שרירים ומשפר את ההרגשה. שחיה והליכה איטית מתאימים לשלב הזה בהריון (אם התעמלת לפני ההיריון באופן סדיר, את יכולה להמשיך ולהתעמל כרגיל).

הרבה נשים מתלוננות בשלב הזה בהריון על עצירות וצרבת. ההורמונים המופרשים בהריון (פרוגסטרון) גורמים להאטה בפעילות המעיים. הרפיה של המסתם בין הקיבה לוושט עלול לגרום למעבר חומצה מהקיבה לוושט ולהביא לתחושת צרבת.

העלייה במשקל מטרידה נשים רבות. לא כולן יודעות כיצד לזהות משקל עודף. בעיקרון, העלייה הרצויה במשקל עבורך בעת ההריון תלויה במשקל שלך לפני ההיריון, האם היית במשקל תקין, בתת משקל או במשקל עודף? טווח המשקל נקבע על פי מדד ה- BMI=Body Mass Index.

איך תחשבי את זה? ערך BMI  במשקל תקין הוא בטווח של 19.8 – 26, בתת משקל גוף –  קטן מ-19.8, במשקל עודף  בין 26-29 ואדם במשקל עודף רב יעמוד על ערך של מעל 29. לכן, במשקל תקין העלייה בהריון תהיה בין 11-16 ק"ג, נשים בתת משקל יעלו 12.5-18 ק"ג, במשקל עודף בין 7-11.5 ק"ג  ונשים במשקל עודף רב תעלנה לפחות 7 ק"ג . העלייה במשקל בהיריון תאומים תהיה 16-20 ק"ג.

מה מומלץ לך לעשות?

בשבוע זה תופני לבדיקת שקיפות עורפית ובהמשך לבדיקת סקר ביוכימי טרימסטר ראשון (תבחין משולש)

סביר להניח שלפני או בתחילת ההיריון ערכת בדיקות סקר גנטיות (בדיקות סקר למחלות תורשתיות). בעזרת בדיקות אלה ניתן לגלות עוד לפני ההיריון, או בשלב מוקדם מאוד שלו, האם קיימת אצל בני הזוג נשאות גנטית למחלות העוברות בתורשה מההורים לעובר. מומלץ לבצע את הבדיקות לפני ההריון או בשליש הראשון להריון וניתן לקבל במרפאה או ביעוץ גנטי אצל הרופא, דו"ח ממוחשב עם פירוט הבדיקות שיש לבצע. במידה ונמצאה נשאות גנטית למחלה תורשתית אצל אחד מבני הזוג, יש לפנות לייעוץ גנטי.

בשבוע 11 להריון תופנו לביצוע בדיקת סינון הנקראת בדיקת שקיפות עורפית ובהמשך לבדיקה נוספת – סקר ביוכימי טרימסטר ראשון (תבחין משולש).

בשתי הבדיקות מתקבלת הערכה סטטיסטית בלבד – מה הסיכון לעובר לתסמונת דאון (טריזומיה בכרומוזום 21) או לתסמונת אדווארדס (טריזומיה בכרומוזום 18) והאם הערכים הללו גבוהים או נמוכים מהסיכון הממוצע באכלוסיית הנשים בהריון.

בשבוע 11 ניתן גם לבצע לאם בדיקת דם פרטית ובתשלום שנקראת NIPT, לבדיקת הכרומוזומים לנשאות תסמונת דאון. גם בדיקה זו היא בדיקת סינון הנותנת הערכה סטטיסטית לגבי מספר רב יותר של כרומוזומים בהשוואה לבדיקת השקיפות העורפית וסקר ביוכימי שליש ראשון ושני. בדיקת הדם הזו אינה מחליפה את בדיקת מי השפיר. היא בודקת סטטיסטית רק חלק ממבנה הכרומוזום ולא בדיקה מלאה כמו בדיקת מי השפיר.

חושב להדגיש, בדיקת דם "במקום מי שפיר" אינה בדיקה אבחנתית.

רק בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר נותנת מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר.

אם מתקבלת  בבדיקת הדם תוצאה עם חשד לבעיה בכרומוזומים, את חייבת לעשות בדיקת מי שפיר על מנת לשלול או לאמת בצורה ודאית אם העובר חולה. גם כאשר מתקבלת בבדיקת הדם תשובה שאין בעיה בכרומוזומים – עדיין יש אפשרות שקימת פגיעה במבנה הכרומוזומים ויכול להיוולד ילד פגוע ולכן בדיקת מי שפיר מומלצת.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי להתייעצות ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט שבוע 11 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שבוע 12 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-12/ Wed, 12 Apr 2017 20:18:04 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%90%d7%aa%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%e2%80%8b%e2%80%8b%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-11-copy/ את בעיצומו של החודש השלישי וכנראה שאת מתחילה להרגיש מעט יותר טוב; העובר ממשיך להתפתח והשבוע מתפתחים אצלו הרפלקסים.

הפוסט שבוע 12 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

את בעיצומו של החודש השלישי וכנראה שאת מתחילה להרגיש מעט יותר טוב; העובר ממשיך להתפתח והשבוע מתפתחים אצלו הרפלקסים. את מרגישה כבר את הרחם הגדלה בשיפולי הבטן. אולי יש לך עדיין בחילה אבל זה יעבור בקרוב. אם עברת בדיקת שקיפות עורפית, זה הזמן להתייעץ עם הרופא לגבי התוצאות שהתקבלו.

שבוע 12 – מצב העובר

מה שקורה אצלך ברחם ממש מרגש. גודל העובר כ- 6 ס"מ ומשקלו – 14 גרם (מדידת אורך העובר מתבצעת מקצה הראש של העובר ועד העכוז. הרגליים בדרך כלל מקופלות ולכן לא נמדדות בשלב זה). העובר נראה כיצור אנושי קטן. האברים השונים, השרירים והעצמות – כולם במקומם.

העיניים נמצאות בקדמת הפנים, האוזניים בצדדים ובמקומן. מבנה המוח כמעט מושלם. תאי העצב ממשיכים להשתכפל במהירות.
השבוע מתפתחים הרפלקסים – העובר מסובב את הראש, מניע את הידיים, זז ובועט. הוא מתנועע בשק מי השפיר וכמות הנוזל סביבו היא כ-15 מ"ל. רקמת הסחוס הופכת לעצם. ייצור כדוריות הדם מבוצע באופן עצמאי. המעיים נעים בתנועה פריסטלטית, הכליות וכיס השתן מתפקדים ושתן עוברי מופרש אל מי שפיר.  ניתן לזהות את מין העובר.

השליה מתפקדת ומשמשת  למעבר מזון וחמצן מהאם לעובר וכמסננת למעבר חומרים מזיקים. ניקוטין ואלכוהול עלולים לעבור את השליה ולסכן את העובר.

 

מצב האישה

ההרגשה הגופנית שלך  משתפרת. אל דאגה, הבחילה והעייפות יחלפו בקרוב אך עדיין תיתכן הרגשת צרבת ועייפות. מומלץ לך להימנע ממאכלים מטוגנים וחריפים. הרחם כבר מספיק גדול ואת כבר יכולה לחוש בו בבטן התחתונה, מעט מעל קו שערות הערווה. המותניים שלך מלאים יותר ומומלץ להתחיל לעבור לבגדים נוחים. השדיים גדלים וכדאי שתמצאי חזייה תומכת עבורך. כשההרגשה הגופנית משתפרת, אולי יגבר החשק המיני. כשמהלך ההיריון תקין, אין מניעה מסקס ואין אפשרות לפגיעה בעובר. במידה ומופיעים כאבים, התכווצויות של הרחם או דימום נרתיקי צריך לקבל ייעוץ רפואי.

על מה חשוב להקפיד?

הקפידי גם עכשיו על תזונה נכונה והימנעי ממאמץ גופני חריג. הרגשת צרבת נגרמת על ידי הרפיה של השסתום בין הקיבה והוושט כך שמיצי הקיבה חודרים לוושט ונגרמת לך תחושת צריבה. ניתן  ומומלץ, שתקבלי טיפול תרופתי שייקלה על התסמינים. יש איסור לעשן ולשתות אלכוהול בהריון.

מה מומלץ לך לעשות במהלך שבוע 12 להריון?

זה הזמן לבצע בדיקת אולטרסאונד לשקיפות עורפית ובדיקות דם לסקר ביוכימי שליש ראשון. בדיקת השקיפות מבוצעת  בשבועות 11-14 להריון.

זה הזמן לבצע בדיקת אולטרסאונד לשקיפות עורפית

ובדיקות דם לסקר ביוכימי שליש ראשון

בבדיקת שקיפות עורפית מודדים באולטרסאונד את עובי הנוזל במילימטרים באזור הצוואר של העובר. קיים קשר בין כמות הנוזל והסיכון לתסמונת דאון (טריזומיה 21) או תסמונות אחרות. על פי תוצאות השקיפות העורפית ובדיקת הסקר מדם האם, ניתן להגיע לרמת דיוק סטטיסטית של עד כ־85% לגבי המצאות תסמונת דאון בעובר. בהריון רב עוברי, ניתן למדוד את עובי השקיפות לכל עובר בנפרד וכך לקבל הערכת  סיכון לתסמונת דאון לכל אחד מהעוברים.

תוצאה חריגה היא מדידת שקיפות גדולה מ-3 מ"מ. הסיכון לתסמונת דאון נקבע על פי גיל האם , אורך העובר ועובי השקיפות העורפית. כאשר מתקבל סיכון מוגבר לתסמונת דאון צריך לקבל ייעוץ גנטי ומומלץ בד"כ על ביצוע בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.

