סקירת מערכות

 

שלום לך,
אני בודק את העובר במהלך ההיריון בשני מישורים. האחד בדיקה אנטומית – האם האברים השונים שלו נבנו כהלכה. המישור השני הוא בדיקת כרומוזומים של העובר – על מנת לשלול תסמונת מולדת או פיגור התפתחותי.

כך שהבדיקה האנטומית נערכת במהלך 3 סקירות מערכות.

רוב המערכות והאיברים של העובר שלך נוצרים כבר במהלך השבועות הראשונים של ההיריון. כדי לבדוק באופן ראשוני את שלמות המבנה החיצוני של הגוף, את תקינות המערכות הפנימיות ותפקודן, מבצעים את סקירת המערכות באולטרסאונד. הבדיקה מאפשרת בהדמיה "לראות" את האברים השונים.

ישנם מטופלים הבטוחים שאם הסקירה תקינה הרי שבוודאות אין לעובר בעיה. זה לא כך. סקירת המערכות לא מזהה את כל המומים בעובר. לפי הספרות הרפואית, שיעור הזיהוי הוא בסביבות 90% מהמומים הגדולים.

מה בודקים בסקירת מערכות?

במדינת ישראל נהוג לבצע את סקירת המערכות בשני מועדים:

1. סקירה מוקדמת בשבועות 13-16 להריון
2. סקירה מאוחרת בשבועות 20-24 להריון. את הסקירה המאוחרת מומלץ לבצע לכל הנשים בהריון.
3.את הסקירה השלישית אני מבצע בסביבות שבוע 30.

הסקירה המוקדמת אינה מבוצעת באופן שגרתי ואינה ממומנת לכל מטופלות הקופה הציבורית. היא נעשית רק במקרים מיוחדים, בהמלצת הרופא או היועצת הגנטית.

כל מטופלת במרפאתי עוברת את כל 3 הסקירות. זה הנוהל של מעקב ההיריון במרפאה והבדיקות נערכות ללא עלות נוספת.

יש חשיבות רבה בסקירה המוקדמת. ניתן לגלות בה בעיות בעובר היכולות להנחות על ביצוע ברור נוסף ע"י בדיקת מי שפיר, בדיקות מעבדה נוספות ואפילו על אפשרות לסיום מוקדם של ההיריון.

בכל מקרה, גם אם בוצעה סקירה מוקדמת יש לבצע סקירה מאוחרת. את הסקירה השלישית מבצעים בשבועות 30-32 להריון והיא מכוונת בעיקר לבדיקת מבנה המוח והשלד.

איך מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה מתבצעת באמצעות האולטרסאונד, היא אינה פולשנית ולא משתמשים בה בקרינה מייננת. היא בטוחה לנשים בהיריון, לעוברים, ולבני המשפחה הצופים בבדיקה.

 

מהלך הסקירה

כנכתב לעיל, בודקים בצורה יסודית את המערכות השונות בגוף העובר. החל ממערכת העצבים המרכזית כולל מוח ועמוד שדרה, בהמשך מערכת הלב וכלי הדם, מערכת הנשימה, מערכת העיכול ודרכי השתן , אברי המין ומערכת השלד.

אני בוחן גם את התפקוד הגופני של העובר, את התנועות, את הטונוס השרירי ואת תנועות הנשימה – כל אלה נקראים ה"פרופיל הביופיסיקלי" של העובר. בסקירת המערכות נבדק שלמות המבנה החיצוני של העובר, מבנה המערכות הפנימיות ותפקודן.

בניגוד למצופה, לא ניתן בסקירת המערכות להדגים את כל האיברים שקיימים בעובר וגם לא ניתן לאבחן את כל המומים הקיימים. לכל מום דרגת קושי אחרת לאבחונו. הקושי באבחון יכול להיות קשור בגודל המום, באפשרות לראות באולטרסאונד את המום כאשר הוא יכול להיות מוסתר על ידי תנוחה לא טובה של העובר ברחם, כאשר יש מיעוט מי שפיר, כאשר גיל ההיריון מתקדם והעצמות המפותחות מפריעות למעבר קרני הקול, כאשר המטופלת במשקל גוף גבוה ודופן הבטן עבה במיוחד ועוד.

