שבוע 17 להריון

את בעיצומו של החודש הרביעי. זה הזמן שלך להתפנק ולהירגע. כבר רואים בבירור אם זה בן או בת. השבוע את עושה את בדיקת החלבון העוברי.

מצב העובר בשבוע 17 להריון

מה יש לך – בן או בת? אורכו של העובר כ-13 ס"מ, משקלו כ-180 גר'. קוטר הראש 37 מ"מ, היקף הראש 13.5 ס"מ, היקף הבטן 11.2 ס"מ, אורך הירך 24 מ"מ. הראש עדיין מקדים בממדיו את היקף הבטן כאשר היחס ביניהם 1:2. כמות מי השפיר היא 250 מ"ל.

רוב המערכות בגוף שלו קיימות. בפנים העיניים סגורות אך גלגל העין כבר מגיב לאור. העין במקומה בחלק הקדמי של הפנים. מבנה האוזן הפנימית והחיצונית כמעט הושלם. העובר יכול להגיב לגירויי קול. שתי  האוזניים ממוקמות בצידי הראש.

הלב עובד בקצב סדיר של כ-160 לדקה (טווח 120-160 לדקה), הדם זורם בכלי הדם ומזין בחמצן וחומרי הזנה את המוח ואברי הגוף השונים.

עצמות  העובר  מתקשות, הוא מניע בחופשיות את הגפיים לכל אבר. מתחילות להיווצר ציפורניים. שיער דק (lanugo) מכסה את גופו. ניתן להבחין בצמיחה של עפעפיים ושיער דק על הראש. הצטברות של שומן מתחת לעור מהווה מקור לאנרגיה עבור העובר וגם תחמם את התינוק לאחר הלידה

פסולת מהעובר  מתחילה להצטבר בעורקים הטבוריים ומוזרמת לשליה. המעיים מראים תנועתיות פריסטלטית וניתן למצוא בתוכם מקוניום. זוהי הצואה המוקדמת של העובר, שמכילה רק תוכן שנמצא ועוכל במעי כגון תאי אפיתל מרירית המעי, שערות, רירית, מי שפיר, מיצי מרה ומים. המקוניום נשאר במעי ורק במצב מצוקה הוא מופרש למי השפיר וצבעם הצהוב (שתן) הופך לירקרק.  העובר משתין לתוך מי השפיר כל 40 דקות לערך.

ניתן להבחין בברור באברי המין החיצוניים ומכאן גם לקבוע באם מדובר בזכר או נקבה.

מצב האישה במהלך שבוע זה

העובר גדל, כמות מי השפיר גדלה ועימם הרחם והבטן שלך. במישוש של הבטן תוכלי להרגיש בקצה הרחם, הנמצא ממש באמצע גובה הבטן התחתונה – בין הטבור לשיער הערווה. גיל ההיריון מתקדם אך את עדיין עלולה להרגיש גודש באף, שיעור יתר, שינוי צבע בעור, נפיחות בטן, גזים, צרבות ולפעמים חולשה.

הטלת השתן נעשית תכופה. השדיים גדלים משמעותית. שינויים בתנוחות הגב יכולים לגרום לכאבי גב קלים. יכולה להופיע הפרשה וגינלית מוגברת. הפרשה שקופה ללא גירוי היא טבעית ואינה מצריכה טיפול. כאשר ההפרשה מימית ובכמות רבה או כאשר צבעה שונה ומלווה בגירוי, לכי להיבדק על ידי הרופא שלך.

             בדיקת מי שפיר+ ציפ גנטי – מומלצת ע"י כל היועצים גנטיים

פרופ' יוסי שלו – מומחה מי שפיר וסיסי שליה

אין תחליף לניסיון!

על מה חשוב להקפיד?

במהלך ההיריון קיימת אי וודאות רבה הקשורה בבריאות התינוק, בבריאותך שלך בהיריון ובמהלך הלידה, סיבוכים אפשריים, התפקוד כאם לתינוק הנולד ועוד. אל דאגה, אלה מחשבות  נורמליות. ההיריון, הלידה, כל הנעלם שיבוא אחריה וסיפורים על מהלכים לא תקינים – מעוררים בכולן חרדה ומכניסים לאי שקט. תפרגני לעצמך להירגע: הרפיה, מסאז', שחיה, התעמלות, שיחה מרגיעה עם חברה או השתתפות בקבוצת תמיכה יכולים לעזור ולהקל.

שבוע 17 להריון – מה מומלץ לך לעשות?

כשמגיעים לשבוע 17 להריון עברתם כבר את בדיקת האולטרסאונד לשקיפות עורפית ובדיקת דם לסקר שליש ראשון, וגם סקירת מערכות מוקדמת בשבוע 14-16 להריון. בשתי הבדיקות הראשונות נעשה ניסיון לזהות סיכון מוגבר לתסמונת דאון בעובר. אם מתגלה סיכון לתסמונת – עושים בדיקת מי שפיר.