מטרת בדיקת סיסי שליה היא לאתר פגמים בכרומוזומים של העובר על ידי דגימה של רקמה מהשליה. המטען הגנטי בסיסי השליה זהה לזה של העובר  ולכן בדיקת הסיסים שווה בדיוק כאילו נבדקו תאי העובר. הבדיקה מיועדת לנשים שהעובר שלהם בסיכון גבוה לתסמונת כרומוזומלית כמו תסמונת דאון. סיכון גבוה לתסמונת מתקיים במקרים שקיימת תורשה במשפחה או שאחד מההורים הוא נשא של מחלה גנטית,  כאשר גיל האישה בהריון מעל 35  או כאשר תוצאות סקר ביוכימי שליש ראשון ושקיפות עורפית מצביעות על סיכון גבוה לבעיה כרומוזומלית.

רק בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי,

נותנות תשובת מעבדה שלמה לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר.

הבדיקה מאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות, פיגור התפתחותי ואף חלק ממקרי האוטיזם

היתרון הגדול של בדיקת סיסי שליה הוא שהיא מבוצעת מוקדם בהריון,  בשבועות 11-13. במידה ובבדיקת סיסי השליה מתגלית בעיה חמורה בכרומוזומים, מתאפשר סיום ההיריון בשבוע מוקדם יחסית בגרידה ולא בגרימת לידה מוקדמת. הסיכון להפלה לאחר בדיקת סיסי שליה הוא כ-1:500 בדיקות  בעוד שבבדיקת מי שפיר הסיכון להפלה נמוך יותר ועומד על כ- 1:1000-1:800.

קיימות 2 שיטות לביצוע בדיקת סיסי שליה:

בשיטה הנרתיקית על ידי מחט שאיבה, שמובלת אל השליה דרך צוואר הרחם.
בגישה ביטנית ובדומה לבדיקת מי שפיר, המחט מוחדרת בדיקור  דרך דופן הבטן אל תוך הרחם  והשליה.

יתרון משמעותי של בדיקת סיסי שליה על פני בדיקת מי השפיר הוא שהיא מאפשרת לקבל תשובה אבחנתית בשלב מוקדם של ההריון

אין טעם להיכנס ללחץ. מה התהליך? כדאי שתדעי:

החדרת המחט נעשה תחת בקרה רציפה באולטרסאונד. שאיבת סיסי השליה נמשכת פחות מ 1 דקה. הבדיקה אינה פוגעת בעובר שכן המחט אינה חודרת כלל לשק בו הוא נמצא. משך הבדיקה הוא כ-20 דקות, בעיקר על מנת לכסות אותך בסדין סטרילי, לרחוץ את הבטן עם סבון ואלכוהול ולהכין את המבחנות התאימות. ניתן לקבל תשובות תוך שבוע. קיימת אפשרות לתשובה מהירה תוך 48 שעות לגילוי תסמונת דאון.

לאחר הבדיקה מומלץ  להישאר כשעה בהשגחה ומומלץ לנוח בבית במשך יומיים. יתכנו מעט התכווצויות בבטן התחתונה או כאב קל. כאשר מופיעים סימנים כגון חום גוף מעל 37.5 מעלות צלזיוס או דימום צריך לפנות לבדיקה.

מתלבטים מהי הבדיקה הנכונה עבורכם?

מחפשים רופא לביצוע בדיקת סיסי שליה או מי שפיר?

התקשרו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא!

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט שבוע 12 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שבוע 13 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-13/ Wed, 12 Apr 2017 20:17:28 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%90%d7%aa%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%e2%80%8b%e2%80%8b%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-13-copy/ את בעיצומו של החודש השלישי וכנראה שחלק מהסובבים אותך כבר מנחשים שאת בהריון, העובר ממשיך לנוע ברחם

הפוסט שבוע 13 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

המלצת פרופ' יוסי שלו

בשבוע 13 להריון ניתן לבצע בדיקת שקיפות עורפית "מורחבת" שהיא עדיפה על בדיקת השקיפות הרגילה. קראי על כך בכתבה המתאימה.

השילוב של שקיפות העורפית + סקר שלישי ראשון להריון נותנים לך הערכה באם את בסיכון מוגבר לתסמונת דאון. אם התוצאה שקבלת להערכתך גבוהה, את יכולה עדיין בשבוע 13 לבצע בדיקת סיסי שליה ותקבלי תשובה מעבדתית וסופית לגבי תסמונת דאון תוך 2-3 ימים!. אני נוהג לבצע בדיקה מוקדמת לפני בדיקת סיסי שליה, ללא עלות, ובאם את מתאימה לבדיקה מבחינת מיקום השליה הרי שהסיכון בה נמוך מאשר לאחר בדיקת מי שפיר.

במידה ואינך מעוניינת בבדיקת סיסי שליה, ניתן לבדוק את הכרומוזומים של העובר על ידי בדיקת מי שפיר כולל בדיקת צ'יפ גנטי וזאת לאחר סקירת המערכות המוקדמת. אני ממליץ לך לבצע את הבדיקה בשבועות 17-18 להריון. נכון לקבל מבחינה רפואית תשובה סופית מוקדם ככל האפשר.

את הסקירה המוקדמת אני נוהג לבצע בשבועות 15-16 להריון. העובר גדול דיו כדיי שנראה את כל האברים בצורה טובה.   לאחר מכן תבצעי בדיקת דם לחלבון עוברי. ורק במשך – בדיקת מי שפיר.

 

את בעיצומו של החודש השלישי וכנראה שחלק מהסובבים אותך כבר מנחשים שאת בהריון; העובר ממשיך לנוע ברחם וניתן להבחין [באולטרסאונד] מתי הוא ישן. כבר אפשר להבחין אם זה בן או בת. את מרגישה הרבה יותר טוב. אם לא עברת עדיין בדיקת שקיפות עורפית, זה השבוע האחרון. בעצם זה הזמן לעשות את השקיפות העורפית המורחבת.

שבוע 13 – מצב העובר

העובר ממשיך להתפתח וזה ממש מרגש. אורכו של העובר כ-7 ס"מ ומשקלו כ-25-28 גרם. כמות מי השפיר בשק ההיריון כ-100 סמ"ק.

כעת, מסתיים השליש הראשון של ההיריון שלך וגם שלב ההתפתחות הראשוני של העובר. הראש עדיין גדול באופן יחסי ומהווה כשליש מהגוף. רוב מערכות הגוף בנויות ומתפקדות. בבדיקת אולטרסאונד ניתן לראות במוח את שתי האונות, את חדרי המוח משני צידי קו האמצע,  המוחון נמצא בחלקו האחורי של המוח והוא אחראי על תפקוד המערכות המוטוריות.

 

בפנים  ניתן לראות שפתיים, חך, לשון ולסת. הלב תופס את החלק השמאלי של בית החזה, הסרעפת כבר מפרידה בין חלל בית החזה וחלל הבטן. חלק מלולאות המעי, שהיו בשבועות הראשונים בחלקם בתוך חבל הטבור ומחוץ לבטן, חזרו כעת לחלל הבטן יחד עם הכבד והקיבה.

העובר שותה את מי השפיר שמגיעים לריאות ולקיבה. הכליות מתחילות לייצר שתן  ולהפריש אותו למי השפיר. הרקמה שעתידה להפוך לרקמת עצם מתפתחת בגולגולת, בידיים וברגליים. העובר ישן  חלק ניכר מהזמן. כשהוא ער ונע ברחם ניתן לראות תנועות ידיים, תנועות רגליים, שינוי תנוחת בטן – גב, ראש מעלה – ראש מטה.

אברי המין הזכריים והנקביים נוצרו. כאשר מדובר בבן,  אבר המין בבדיקת אולטרסאונד מודגם פונה כלפי מעלה (כאשר העובר שוכב על הגב). אם תנוחת אבר המין במקביל לבטן ולגוף ונוטה לכיוון הרגלים הרי שמדובר בבת. על כל פנים הקביעה הסופית תהיה בסקירת המערכות המוקדמת.  בשחלות  של העוברית יש למעלה ממיליון ביציות. השליה, שמחברת בין דם האם ודם העובר, מעבירה לעובר מזון וחמצן ומפנה פסולת.

 

מצב האישה

בשבוע 13 סביר להניח שהסובבים אותך מתחילים להבחין בהריון. הבטן שלך גדלה, השדיים תפחו, לפעמים מופיע פס כהה באמצע הבטן.  צבע פטמת השד כהה יותר. ההרגשה שלך משתפרת וכנראה שגם הבחילות כמעט חלפו, אך יש כאלה שימשיכו להרגיש בהן לאורך ההיריון.

העלייה במשקל הגוף שלך עד עתה היא כ-1-2.5 ק"ג. בהמשך ההיריון, אם התחלת את ההיריון במשקל תקין  הרי שהעלייה השבועית תהיה כ-400 גר' , בנשים עם תת משקל – 500 גר' לשבוע  ובמצב של עודף משקל –  300 גר' לשבוע. השיפור בהרגשה גורם לעליה בתאבון שלך ולכן אני מליץ לך שתזונת ההיריון תהיה זהירה ומבוקרת.

ירידה מסויית בתפקוד מערכת החיסון בהריון יכולה להעלות את השכיחות  לזיהומים ודלקות מעיים; שלשולים  וחום יכולים לגרום להתכווצויות רחם מוקדמות. זיהום יכול גם לעבור לעובר.  שימי לב, בשר ודגים לא מבושלים ומוצרי חלב לא מפוסטרים יכולים להכיל חיידק בשם ליסטריה מונוציטוגנס. סלמונלה יכולה להימצא בביצים לא מבושלות ולכן גם אלה אסורות. בבשר לא מבושל נמצאים גם חיידקי אי קולי וטוקסופלסמה. האחרון הוא טפיל הנמצא גם בפירות, ירקות או נבטים לא רחוצים. הקפידי לשטוף היטב את כל אלה.

עכשיו את אמורה לחוש נמרצת ורעננה יותר, ולעיתים זה מתבטא בחשק מיני מוגבר ותחושת נמרצות (אומנם בשליש הראשון של ההיריון החשק המיני ירד, בעיקר בגלל תופעות הלוואי והעייפות אבל לקראת השליש השני ההרגשה הכללית שלך משתפרת ויש עליה בחשק המיני).