למשל, רק 10% מהעוברים עם פגם במחיצה בין החדרים בלב  מאובחנים באולטרסאונד. ישנם מומים הניתנים לגילוי באולטרסאונד רק בשלבים מאוחרים של ההיריון ויש כאלה רק לאחר הלידה.

 

אלו מערכות נבדקות בעובר?

הסקירה הבסיסית כוללת רשימת מערכות ואברים בעובר כפי שהוגדרה ע"י החברה הישראלית לאולטרסאונד  וגם ע"י האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה. היא מוגדרת כמינימום ההכרחי הנדרש על פי קופות החולים.
עם זאת, אני נוהג להרחיב את סקירת המערכות מעבר לסקירה הבסיסית. למשל – הסקירה הבסיסית אינה דורשת להדגים כפות ידים, אינה דורשת להדגים עיניים, שפתיים, ריאות ועוד. הסקירה המבוצעת במרפאתי במסגרת מעקב ההיריון, או לפונות אלי באופן עצמאי –  הן מורחבות מעבר לנדרש על פי האיגודים הרפואיים בישראל.

 

מי מבצע את הבדיקה?

את כל סקירות המערכות, סקירה מוקדמת, סקירה מאוחרת, סקירה מכוונת וסקירה שלישית אני מבצע בעצמי במרפאה. המכשור הרפואי חדיש ביותר ועונה על הקריטריונים לביצוע סקירת מערכות מדויקת.

בדרך כלל, סקירת מערכות מבוצעת אך ורק על ידי רופאים מומחים בנושא. ישנם מקומות, ביניהם יחידות אולטרסאונד מהמפורסמות בחו"ל,  בהן הבדיקה נעשית על ידי טכנאיות אשר עברו הכשרה מיוחדת לכך.

בדיקות הנעשות במסגרת פרטית כוללות סקירת אברים מורחבת מעבר לרשימת המינימום וכל רופא יכול להרחיב את מסגרת הבדיקה ולהוסיף בדיקת אברים לפי רצונו.

כאמור, בני זוג שרוצים סקירה רחבה שתדגים גם אצבעות יפנו לסקירת מערכות מורחבת – במסגרת פרטית. כאשר אין סיבה רפואית מיוחדת, היקף הבדיקה ומספר האברים הנבדקים נתונה לשיקול דעתו של הרופא המבצע.

 

כמה זמן אורכת הבדיקה?

 ישנם מטופלים המתעניינים במשך הזמן שאורכת סקירת מערכות. משך הזמן אינו קבוע והוא תלוי במידת הפירוט של האברים הנבדקים, בתנוחת העובר, במבנה דופן הבטן של האישה, בצורך להרחיב את הבדיקה גם לגישה נרתיקית ועוד. יעד הסקירה הוא לראות היטב את כל המערכות, ואם הדבר אינו מתאפשר בפגישה אחת, ניתן לעשות הפסקה  ולהמשיך את הסקירה לאחר 30-60 דקות. או, להזמין את המטופלת לבדיקת השלמה תוך 1-2 שבועות.

בסיום הבדיקה אני יושב עם המטופלים, נותן הסבר מפורט בעניין ממצאי הסקירה. הדיון כולל במידת הצורך הכוונה להמשך הברור, יעוץ גנטי, בדיקת מי שפיר, ריצוף אקסומי וכו".

הסקירה כיום שונה לחלוטין מזו שבצעתי לפני 30 – 40 שנה. פעם בתמונת האולטרסאונד היו 2 גוונים בלבד  – שחור ולבן, התמונה הייתה קפואה, העובר לא זז.

כעת הבדיקה יותר קלה, מדויקת יותר, מהירה יותר. את יכולה לראות את העובר בשכיבה, בישיבה, בתנועה, בדו ממד, תלת – ו 4 ממד. זו רפואה אחרת ומרגשת מאוד. גם למטופלים וגם לי – למרות אין ספור הבדיקות שבצעתי עד כה.

יש לך שאלה?