בשבוע 17 עושים את בדיקת הסינון השנייה לתסמונת דאון (בפי העם בדיקת חלבון עוברי). בבדיקת הדם של האם נבדקים שלושה מרכיבים:

  1. חלבון עוברי AFP
  2. הורמון המופרש מהשליה HCG
  3. הורמון המופרש מהשחלה  אסטריול 3E.

ניתן לבדוק גם מרכיב נוסף בשם inhibin-A. את הבדיקה מבצעים בשבועות 16-20 להריון, עדיף  בשבוע 17.

על פי גיל האישה, שבוע ההיריון ותוצאות המדדים המתקבלים בבדיקות הסקר, ניתן לקבל הערכה סטטיסטית לגבי הסיכון לתסמונת דאון (טריסומיה 21) ותסמונת אדווארדס (טריסומיה 18).

מתבצע שקלול יחד של תוצאות בדיקת סקר שליש ראשון + שני ומקבלים  שיפור בחיזוי הסיכון הסטטיסטי לשתי התסמונות. חשוב לשים לב !,  גם אם תבצעו בהמשך את בדיקת מי השפיר, מומלץ לבצע את בדיקת חלבון עוברי בדם.  אמנם את החלבון העוברי (alfa feto protein) בודקים גם בבדיקת מי השפיר, אך במי השפיר לא נבדקים שני המדדים HCG  E3 אשר נמצאים בבדיקת הדם .

בדיקת חלבון עוברי מתייחסת , בנוסף לאפשרות של תסמונת דאון, גם למומים אחרים בעובר. כאשר רמת החלבון העוברי חריגה כלפי מעלה, קיימת אפשרות למומים פתוחים בתעלה העצבית בעמוד השדרה העוברי, לפגיעה במבנה המוח והגולגולת, לפגיעה בכליות העובר או חסר רקמתי בדופן הבטן. גם כאשר נמסר בטעות גיל הריון גבוה יותר, או במקרה של הריון רב עוברי, או במצב בו העובר אינו חי –  יהיו ערכי החלבון העוברי גבוהים.

ולכן, כאשר ערכי החלבון העוברי גבוהים הרי זו מעיין התראה על אפשרות לבעיה מבנית בעובר. לכן במצב זה תופני לקבלת ייעוץ גנטי ובהמשך כנראה לבצע בדיקת מי שפיר. במקביל,  תבצעי בדיקת אולטרסאונד נוספת הנקראת סקירה מכוונת, ובה מבצעים בדיקה מכוונת לאיתור אותן בעיות חריגות במבנה העובר אשר ייחודיות למצב של חלבון עוברי גבוה.

תשובות ההורמונים בסקר ביוכימי שליש שני (חלבון עוברי) מתקבלות בערכי נורמה של כפולות החציון. חלבון עוברי אמור להיות קטן מ  MoM 2.5 ;  ה-HCG  קטן מ MoM  3.0; אסטריול בין MoM  0.15-99.9  .

לסיכום, בדיקת החלבון העוברי הנקראת גם בדיקת סקר ביוכימי שליש שני, היא בדיקת סינון סטטיסטית המתייחסת בעיקר לאפשרות שהעובר פגוע בתסמונת כרומוזומלית. גם כאשר הסבירות לכך גבוהה או נמוכה,  קיימת אפשרות שהעובר בריא. בבדיקת מי השפיר נבדקת שוב רמת החלבון העובר והתוצאה מדויקת יותר. בנוסף לכך נבדקים בבדיקת מי שפיר כל הכרומוזומים של העובר. למעשה, אין בדיקה אחרת בהריון אשר יכולה לאשר לנו שהכרומוזומים תקינים ואיל לעובר תסמונת התפתחותית מולדת. הסיכוי שיש לכל עובר ובכל הריון תקין בעיה חמורה באחד מ 46 הכרומוזומים שלו היא 1:100 !!

להיות רופא נשים טוב זה לשמור על הבריאות שלך ללא פשרות,

לרפא ולהביא חיים חדשים

ניסיון של מעל 40 שנה בבדיקת מי שפיר

פרופ' שלו – אין תחליף לניסיון

באם נרצה לאשר שהעובר בריא מבחינת תקינות הכרומוזומים – חובה לעשות בדיקת מי שפיר כולל בדיקת הצ'יפ הגנטי. בדיקת הצ'יפ מאתרת בדרך מולקולרית הפרעות במספר הגנים אשר בונים את הכרומוזומים ובכך מאפשרית דיוק רב בהרבה בקביעת האבחנה בהשוואה לבדיקת מי הפשיר הרגילה שבוצעה בעבר.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? פנו אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! הייעוץ כמובן ללא תשלום.

יש לך שאלה?