אין איסור לקיים יחסי מין במהלך ההיריון ואף להגיע לאורגזמה, אלא אם קיימת הוראה רפואית אחרת. יחסי מין אינם גורמים להפלה של העובר – העובר נמצא בתוך שק מי השפיר ומוגן על ידי שרירי הרחם ודופן הבטן. לעיתים יש סיבות רפואיות בגללן צריך להימנע מקיום יחסי מין. לדוגמא – דימום לדני, כאבים בבטן תחתונה, התכווצויות של הרחם, הפרדות קרומים בשק ההיריון, קיצור של צוואר הרחם, שליה פתח המכסה את צוואר הרחם ועוד.

 

על מה חשוב להקפיד בשבוע 13 להריון?

חוסר בחומצה פולית בהריון הוא גורם סיכון גבוה ללידת תינוק עם ספינה ביפידה או מום אחר במערכת העצבים.  מומלץ על נטילת חומצה פולית כחודשיים טרם הכניסה להריון ובמהלך ההיריון כולו. את החומצה הפולית ניתן לקחת בכדור נפרד או יחד עם תוספי ברזל או מולטי ויטמינים. המינון הוא 400 מיקרוגרם של חומצה פולית ליום. בנוסף, אני ממליץ גם על מזונות עשירים בחומצה פולית טבעית כמו ירקות עם עלים ירוקים, קטניות ופירות הדר.

 

מה מומלץ לך לעשות?

במידה ועדיין לא עשיתם סקר ביוכימי שליש ראשון (בדיקה המשלבת בדיקת אולטראסאונד להערכת השקיפות העורפית של העובר  ובדיקת דם) –  זה ממש השבוע האחרון לבצע אותן (לגבי בדיקות אלה ראי בפרק שבוע 12 להריון).שקלול שתי הבדיקות יכול לנבא סטטיסטית בדיוק של כ־80% האם העובר בסיכון מוגבר לתסמונת דאון. בדיקות הסקר כלולות בסל הבריאות וכרוכות בהשתתפות עצמית  מועטה. העלות במרפאה שלי לשקיפות עורפית למבוטחות מכבי –  200 שח, ומבוטחות שאר הקופות מקבלות החזר גבוה על עלות הבדיקה.

החל משבוע 9 להריון וגם כעת קיימת אפשרות לבצע בדיקת דם הנקראת NIPT לשם הערכת הסיכון לתסמונת דאון. בדיקה דם היא בדיקת סינון סטטיסטית אשר מצליחה "לנחש"  בדיוק של למעלה מ 99% את הסיכון לתסמונת דאון.

מאחר והבדיקה סטטיסטית, הרי שאם תקבלי תשובה חיובית, יהיה עליך עדיין לעבור בדיקת סיסי שליה או  מי שפיר כדיי לאשר את התוצאות. עם זאת, בדיקת  NIPT   אינה טובה להערכה סופית של כל הכרומוזומים של העובר. הבדיקה האולטימטיבית היא בדיקת מי שפיר כולל צ'יפ גנטי.

                                                                       

       

                                               בדיקת דם NIPT  אינה בדיקה אבחנתית ולא מחליפה את בדיקת מי השפיר

גם כאשר בדיקת NIPT  תקינה

הסיכון שיש לעובר בעיה חמורה בכרומוזומים היא 1:140

 

 

כאשר קיים בבדיקת  NIPT   חשד  לבעיה בכרומוזומים   של העובר  – חובה לעשות בדיקת מי שפיר כדיי לאמת בצורה מדויקת באם העובר חולה. גם במקרה ותוצאת בדיקת דם NIPT  תקינה  – קיימת עדיין אפשרות שהכרומוזומים של העובר לא תקינים. רק בדיקת מי שפיר נותנת תשובה מדויקת של מצב כל הכרומוזומים בעובר.

יש רופאים המבצעים את סקירת המערכות המוקדמת כבר בשבוע ה-13. הזמן העדיף להערכתי הוא בין 14-16 שבועות. בבדיקה ניתן לאתר מומים אנטומיים בעובר. במקרה כזה תהיה לבני הזוג המלצה לעבור ייעוץ גנטי ויומלץ בדרך כלל על בדיקת מי שפיר וסקירת מערכות מאוחרת. בשלב זה של ההיריון התפתחות המוח עדיין לא הושלמה, ולכן צריך לעשות גם את הסקירה המאוחרת. בסקירת המערכות המוקדמת ניתן לקבוע ברמת דיוק סבירה את מין העובר.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור?

פני אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט שבוע 13 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שבוע 14 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-14/ Wed, 12 Apr 2017 20:16:02 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%90%d7%aa%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%e2%80%8b%e2%80%8b%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-13-copy/ את בעיצומו של החודש השלישי ומרגישה הרבה יותר טוב; את גדלה וגם העובר שלך. הוא כבר יכול לחייך וזה מקסים.

הפוסט שבוע 14 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

את בעיצומו של החודש השלישי ומרגישה הרבה יותר טוב; את גדלה וגם העובר שלך. הוא כבר יכול לחייך וזה מקסים. אתם יודעים כבר אם זה בן או בת? למי תספרו? זה השלב לסקירת מערכות מוקדמת.

שבוע 14 – מצב העובר

הוא יכול לחייך וזה יגרום לך לחייך גם. הסיכונים יורדים. בשבוע 14 אורך העובר מהראש עד העכוז כ-85 מ"מ. המשקל כ-45 גרם. מתחיל השבוע הראשון בשליש השני של ההיריון.

המערכות השונות בגוף מתפקדות. המוח מעצבב את שרירי הפנים והעובר יכול לחייך או לשנות את עוויות הפנים. הלב מקבל דם מחומצן מחבל הטבור ומעביר אותו למוח, לכבד, למערכת העיכול, מערכת השתן ושאר חלקי הגוף.

רבע מכמות הדם עוברת מידי יום דרך הלב. הוא בולע מי שפיר המגיעים לריאות ולקיבה. בכיס המרה נמצאים מיצי מרה, הטחול מייצר כדוריות דם אדומות ובמעיים ניתן למצוא הפרשות הנקראות מקוניום. הכליות מפרישות את השתן לחלל מי השפיר. נפח מי השפיר הוא כ-120 סמק.

שיער הגוף צומח בראש, בפנים (גבות) ופלומת שיער (לנוגו) בגפיים. ניתן להבחין באצבעות ובציפורניים. הידיים גדלות ומגיעות לאורכן היחסי לגוף ויישאר כך עד מועד הלידה. חום הגוף מווּסת והוא כחצי מעלה גבוה מחום גוף האישה. ניתן להבחין במין העובר. אצל עוברים נקביים מתחילה בשחלות יצירת זקיקים ובתוכם ביציות. אצל עוברים זכריים מופיעה הפרוסטטה.

מצב האישה

עם תחילת השליש השני להריון הסיכון להפלה פוחת משמעותית בהשוואה לשבועות ההיריון הראשונים וזו תקופה להירגע ולהיערך להמשך ההיריון. את כנראה מרגישה טוב יותר ויש לך עליה בתאבון ועליה במשקל. השכיחות של דלקות בדרכי השתן גבוהה יותר בתחילת ההיריון. אם יש כזו, טפלי בהם על פי תוצאות תרבית שתן.

השדיים גדלים ומתחיל בתוכם ייצור הקולוסטרום – נוזל סמיך בעל גוון צהבהב ועשיר בחומרים תזונתיים הנחוצים לתינוק. הקולוסטרום מופרש מיד לאחר הלידה, עד ליצירת חלב האם הרגיל.

הפרשת ההורמונים בגוף משתנה לאורך ההיריון וזו הסיבה העיקרית להרגשה הגופנית השונה והמשתנה אצלך בתקופת ההריון. עליה בהורמון ההיריון HCG  משפיעה על תכיפות במתן שתן.  עליה ברמות הפרוגסטרון  גורמת לזרימה מוגברת של דם לרחם, תמיכה בשליה, מניעת התכווצויות מוקדמות וסיוע בחיזוק שרירי האגן כהכנה להליך הלידה.

השליה מפרישה הורמונים שמשפיעים על המטבוליזם שלך ומשפרים את אספקת המזון לעובר, על משך ההיריון ומועד תחילת הלידה וגם על תפקוד המערכת העצבית בעובר. עליה ברמות האסטרוגנים קשורה בהתפתחות אברי העובר, התפתחות השליה וויסות הפרשת הורמונים אחרים בהיריון.

העלייה באסטרוגנים ובפרוגסטרון גורמת גם לשינויים במצב הרוח ולבחילות לאורך כל ההריון. הורמון RELAXIN  קשור למצבי חוסר יציבות ועצירות בגלל השפעתו על מערכתה השרירים, הגידים והמפרקים.

על מה חשוב להקפיד במהלך שבוע 14 להריון?

זה הזמן שלך לחזור לפעילות גופנית בדרגת קושי קלה עד בינונית כגון שחייה, הליכה, ריצה וריקוד. פעילות גופנית יכולה לעזור לך בשמירה על משקל הגוף, לשנת לילה טובה יותר, למניעת עצירות או דליות ברגליים. חשוב שתשתי הרבה במהלך הפעילות ואחריה. כמובן שאם לא עשית את זה עד עכשיו, יש להפסיק לעשן. העובר יקבל יותר חמצן, הסיכוי שלו להיוולד בזמן ובמשקל מתאים יהיו טובים יותר.

שתיה רבה של אלכוהול בהריון יכולה להשפיע על התפתחות העובר והילוד. לכן מומלץ לא לשתות אלכוהול לחלוטין במשך 3 החודשים הראשונים. החל מהחודש הרביעי להריון ניתן לשתות [עדיף להמנע] פעם בשבוע כמות קטנה של אלכוהול, למשל – כוס יין או בירה קלה. שתית אלכוהול מעבר למותר יכולה לגרום נזק מוחי לעובר הקשורות להפרעות התפתחות גופניות ונפשיות.

הקפידי על מיון כמות הקפה שאת שותה; שתיה מרובה של קפה יכולה לגרום להפלות ולמשקל לידה נמוך של הילוד. הקפידי על הפחתה בכמות הקפה היומית שאת שותה. הקפאין יכול לעבור את השליה ולהגיע לעובר. השפעתו על העובר אינה ברורה. על פי הנחיות של הACOG ארגון רופאי הנשים האמריקאי, ניתן לצרוך באופן בטוח קפאין בהריון במינון נמוך בלבד. ההמלצה היא מנת קפאין יומית עד 200 מיליגרם ליום. לשם הבהרה, כוס קפה (237 סמק) מכילה 95 מג קפאין, כוס תה (237סמ"ק) 47 מג קפאין, כוס קולה (355 סמק) 33 מ"ג. מינון כזה לא מעלה את הסיכון להפלות בשליש הראשון להריון ולא גורם ללידה מוקדמת. במילים אחרות, מותר בכל יום לשתות כוס אחת של קפה או 2 כוסות תה ירוק או שחור. עם זאת, צריכה מופרזת של קפאין יכולה לגרום לעליה בהפלות בשליש הראשון להריון .

נשים רבות סובלות מעצירות עקב עליה בהורמון הפרוגסטרון הגורם להרפיה של שרירי המעיים והאטה בפעילותם. גם תכשירי הברזל בהריון גורמים להפרעות במערכת העיכול. הקפידי על שתייה מרובה וצריכת מזון עשיר בסיבים תזונתיים ותקטיני את התופעה.

מה מומלץ לך לעשות?

בשבועות 14-16 להריון נהוג לבצע סקירת מערכות מוקדמת. בדיקת האולטרסאונד מבוצעת בגישה נרתיקית או דרך הבטן או בשילוב של שתיהן, על פי איכות ההדמיה של אברי העובר. בבדיקה מדגימים את  אברי העובר החיצוניים והפנימיים במטרה לאתר מומים וממצאים לא תקינים בשלב מוקדם זה של ההיריון. אמנם התפתחות חלק מהאיברים עדיין לא הושלמה (ולכן צריך לעשות גם סקירה מאוחרת), אבל כבר ניתן לאבחן בחלק ניכר מהמומים המולדים. כמו כן נבדקים גם מיקום השליה, כמות מי השפיר ומבוצעת הערכה של גודל ומשקל העובר.

בשבועות 14-16 להריון מומלץ לבצע סקירת מערכות מוקדמת

אם מתגלה מום בעובר יש לעבור ייעוץ גנטי ובהמשך דיקור מי שפיר. כאשר המום קשה ניתן להפסיק את ההיריון בגרידה. הפסקת ההיריון בשלב מוקדם פשוטה יותר, טכנית ורגשית, מאשר בשלבים מאוחרים של ההיריון.

סקירת מערכות נועדה לזהות מומים מבניים בעובר. באמצעות הסקר הביוכימי שליש שני ניתן לחשב את הסיכון לתסמונות כרומוזמליות דוגמת תסמונת דאון וגם לקבל התראה לגבי אפשרות למומים במערכת העצבים של העובר (חלבון עוברי גבוה). דיקור מי שפיר נותן תשובה ודאית לקיומם של מומים כרומוזומליים. שלוש הבדיקות – סקירה מוקדמת, בדיקת חלבון עוברי ובדיקת מי שפיר – משלימות אחת את השנייה וכולן יחד משפרות את יכולת האיתור של מומים בעובר.

זה הזמן להתחיל לחשוב על בדיקת מי השפיר

שמבוצעת בשבועות 16-23

בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי, מאפשרת לקבל מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר ומאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות ואף חלק ממקרי האוטיזם!

בשלב זה של ההיריון ישנם איברים שעדיין לא התפתחו במלואם (המוח למשל), ולכם חשוב לבצע גם את סקירת המערכות המאוחרת בשבועות 22-24.

שיעור הזיהוי של מומים גדולים בעובר בסקירת המערכות המוקדמת נע בסביבות 90%. הבדיקה לא מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים. עם זאת, ניתן למצוא סימנים מורפולוגיים באברים השונים המחשידים לבעיה כרומוזומלית ואז קיימת התוויה לייעוץ גנטי וביצוע בדיקת מי שפיר.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פני אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט שבוע 14 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שבוע 15 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-15/ Wed, 12 Apr 2017 20:15:10 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%90%d7%aa%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%e2%80%8b%e2%80%8b%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-13-copy-2/ התחיל החודש הרביעי ואת מרגישה הרבה יותר טוב; יש לך פתאום סלידה ממזון כלשהו? את לא לבד.

הפוסט שבוע 15 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

התחיל החודש הרביעי ואת מרגישה הרבה יותר טוב; יש לך פתאום סלידה ממזון כלשהו? את לא לבד. את גדלה וגם העובר שלך. הוא כבר נראה כמו בן אדם קטנטן. הבטן שלך כבר לא יכולה להיות סוד, רואים אותה מצוין. זה השלב לסקירת מערכות מוקדמת.

שבוע 15 להריון – מצב העובר

תסתכלי, הוא כבר נראה איש קטן. אורכו של העובר כ-9 ס"מ, משקלו כ-120 גר'. קוטר הראש 29 מ"מ, היקף הראש 10.5 ס"מ, היקף הבטן 8.8 ס"מ ואורך הירך 17 מ"מ.

האברים ממשיכים לגדול ולהתפתח במהירות. במערכת העצבית נוצרים הקשרים שבין תאי העצב וקצות העצבים היוצאים מהם. בשבוע הזה נוצר באוזן עור התוף. העובר זז ברחם הלוך ושוב, מפעיל את שרירי הגב והצוואר, שרירי הידיים והרגלים.

שרירי בית החזה פותחים ומכווצים את חלל הריאות, הסרעפת עולה ויורדת וכך מופעלת מערכת שיחלוף הנוזלים בריאות. הוא בולע ופולט את מי השפיר דרך הפה והאף, מפעיל ומשפר את כושר הבליעה והמציצה. העור מתעבה, הגוף מכוסה בשערות שינשרו לקראת סוף ההיריון. בשלד מתפתחות העצמות, הגפיים מפותחות בצורתם וניתן לראות את האצבעות והציפורניים. בסקירת מערכות מוקדמת ניתן לזהות את מין העובר. הוא מתחיל להראות כמו תינוק קטן.

מצב האישה בשבוע 15

ההרגשה הכללית שלך הולכת ומשתפרת. עובדה מעניינת, שאולי גם את מרגישה: רוב הנשים מפתחות סלידה מסוג מסוים של אוכל. בכל מקרה, צריך להמשיך ולשמור על תזונה בריאה ומאוזנת. צריך להתמיד ולהרבות בשתיית מים ולהקפיד על הימנעות מעישון.

העלייה במשקל שלך עד כה כ-2-3 ק"ג. סביר להניח שאת עדיין לא מרגישה את העובר. אמנם הוא נע רוב הזמן בחלל הרחם אך רק סביב השבוע ה-20 להריון תרגישי אותו. זה יקרה  רק כשהוא יילחץ וידחוף את הדופן הקדמי של הרחם. שליה קדמית שצמודה לדופן הקדמי של הרחם מקשה להרגיש את העובר ובמצב זה מרגישים אותו יותר מאוחר. יש נשים המדווחות על תנועות של העובר מאוד מוקדם, כבר בשבוע 15-16 אך זה נדיר.

פעילות הורמונלית גורמת לשינויים בצבע העור שלך. ריבוי תאי מלנין מביא להופעת כתמים באזור הפנים ומעל השפה. השינוי בצבע העור בולט במיוחד באזורי עור כהים  מלכתחילה כמו הפטמות בשד. הכתמים בעור בולטים לאחר שהייה בשמש ולכן מומלץ שתימנעי משמש ישירה ותקפידי יותר על מריחת קרם הכולל מקדם הגנה.

הבטן שלך גדלה. אצל חלק מהנשים היא נראית ענקית, אחרות חושבות שהיא שטוחה מידי. הרחם הגדל יכול גם ללחוץ על שלפוחית השתן ולגרום לעליה בתכיפות מתן שתן.

בשלב זה, נפח הדם של האם עולה. מאחר ומספר כדוריות הדם האדומות לא משתנה מופיעה בבדיקת הדם (ספירת דם) התראה על אנמיה. אל דאגה, זוהי אנמיה פיזיולוגית שהיא ביטוי לעליה בנפח הדם. הגוף מגיב לעליה בנפח הדם על ידי הרחבה של כלי הדם הפריפריים בגוף ובכך נשמר לחץ דם תקין.

שימי לב, יש ירידה מסוימת במערכת החיסון בגוף ולכן, יש יותר מקרים של שיעול והצטננויות.

על מה חשוב להקפיד?

כעת, כשמתחילים את השליש השני להריון, כדאי שתתחילי להתרגל לשכב על צד שמאל של הגוף ולא על הגב. בשכיבה על הגב, הרחם הגדל יכול ללחוץ על כלי הדם שנמצאים לאורך עמוד השדרה ומובילים דם ללב ולגרום לירידה באספקת דם ללב. לחץ הדם שלך יורד ואז מופיעה תחושת סחרחורת וטשטוש. שכיבה על הצד משפרת את אספקת הדם לשליה, וממנה עוברים חמצן ומזון לעובר.

מה מומלץ לך לעשות?

זה הזמן בו תבצעו סקירת מערכות מוקדמת. זוהי סקירה אנטומית מדוקדקת של אברי העובר אשר מבוצעת באמצעות אולטרסאונד. הבדיקה יכולה להתבצע בגישה ביטנית או נרתיקית, תלוי במיקום העובר ברחם ומכך האפשרות להגיע לבדיקה מדויקת של אברי העובר הספציפיים.

בשבועות 14-16 להריון חושב לבצע סקירת מערכות מוקדמת

את התוצאות יש להביא אתכם בהמשך,

כאשר תבואו לעשות בדיקת חלבון עוברי

במהלך הבדיקה מתחילים עם סקירת הראש ובודקים את  חדרי המוח, המוח הגדול, המוח הקטן והגומה האחורית. בודקים את מרקם רקמת המוח, את עצמות הגולגול והמרווח ביניהם. בבדיקת הפנים ניתן לבדוק את העיניים והעדשות, האף, האוזניים, השפתיים, החך, הלסת העליונה והתחתונה כולל לשון וסנטר. בלב בודקים את 4 מדורי הלב (2 חדרים ו-2 עליות), בודקים את העורקים והוורידים היוצאים או הנכנסים ללב ואת כיווני זרימת הדם.

בהמשך קובעים את מיקום הלב והריאות בבית החזה, את מיקום הכבד, הקיבה, המעיים ושלפוחית השתן בחלל הבטן. עמוד השדרה ניסקר לכל אורכו – בחתך אורך ובחתך רוחב. מערכת השתן כוללת את שתי הכליות ושלפוחית השתן. בכליה בודקים את גודלה ומיקומה מימין ומשמאל, בודקים את מרקם רקמת הכליה ומודדים את גודל אגן הכליה. כל המדדים האלה חשובים לשם הערכת תפקוד הכליה.

בהמשך בודקים את שלמות דופן בטן העובר, כניסת חבל הטבור לבטן העובר, המצאות 2 ידים ו-2 רגליים, סופרים אצבעות וקובעים את מין העובר. נערכת הערכה של גודל ומשקל העובר, כמות מי השפיר, מיקום השליה ובדיקת צוואר הרחם.

הנחיות ברורות של החברה הישראלית לאולטרסאונד במיילדות וגינקולוגיה קובעות את פירוט האברים הנבדקים בעובר. את טופס סיכום הממצאים של סקירת המערכות תצטרכו להציג בעת בדיקת סינון נוסף – בדיקת דם לחלבון עוברי ועל כך בהמשך.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פני אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט שבוע 15 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שבוע 16 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-16/ Wed, 12 Apr 2017 20:14:53 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%90%d7%aa%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%e2%80%8b%e2%80%8b%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-15-copy/ את בעיצומו של החודש הרביעי. הסקירה המוקדמת יצאה תקינה ואת רגועה יותר. העובר נע בחופשיות במי השפיר.

הפוסט שבוע 16 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

את נמצאת בחודש הרביעי להריון. הסקירה המוקדמת יצאה תקינה ואת רגועה יותר. העובר נע בחופשיות במי השפיר. הבטן שלך כבר לא יכולה להיות סוד, רואים אותה מצוין. זה הזמן להתכונן לבדיקת החלבון העוברי.

מצב העובר

הוא גדל. אורכו כ-12 ס"מ, משקלו 140 גר'. קוטר הראש 33 מ"מ, היקף הראש 12 ס"מ, היקף הבטן 9.9 ס"מ, אורך הירך 20 מ"מ. כמות מי השפיר כ 200 מ"ל. העובר נע בחופשיות במי השפיר וחבל הטבור שלו מחובר לשליה. ממדי הראש גדולים פרופורציונית לגודל הגוף והיחס בין הקף הראש להיקף הבטן הוא 1:21. הם יהיו שווים אחד לשני רק בסביבות 32-33 שב' הריון.

בשבוע זה מתחילים להיווצר תווי הפנים. העיניים עצומות ומתחילות להתקדם במיקומן  לחלק הקדמי של הפנים. אפרכסות האוזניים נעות לצידי הראש ומתקבעות במיקומן הסופי. האוזן הפנימית מתחילה להתפתח. כעת נוצרים אזורי חוש הטעם בלשון. העובר מתחיל לבצע בפה תנועות מציצה.  הדם מוזרם מהלב לראש ולאברי הגוף השונים. בכליות חל סינון ראשוני והשתן מופרש לשלפוחית השתן וממנה לחלל מי השפיר. תנועות הגוף והגפיים מתחילים להיות בקואורדינציה וניתנים לצפייה באולטרסאונד.

אצל הנקבות, בשחלות קיימים כעת זקיקים ובכל אחד מהם נמצאת ביצית. השליה ממוקמת וצמודה לדופן הרחם  – הקדמי, או האחורי, או באזור צוואר הרחם.

זה השבוע האחרון  לעשות סקירת מערכות מוקדמת

זה גם השבוע להזמין תור לבדיקת חלבון עוברי

מצב האישה

ההרגשה שלך הולכת ומשתפרת, במיוחד לאור העובדה שהסקירה המוקדמת כנראה הייתה תקינה. זו הרי אחת הבדיקות החשובות במהלך ההיריון. ייתכן שתרגישי כאבים באברים שונים בגוף. למשל, בפה תיתכן הופעה של רגישות, אודם מקומי, נפיחות, צריבה ואפילו דימום. אם זו דלקת חניכיים, את חייבת בטיפול (!) ומעקב רציף אצל רופא שיניים לאורך כל  ההיריון.

ייתכן שאת חשה צרבת, גזים או נפיחות ברגלים. הסיבה: לחץ הרחם על מערכת הוורידים באגן מביא להיווצרות של דליות ברגליים. מידי פעם יופיעו גם כאבי ראש וסחרחורות. את יכולה גם לחוש רמה מסוימת של שכחה וירידה ברמת הזיכרון.

על מה חשוב להקפיד במהלך שבוע זה?

המצב ההריוני מעלה את השכיחות לדלקות בדרכי השתן. אם קיימת אצלך תכיפות במתן שתן ואולי אפילו צריבה, כדאי שתבצעי בדיקת שתן לתרבית, על מנת לבודד את החיידק.  אם יש צורך, צריך לטפל באנטיביוטיקה מתאימה ולבדוק שוב בתום הטיפול שהדלקת חלפה. התייעצי עם הרופא שלך.

עדיף שתימנעי או תפחיתי בשימוש בממתיקים מלאכותיים וגם בבוטנים. הסיבה: החלבון שבהם עובר בשליה ואל העובר ויכול לגרום לתופעות אלרגניות קשות.

האנמיה הפיזיולוגית בהריון, שנגרמת מעליה בנפח הדם, גורמת לירידה בהמוגלובין  ובמאגרי הברזל. מומלץ להפחית באכילת כבד בהריון. אמנם בכבד יש כמות נכבדה של ברזל, אך יש בו גם כמויות גבוהות במיוחד של ויטמין A שיכול לעבור דרך השליה לעובר ולגרום להתפתחות מומים מולדים.

מה מומלץ לך לעשות?

את סריקת המערכות המוקדמת נהוג לבצע בשבועות 14-16 להריון (פירוט לגבי הבדיקה ניתן לקרוא בפרק ההיריון שבוע 15).

הבדיקה הבאה תהיה בדיקת דם שהיא בדיקת סינון נוספת הנקראת סקר ביוכימי טרימסטר שני ( TRIPPLE TEST) או בדיקת חלבון עוברי. את הבדיקה מבצעים בדרך כלל בשבוע ה-17 להריון. צריך להביא לבדיקה את מכתב הסיכום של הסקירה המוקדמת כדיי לוודא שגיל ההיריון מדויק. בשבוע 16  אמורים להזמין תור לביצוע בדיקת חלבון עוברי (מידע נוסף על הבדיקה בפרק ההיריון שבוע 17).

שתי הבדיקות –  סקירת המערכות המוקדמת ובדיקת החלבון העוברי – עוסקים גם בגילוי מומים בעובר. הסקירה המוקדמת עוסקת בכך באופן עקיף. כאשר מתגלה פגם התפתחותי בעובר צריך לעבור ייעוץ גנטי בשאלה האם המום בעובר הוא חלק מתסמונת גנטית. זכרי, את התשובה המלאה לכך ניתן לקבל אך ורק בבדיקת מי שפיר. בדיקת החלבון העוברי (בדם) עוסקת ישירות בזיהוי סטטיסטי של סיכון לילד עם תסמונת דאון או תסמונת אדוורדס[כאשר הערכים של החלבון העוברי נמוכים] או בהתראה על הפרעה אפשרית במערכת העצבים המרכזית של העובר [כאשר הערכים גבוהים] . ושוב, בכל מקרה של ממצאים חריגים, עוברים ייעוץ גנטי ובדיקת מי שפיר.

 

למה עליכם לשקול בדיקת מי שפיר?

זו היא הבדיקה היחידה הבודקת את כל 46 הכרומוזומים בעובר ואין בדיקה אחרת. פיתוח אחרון בתחום היא בדיקת הצ'יפ הגנטי, שמפענחת מתוך בדיקת מי השפיר גם את ההרכב הפנימי של הכרומזום ומזהה מומים קטנים שלא מתגלים בבדיקת מיקרוסקופ רגילה.

בדיקת מי שפיר + צ'יפ גנטי, מאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות, פיגור בהתפתחות ואף חלק ממקרי האוטיזם! זו הבדיקה היחידה הקיימת בהריון לבדיקת כרומוזומים.

רצוי לציין שישנן תסמונות כרומוזומליות התפתחותיות, שלא באות לידי ביטוי בהפרעה בהתפתחות של אברי העובר. במקרה כזה, בדיקת הסקירה המוקדמת והסקירה המאוחרת תהיינה תקינות. לעומת זאת, בדיקת מי שפיר, הבודקת את כל הכרומוזומים בתא העוברי, מאתרת תסמונות גנטיות והפרעות התפתחותיות בילוד.

הבדיקה היחידה בה ניתן לשלול את כל התסמונות הידועות היא ביצוע בדיקת מי שפיר כולל בדיקת צ'יפ גנטי או בדיקת אקסום.

בדיקת מי שפיר

 בחירה מדויקת של מיקום הדיקור, פעולה מהירה מאוד

מחט דקה וקצרה, כאב מינימלי

פרופ' שלו – אין תחליף לניסיון

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

 

הפוסט שבוע 16 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שבוע 17 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-17/ Wed, 12 Apr 2017 20:13:44 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%90%d7%aa%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%e2%80%8b%e2%80%8b%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-16-copy/ את בעיצומו של החודש הרביעי. זה הזמן שלך להתפנק ולהירגע. כבר רואים בבירור אם זה בן או בת.

הפוסט שבוע 17 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

את בעיצומו של החודש הרביעי. זה הזמן שלך להתפנק ולהירגע. כבר רואים בבירור אם זה בן או בת. השבוע את עושה את בדיקת החלבון העוברי.

מצב העובר בשבוע 17 להריון

מה יש לך – בן או בת? אורכו של העובר כ-13 ס"מ, משקלו כ-180 גר'. קוטר הראש 37 מ"מ, היקף הראש 13.5 ס"מ, היקף הבטן 11.2 ס"מ, אורך הירך 24 מ"מ. הראש עדיין מקדים בממדיו את היקף הבטן כאשר היחס ביניהם 1:2. כמות מי השפיר היא 250 מ"ל.

רוב המערכות בגוף שלו קיימות. בפנים העיניים סגורות אך גלגל העין כבר מגיב לאור. העין במקומה בחלק הקדמי של הפנים. מבנה האוזן הפנימית והחיצונית כמעט הושלם. העובר יכול להגיב לגירויי קול. שתי  האוזניים ממוקמות בצידי הראש.

הלב עובד בקצב סדיר של כ-160 לדקה (טווח 120-160 לדקה), הדם זורם בכלי הדם ומזין בחמצן וחומרי הזנה את המוח ואברי הגוף השונים.

עצמות  העובר  מתקשות, הוא מניע בחופשיות את הגפיים לכל אבר. מתחילות להיווצר ציפורניים. שיער דק (lanugo) מכסה את גופו. ניתן להבחין בצמיחה של עפעפיים ושיער דק על הראש. הצטברות של שומן מתחת לעור מהווה מקור לאנרגיה עבור העובר וגם תחמם את התינוק לאחר הלידה

פסולת מהעובר  מתחילה להצטבר בעורקים הטבוריים ומוזרמת לשליה. המעיים מראים תנועתיות פריסטלטית וניתן למצוא בתוכם מקוניום. זוהי הצואה המוקדמת של העובר, שמכילה רק תוכן שנמצא ועוכל במעי כגון תאי אפיתל מרירית המעי, שערות, רירית, מי שפיר, מיצי מרה ומים. המקוניום נשאר במעי ורק במצב מצוקה הוא מופרש למי השפיר וצבעם הצהוב (שתן) הופך לירקרק.  העובר משתין לתוך מי השפיר כל 40 דקות לערך.

ניתן להבחין בברור באברי המין החיצוניים ומכאן גם לקבוע באם מדובר בזכר או נקבה.

מצב האישה במהלך שבוע זה

העובר גדל, כמות מי השפיר גדלה ועימם הרחם והבטן שלך. במישוש של הבטן תוכלי להרגיש בקצה הרחם, הנמצא ממש באמצע גובה הבטן התחתונה – בין הטבור לשיער הערווה. גיל ההיריון מתקדם אך את עדיין עלולה להרגיש גודש באף, שיעור יתר, שינוי צבע בעור, נפיחות בטן, גזים, צרבות ולפעמים חולשה.

הטלת השתן נעשית תכופה. השדיים גדלים משמעותית. שינויים בתנוחות הגב יכולים לגרום לכאבי גב קלים. יכולה להופיע הפרשה וגינלית מוגברת. הפרשה שקופה ללא גירוי היא טבעית ואינה מצריכה טיפול. כאשר ההפרשה מימית ובכמות רבה או כאשר צבעה שונה ומלווה בגירוי, לכי להיבדק על ידי הרופא שלך.

             בדיקת מי שפיר+ ציפ גנטי – מומלצת ע"י כל היועצים גנטיים

פרופ' יוסי שלו – מומחה מי שפיר וסיסי שליה

אין תחליף לניסיון!

על מה חשוב להקפיד?

במהלך ההיריון קיימת אי וודאות רבה הקשורה בבריאות התינוק, בבריאותך שלך בהיריון ובמהלך הלידה, סיבוכים אפשריים, התפקוד כאם לתינוק הנולד ועוד. אל דאגה, אלה מחשבות  נורמליות. ההיריון, הלידה, כל הנעלם שיבוא אחריה וסיפורים על מהלכים לא תקינים – מעוררים בכולן חרדה ומכניסים לאי שקט. תפרגני לעצמך להירגע: הרפיה, מסאז', שחיה, התעמלות, שיחה מרגיעה עם חברה או השתתפות בקבוצת תמיכה יכולים לעזור ולהקל.

שבוע 17 להריון – מה מומלץ לך לעשות?

כשמגיעים לשבוע 17 להריון עברתם כבר את בדיקת האולטרסאונד לשקיפות עורפית ובדיקת דם לסקר שליש ראשון, וגם סקירת מערכות מוקדמת בשבוע 14-16 להריון. בשתי הבדיקות הראשונות נעשה ניסיון לזהות סיכון מוגבר לתסמונת דאון בעובר. אם מתגלה סיכון לתסמונת – עושים בדיקת מי שפיר.

בשבוע 17 עושים את בדיקת הסינון השנייה לתסמונת דאון (בפי העם בדיקת חלבון עוברי). בבדיקת הדם של האם נבדקים שלושה מרכיבים:

  1. חלבון עוברי AFP
  2. הורמון המופרש מהשליה HCG
  3. הורמון המופרש מהשחלה  אסטריול 3E.

ניתן לבדוק גם מרכיב נוסף בשם inhibin-A. את הבדיקה מבצעים בשבועות 16-20 להריון, עדיף  בשבוע 17.

על פי גיל האישה, שבוע ההיריון ותוצאות המדדים המתקבלים בבדיקות הסקר, ניתן לקבל הערכה סטטיסטית לגבי הסיכון לתסמונת דאון (טריסומיה 21) ותסמונת אדווארדס (טריסומיה 18).

מתבצע שקלול יחד של תוצאות בדיקת סקר שליש ראשון + שני ומקבלים  שיפור בחיזוי הסיכון הסטטיסטי לשתי התסמונות. חשוב לשים לב !,  גם אם תבצעו בהמשך את בדיקת מי השפיר, מומלץ לבצע את בדיקת חלבון עוברי בדם.  אמנם את החלבון העוברי (alfa feto protein) בודקים גם בבדיקת מי השפיר, אך במי השפיר לא נבדקים שני המדדים HCG  E3 אשר נמצאים בבדיקת הדם .

בדיקת חלבון עוברי מתייחסת , בנוסף לאפשרות של תסמונת דאון, גם למומים אחרים בעובר. כאשר רמת החלבון העוברי חריגה כלפי מעלה, קיימת אפשרות למומים פתוחים בתעלה העצבית בעמוד השדרה העוברי, לפגיעה במבנה המוח והגולגולת, לפגיעה בכליות העובר או חסר רקמתי בדופן הבטן. גם כאשר נמסר בטעות גיל הריון גבוה יותר, או במקרה של הריון רב עוברי, או במצב בו העובר אינו חי –  יהיו ערכי החלבון העוברי גבוהים.

ולכן, כאשר ערכי החלבון העוברי גבוהים הרי זו מעיין התראה על אפשרות לבעיה מבנית בעובר. לכן במצב זה תופני לקבלת ייעוץ גנטי ובהמשך כנראה לבצע בדיקת מי שפיר. במקביל,  תבצעי בדיקת אולטרסאונד נוספת הנקראת סקירה מכוונת, ובה מבצעים בדיקה מכוונת לאיתור אותן בעיות חריגות במבנה העובר אשר ייחודיות למצב של חלבון עוברי גבוה.

תשובות ההורמונים בסקר ביוכימי שליש שני (חלבון עוברי) מתקבלות בערכי נורמה של כפולות החציון. חלבון עוברי אמור להיות קטן מ  MoM 2.5 ;  ה-HCG  קטן מ MoM  3.0; אסטריול בין MoM  0.15-99.9  .

לסיכום, בדיקת החלבון העוברי הנקראת גם בדיקת סקר ביוכימי שליש שני, היא בדיקת סינון סטטיסטית המתייחסת בעיקר לאפשרות שהעובר פגוע בתסמונת כרומוזומלית. גם כאשר הסבירות לכך גבוהה או נמוכה,  קיימת אפשרות שהעובר בריא. בבדיקת מי השפיר נבדקת שוב רמת החלבון העובר והתוצאה מדויקת יותר. בנוסף לכך נבדקים בבדיקת מי שפיר כל הכרומוזומים של העובר. למעשה, אין בדיקה אחרת בהריון אשר יכולה לאשר לנו שהכרומוזומים תקינים ואיל לעובר תסמונת התפתחותית מולדת. הסיכוי שיש לכל עובר ובכל הריון תקין בעיה חמורה באחד מ 46 הכרומוזומים שלו היא 1:100 !!

להיות רופא נשים טוב זה לשמור על הבריאות שלך ללא פשרות,

לרפא ולהביא חיים חדשים

ניסיון של מעל 40 שנה בבדיקת מי שפיר

פרופ' שלו – אין תחליף לניסיון

באם נרצה לאשר שהעובר בריא מבחינת תקינות הכרומוזומים – חובה לעשות בדיקת מי שפיר כולל בדיקת הצ'יפ הגנטי. בדיקת הצ'יפ מאתרת בדרך מולקולרית הפרעות במספר הגנים אשר בונים את הכרומוזומים ובכך מאפשרית דיוק רב בהרבה בקביעת האבחנה בהשוואה לבדיקת מי הפשיר הרגילה שבוצעה בעבר.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? פנו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! הייעוץ כמובן ללא תשלום.

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט שבוע 17 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שבוע 18 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-18/ Wed, 12 Apr 2017 20:12:43 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%90%d7%aa%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%e2%80%8b%e2%80%8b%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-17-copy/ את בסיומו של החודש הרביעי. המשיכי להקפיד על התזונה. כבר רואים בבירור שהעובר מנסה לגעת בכל מה שסביבו.

הפוסט שבוע 18 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

את בסיומו של החודש הרביעי. המשיכי להקפיד על התזונה. כבר רואים בבירור שהעובר מנסה לגעת בכל מה שסביבו. עשית את בדיקת החלבון העוברי. קבעת כבר מועד לבדיקת מי שפיר?

שבוע 18 – מצב העובר

הוא זז והוא גדל. אורך העובר 140 מ"מ, ומשקלו כ-200-220 גר'.  קוטר הראש 41 מ"מ, היקף הראש 15 ס"מ, היקף הבטן 125 מ"מ, אורך הירך 27 מ"מ. הראש עדיין מקדים בממדיו את היקף הבטן כאשר היחס ביניהם 1:191  כמות מי השפיר 280 סמ"ק.

כתבנו על התפתחות העובר בפרקי השבועות הקודמים, הוא נראה "אמיתי" ותמונות תלת המימד שלו באולטרסאונד מרשימות ומרגשות ממש; העובר זז ברחם, הוא מניע ידיים ורגלים, מכסה לפעמים את הפנים, נוגע מפעם לפעם בשליה ודופן שק ההיריון. הוא גמיש להפליא. יש נשים שמתחילות להרגיש בתנועות זעירות בבטן התחתונה. כשהעובר אינו בתנועה נהוג לומר שהוא ישן. במצב זה ניתן לראות לפעמים תנועות של גלגלי העיניים.

העור של העובר שקוף ודרכו ניתן להבחין בכלי הדם. נוצרו לו כבר טביעות האצבעות. בלוטות שומן בעור יוצרות שכבת מגן (וורניקס), שתיראה בזמן הלידה כמרקם לבן העוטף את התינוק. חבל הטבור מסתלסל במי השפיר ואפילו נכרך סביב הגוף או הגפיים. המוח ומערכת העצבים ממשיכים להתפתח. העצבים מתכסים במעטפת שומנית מבודדת בשם מיילין.

המוח כבר מחולק לשתי המיספרות, ימנית ושמאלית. בחלקו האחורי נימצא המוחון. כל המוח מוקף בנוזל שנוצר בתוך מערכת החדרים המוחית. הנוזל ממלא את הגולגולת וזורם בהמשך לתוך התעלה העצבית שבעמוד השדרה.

האוזניים בולטות בצידי הגולגולת. עצבי השמע התפתחו וזה הזמן בו העובר מתחיל לשמוע. גלגלי העיניים קיימים. בפנים ניתן לראות אף ונחיריים, שפתיים שלמות, חך ולסת תחתונה. העובר מזיז את הלשון, הוא מבצע תנועות בליעה, שותה את מי שפיר למערכת העיכול. הכליות נמצאות משני צידי עמוד השדרה. הן מתפקדות, מסננות את הדם, ומפרישות שתן דרך צינור השתן לשלפוחית ומשם אל שק מי השפיר. אברי המין קבלו את צורתם ונמצאים במקומם בחלל הבטן. בעובר זכר, ניתן להבחין בשק האשכים.

מצב האישה במהלך שבוע זה

לאחר סיום השליש הראשון בו עלית כ-1-2.5 ק"ג, עליית משקל הגוף כעת היא של כחצי ק"ג לשבוע. עד כה היית אמורה לעלות עד כ-4 ק"ג. העלייה במשקל שלך נובעת מהתפתחות העובר, השליה, הרחם, רקמת השדיים, מי השפיר, הדם ומאגרי השומן באם.

העליה בתחושת הרעב שלך והשינויים בממדי הגוף שלך מעצם קיום ההיריון נותנת לכאורה "הצדקה" לאכילת חטיפים וקלוריות מיותרות. נסי למתן את הדחף הזה; רצוי להקפיד על אוכל בריא. מזון מאוזן מספק לך את החומרים הנדרשים להתפתחותו התקינה של העובר במהלך גדילתו ברחם ומספק לגופך את כל הנחוץ לבריאות אופטימלית במהלך ההיריון וכהכנה ללידה ולהנקה.

על מה חשוב להקפיד?

רוב רכיבי האנרגיה הדרושים בהריון נמצאים במזון. יוצאים מהכלל הם תוספות ברזל  וחומצה פולית שלא ניתן למלאן באמצעות מזון  ולכן הם נלקחים בכדורים. רצוי להעשיר את המזון בחלבונים, בסידן, ברזל וחומצה פולית. נמצא קשר בין חוסר בחומצה פולית (בעיקר), ויטמיןC ויטמין

12B ואבץ לבין שכיחות גבוהה למומים מולדים בתעלה העצבית. על פי אחד ההסברים הסיבה למומים היא פגם מטבולי בחומצה הפולית שבגוף  ולכן צריכה מוגברת עשויה למנוע את היווצרותם.

עליה ברמת הורמון האסטרוגן בהריון גורמת לעליה בכמות ההפרשות הריריות מהנרתיק. כאשר היא בצבע רגיל וללא ריח חריג אין צורך לטפל. עם זאת ,  בהריון ישנה ירידה ברמת החומציות בנרתיק (עליה ברמת הph) ובכך מתאפשרים תנאי מחיה טובים יותר לפטריות ודלקות. במצבים כאלה יש להיבדק ולקבל טיפול תרופתי מתאים.

מה מומלץ לך לעשות במהלך שבוע 18 להריון?

בשבוע 18 ניתן לבצע את בדיקת מי השפיר (ניתן לבצע בין השבועה-16 ועד 22 ושישה ימים). ההחלטה אם לבצע את הבדיקה נעשית לאחר שיחת הבהרה והסבר הניתנים על ידי הרופא המטפל או בייעוץ הגנטי. הבדיקה מיועדת לכל מי שרוצה בכך.

בשבועות 16-22 מומלץ להבצע את בדיקת מי השפיר

בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי, נותנת מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר ומאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות, פיגור תפתחות ואף חלק ממקרי האוטיזם!

בדיקת מי שפיר היא הבדיקה היחידה הנותנת את רוב המידע הקיים לגבי תסמונות כרומוזומליות בעובר. במהלך הריון רגיל לא בודקים כלל את תקינות הכרומוזומים בעובר, כך שלמעשה נולד תינוק ללא השלמת כל הבדיקות באם הוא בריא או לא. זו הסיבה שזוגות בוחרים לבצע את בדיקת מי השפיר. כשם שמבצעים את סריקת המערכות לגילוי מומים אנטומיים באברים השונים של העובר,  כך בודקים בבדיקת מי השפיר את תקינות הכרומוזומים.

יש נשים שייבצעו בדיקת מי שפיר בגלל סיכון גבוה לבעיה בכרומוזומים. נשים מבוגרות, נשים עם נשאות חריגה למחלות תורשתיות ובעקבות זה גם לעובר סיכון מוגבר לבעיות גנטיות, או נשים עם תוצאות חריגות בבדיקות הסינון השונות (סקר שליש ראשון ושני) יעברו בכל מקרה את הבדיקה. זוגות אלה עוברים בד"כ ייעוץ גנטי ובדיקת מי השפיר מאושרת לביצוע ללא תשלום.

בבדיקת מי השפיר שואבים מי שפיר הנמצאים בשק ההיריון ובתוכם קיימים תאים עובריים. התאים נושרים מהעור של העובר, נפלטים ממערכת העיכול והשתן. בתאים האלה נמצא החומר התורשתי של העובר, שנבדק בשיטות שונות וחדשניות במעבדה.

שאיבת מי השפיר נעשית במחט בקוטר שווה לזה בו נלקחת בדיקת דם מהיד. המחט ארוכה יותר מאחר והיא מוחזקת ישירות בכף היד, אך עומק החדירה בדופן הבטן מועט. הבדיקה אינה כואבת בדרך כלל והנשים מופתעות עד כמה היו בחרדה טרם הבדיקה.

משך הבדיקה כולה הוא כ 10-5 דקות ורוב הזמן מוקדש לחיטוי דופן הבטן.  נשאבים בממוצע בין 20-40 סמ"ק מי שפיר, על פי סוג הבדיקה הנדרשת לביצוע. בדרך כלל מומלץ על מנוחה בשכיבה ביום הדיקור ולאחריו.

בשבוע שאחרי הדיקור מומלץ להימנע מפעילות גופנית. את תשובת בדיקת מי השפיר ניתן לקבל תוך שבועיים (תשובת הצ'יפ הגנטי) ולאחר שלושה שבועות (תשובת הכרומוזומים הרגילה). כאשר התשובה של שתי הבדיקות תקינה הסתיים הבירור הכרומוזומלי המלא של העובר. על בדיקת מי השפיר ובדיקת הציפ הגנטי ניתן לקרוא באתר זה בנפרד.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט שבוע 18 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שבוע 19 להריון https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-19/ Wed, 12 Apr 2017 20:11:56 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/%d7%90%d7%aa%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%e2%80%8b%e2%80%8b%d7%a9%d7%91%d7%95%d7%a2-18-copy/ התחלת את החודש החמישי. את מרגישה מצוין ונראית נהדר בבגדי ההיריון. כל חמשת החושים של העובר מושלמים.

הפוסט שבוע 19 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>

התחלת את החודש החמישי. את מרגישה מצוין ונראית נהדר בבגדי ההיריון. כל חמשת החושים של העובר מושלמים. עשית את בדיקת החלבון העוברי. ביצעת כבר את בדיקת מי השפיר? היא מומלצת בכל מקרה.

שבוע 19 – מצב העובר

העובר מפתח עוד ועוד מערכות אנושיות. אורך העובר כ-170 מ"מ, משקלו כ-270 גר'.  קוטר הראש 44 מ"מ, היקף הראש 16.5 ס"מ, היקף הבטן 137 מ"מ, אורך הירך 30 מ"מ. אורך עצם הזרוע 29 מ"מ. הראש עדיין מקדים בממדיו את היקף הבטן כאשר היחס ביניהם 1:18. כמות מי השפיר 310 מ"ל.

העובר נע בחלל מי השפיר לכל עבר. משנה כיוון ימינה ושמאלה, לקצה העליון של הרחם ואז חזרה מטה לכיוון צוואר הרחם. לעתים הוא מפסיק לנוע ומחזורי השינה שלו קבועים.

המוח אחראי על התנועות הרצוניות והבלתי רצוניות. ניתן לאתר כעת במוח אזורים האחראים על הפעלת חמשת החושים. העיניים מתרחקות אחת מהשנייה, בתוכן ניתן לראות (בעזרת אולטרסאונד) את העדשות. האפרכסת שלמה ובולטת בצידי הגולגולת, האף מרכזי, השפתיים שלמות ובחלל הפה ניתן לראות את החך, הלסת, הלשון והלוע. מתחילים להיווצר ניצני השיניים הקבועות הנמצאים מאחורי ניצני שיני החלב.

הלב מחולק ל-4 מדורים, המסתמים פעילים בין החדרים והעליות וכן במוצא אב העורקים מהחדר השמאלי ובמוצא עורק הריאה מהחדר הימני. דם מחומצן מהאם מגיע ללב מחבל הטבור ודם וורידי מהגוף והראש. קצב הלב סדיר בין 120-160 לדקה וכעת דם מחומצן מוזרם מהלב לגוף ולראש.

אברי מערכת העיכול והשתן מתפתחים וגדלים, כיס המרה מלא בנוזל מרתי, אגני הכליה ושלפוחית השתן מלאים בשתן, הקיבה והריאות מלאים במי שפיר, מה שגורם להבשלת הריאות כאשר הן נמצאות בחלל בית החזה. כאשר העובר שואף את מי השפיר לריאות, במים אלה נמצא חומר הנקרא סורפקטאנט והוא הגורם להבשלתם. הבשלת הריאות מושגת בשלב מאוחר בהריון, סביב שבוע 34.

הרחם והנרתיק העוברי נמצאים בשלב ההתפתחות והגדילה. בשחלה של עובר ממין נקבה נוצרות הביציות המגיעות לכמות של כ-2 מיליון ביציות במועד הלידה וכ-200.000 בכל שחלה כשתהיה נערה בוגרת.

מצב האישה במהלך שבוע זה

את מרגישה כנראה טוב, עובדת ומתפקדת ללא קושי. גם מצב הרוח שלך משופר. הבחילות חלפו, העייפות שלך לא משמעותית, במידה ושומרים על ערכי המוגלובין תקינים ורמות הפריטין (מאגרי הברזל בגוף) בגדר הנורמה. הבטן גדלה. את כבר לובשת בגדי הריון. מידי פעם יש לך אולי לחצים בבטן התחתונה כביטוי לרחם הגדל ולמתיחה של הגידים בצידי הרחם.

שימי לב, שכאבים או לחצים בבטן התחתונה או בגב לא יהיו מחזוריים. כאבים כביטוי לצירים נמשכים כ-30-40 שניות. כאבים משמעותיים קלינית אשר יכולים להשפיע על אורך ופתיחה של צוואר הרחם אמורים להיות באופי גלי, בצורה סדירה כל 5-7-10 דקות. בכל מקרה בו הכאב מופיע באופן סדיר  ורציף צריך לפנות לייעוץ רפואי באופן מיידי.

הבטן הגדלה דוחקת את המעיים מעלה ואת הקיבה לכיוון הסרעפת.  דחיקת הקיבה גורמת למעבר  מיצי קיבה חזרה לוושט  ואזור המעבר ("השוער"), שאמור למנוע דליפה זו, רפוי במידה מסוימת בהשפעת הורמוני ההיריון. דחיקת הקיבה, רפיון השוער והפעולה האיטית של מערכת העיכול בהריון גורמים למעבר חומצה והרגשת צרבת. ניתן לטפל בכך תרופתית וגם על כך יש להיוועץ ברופא המטפל.

על מה חשוב להקפיד?

יש אפשרות שאת סובלת מעצירות. מצד אחד את נוטלת כדורי ברזל על מנת למלא את מאגרי הברזל בגוף ואלה יכולים לגרום להפרעות במערכת העיכול (בדרך כלל לעצירות) ומצד שני חלה אצלך האטה בתפקוד המעיים על ידי הורמוני ההיריון, כך ששניהם מחמירים את תופעת העצירות.  קיימים תכשירי ברזל שונים ונהוג להחליף ביניהם או לקחת ברזל עדין או ברזל בשתייה, שאמנם נספג בכמות פחותה יותר אך גורם פחות לתופעות לוואי. מומלץ לשתות הרבה: מיצי פירות ותזונה רבת סיבים. קחי חומרים משלשלים לפי הצורך ורק בהוראת רופא.

טחורים בהריון עלולים להופיע במקביל  לעצירות. הלחץ הממושך והקושי בריקון המעיים מעלה את הלחץ באזור הרקטום ופי הטבעת וזה גורם ללחץ מוגבר על מערכת הוורידים באגן וליצירת דליות מורחבות אשר בולטות באזור פי נטבעת. לעתים העצירות הקשה גורמת לפציעה של הוורידים ולדימום רקטלי. דימום מתמשך וחוזר מחייב בדיקה אצל פרוקטולוג. בדרך כלל לא מבצעים פעולות כירורגיות בטחורים במהלך ההיריון מאחר והסיבה להופעתם, הלחץ הממושך על ורידי האגן ממשיך בעוצמה במהלך ההיריון. התערבות כירורגית תהיה רק במצבי קיצון – דימום חזק משמעותי ומתמשך. טיפול מקומי להרגעה והפחתת הנפיחות  יכולים להקל מאוד על הסימפטומים המכאיבים.

בשלב זה המשיכי בהנחיות הרגילות – קחי כדורי ברזל, כדורי מולטי-ויטמינים והתחילי לקחת כדורי אומגה 3, שמסייעים בהתפתחות מערכת העצבים של העובר. כפי שהומלץ במהלך ההיריון – הקפידי על תזונה מאוזנת והימנעי ממאכלים רווים בסוכר. הפחיתי את כמות המלח.

פעילות גופנית חשובה לגוף ולהרגשה הכללית, שתיה מרובה חשובה למערכת העיכול ולהקלה בעצירות והיא גם גורמת להרפיה מסוימת של שרירי הרחם ומניעת התכווצויות. אסור לעשן, אסור לצרוך סמים. אם החלטתם לבצע בדיקת מי שפיר כנראה שהיא כבר בוצעה  ותוך 10 ימים תקבלו תשובה מלאה לגבי מצב הכרומוזומים של העובר. אם התשובה תהיה בסדר תוכלו לנשום בהקלה רבה ולדעת שהילד שיוולד יהיה בריא וללא תסמונת הגורמת לפיגור התפתחותי.

מה מומלץ לך לעשות בשבוע 19 בהריון?

אם את מתלבטת באשר לדיקור מי שפיר – עדיין לא מאוחר. צרי קשר עם פרופ' שלו. המועד האחרון לבצוע הבדיקה הוא שבוע 22  ו-6 ימים. לאחר מכן תוכלי לבצע את הדיקור רק באישור יועץ גנטי.

בשבועות 16-22 מומלץ להבצע את בדיקת מי השפיר

בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי, נותנת מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר ומאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות, פיגור תפתחות ואף חלק ממקרי האוטיזם!

גם אם אתם חושבים שאין צורך לבצע בדיקת מי שפיר, כדאי שתחשבו שנית על פי הנתונים הבאים:

משרד הבריאות ממליץ על בדיקת מי השפיר (בעיקר לאיתור תסמונת דאון) החל מגיל 35. ההחלטה של המשרד נקבעה לפני זמן רב ועל פי נתונים שאינם רלוונטים לימים אלה.

שימו לב, על פי נתונים אלה, כאשר הסיכוי לילד עם תסמונת דאון שווה לסיכוי להפלה בעקבות בדיקת מי השפיר (דובר אז על סיכון של  1:380) –  תמומן הבדיקה על ידי משרד הבריאות. ומאחר והסיכוי לתסמונת דאון בגיל 35 הוא  1:380 נקבעה ההנחיה שיש לבצע את בדיקת מי השפיר בהריון החל מגיל 35 ומעלה.

בינתיים השתנה המצב –  מצד אחד חלו שיפור וירידה משמעותית בסיכון להפלה לאחר בדיקת מי שפיר עד לסיכון של 1:800-1:1000, ומצד שני הסיכון לתסמונת דאון בגיל 35 אמור להיקבע לא רק על פי גיל האישה אלא על פי בדיקות הסקר, שקיפות עורפית ובדיקות דם.

משרד הבריאות עדיין לא עדכן את ההנחיות בהתחשב בנתונים חדשים אלה. לכן ההמלצה לביצוע בדיקת מי שפיר החל מגיל 35 אינה עדכנית ואף ובעייתית.

בנוסף, יש לשים לב לעובדה שבדיקת מי השפיר היא הבדיקה היחידה שבודקת את כל הכרומוזומים של העובר בצורה מיטבית ואין אף בדיקת דם – גם לא החדשה ביותר – שמספקת תשובה מלאה כמו בבדיקת מי השפיר.

מאחר ולא בודקים את מצב הכרומוזומים לאורך ההיריון, הרי שבני הזוג המחליטים שלא לבצע את בדיקת מי השפיר מסכימים לעובדה שויוולד להם תינוק ללא ידיעה האם הכרומוזומים שלו תקינים או לא.

כל החלטה שלכם נכונה עבורכם  אך יש להבהיר היטב את המשמעות של אי ביצוע בדיקת מי שפיר והסיכונים בלידת תינוק ללא השלמת הבירור הבדיקתי – באם הכרומוזומים של העובר תקינים או לא.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פנו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט שבוע 19 להריון הופיע ראשון במי שפיר

]]>