מרכז המידע • פרופ' יוסי שלו • מומחה מי שפיר וסיסי שליה https://www.prof-shalev.co.il/information-center/ יעוץ אישי מי שפיר Mon, 01 Jan 2024 07:59:58 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 https://www.prof-shalev.co.il/wp-content/uploads/2019/06/cropped-facivon-shalev-32x32.png מרכז המידע • פרופ' יוסי שלו • מומחה מי שפיר וסיסי שליה https://www.prof-shalev.co.il/information-center/ 32 32 חור בלב – מום לב מסוג פגם במחיצה הבין-חדרית (VSD) https://www.prof-shalev.co.il/ventricular-septal-defect/ Mon, 13 Apr 2020 16:24:51 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=3705 מה הם הגורמים לפתח בין חדרי הלב? עד כמה הפגם הזה נפוץ? מתי מאבחנים את הפגם הזה, מה יכול לגרום לו ומה מומלץ לעשות במקרה של אבחון?

הפוסט חור בלב – מום לב מסוג פגם במחיצה הבין-חדרית (VSD) הופיע ראשון במי שפיר

]]>
בדיקת מבנה הלב מהווה חלק מסקירת המערכות של העובר. בבדיקת הלב בודקים את מבנה שני החדרים ושתי העליות וכן את המחיצה שבינהם. המחיצה בין שני החדרים אמורה להיות שלמה.

המום השכיח ביותר מכלל מומי הלב המולדים (30%) הוא פתח הקיים במחיצה המפרידה בין החדר הימני לחדר השמאלי (Ventricular Septal Defect או VSD).

המשמעות הקלינית של פתח במחיצה בין החדרים תלויה בגודל הפתח, מיקומו, סוגו, ובקיום ממצאים חריגים אחרים.

כלל מומי הלב המולדים יכולים לנבוע מכמה סיבות

  1. סיבה התלויה בגורמים שונים(רב גורמיות): זו הסיבה השכיחה ביותר למומי לב. בדרך כלל מדובר במום לב מבודד. הפרוגנוזה תלויה בעיקר באם צריך בניתוח לסגור את הפתח במחיצה ומה הסיכוי שהניתוח יצליח. הסיכוי שמום כזה יחזור שוב אצל בני הזוג בכל הריון הוא 2%-4%.
  2. מום לב הנגרם על ידי בעיה בכרומוזומים: במקרה כזה ניתן לקבל תשובה סופית על ידי בדיקת מי שפיר.
  3. שינוי בכרומוזומים בגודל תת מקרוסקופי (לא ניתנים לאבחון במיקרוסקופ רגיל) : מדובר בחסרים או בתוספות תת-מיקרוסקופיים בכרומוזומים (למשל חוסר באזור 22q11 ואחרים). שינויים אלה מלווים בחלק ניכר מהמקרים גם במומים במערכות אחרות וכן אפשרות לפגיעה שכלית. מצבים אלה ניתנים לזיהוי באמצעות הצ'יפ הגנטי (בעת בדיקת מי שפיר) . החסר הספציפי שהוזכר 22q11 אופייני לתסמונת הנקראת VCF Velocardiofacial
  4. תסמונות גנטיות: מוכרות למעלה מ 300 תסמונות בהם קיים מום לב מסוג VSD בשילוב עם בעיות רפואיות נוספות מסוג פיגור שכלי. בהעדר סימנים למומים בסקירת מערכות באולטרסאונד או אבחנה של תסמונת מוכרת במשפחה יש קושי באבחון תסמונת גנטית מסוימת במהלך ההיריון.
  5. השפעות טרטוגניות – חשיפה בהריון לתרופות, חומרים מסוכנים או תרופות אסורות לשימוש בהריון.

כאשר יש חשד לבעיה במבנה הלב של העובר , מכל סוג שהוא, מומלץ לבצע גם בדיקת אקו לב עובר. הבדיקה מבוצעת על ידי קארדיולוג ילדים. המועד הנכון לבצע את הבדיקה הוא סביב שבוע 20. במידת הצורך ניתן לבצעה גם מעבר לשבוע 20 ועד מועד הלידה. בסיום הבדיקה ניתן הסבר וייעוץ באשר למהות המום והטיפול בהריון או לאחר הלידה.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פני אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

הפוסט חור בלב – מום לב מסוג פגם במחיצה הבין-חדרית (VSD) הופיע ראשון במי שפיר

]]>
בדיקת אקסום: ריצוף אקסומי בבדיקת מי שפיר וסיסי שליה https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a8%d7%99%d7%a6%d7%95%d7%a3-%d7%90%d7%a7%d7%a1%d7%95%d7%9e%d7%99-%d7%91%d7%9e%d7%99-%d7%94%d7%a9%d7%a4%d7%99%d7%a8/ Thu, 09 Jan 2020 10:36:12 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=3185 בדיקה חדשה בשם "ריצוף אקסומי" אשר מבוצעת בבדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה מאפשרת לזהות שינויים בחומר הגנטי של העובר, ובכך לזהות תסמונות מולדות שלא ניתן לאבחן בצ'יפ הגנטי. מדובר בבדיקה מהפכנית עליה קבל הממציא פרס נובל. מדובר בשלב נוסף וחשוב בזיהוי תסמונות בעובר וכעת- גם בהריונות רגילים!! קריוטייפ, צ'יפ גנטי, ריצוף אקסומי החומר […]

הפוסט בדיקת אקסום: ריצוף אקסומי בבדיקת מי שפיר וסיסי שליה הופיע ראשון במי שפיר

]]>

בדיקה חדשה בשם "ריצוף אקסומי" אשר מבוצעת בבדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה מאפשרת לזהות שינויים בחומר הגנטי של העובר, ובכך לזהות תסמונות מולדות שלא ניתן לאבחן בצ'יפ הגנטי. מדובר בבדיקה מהפכנית עליה קבל הממציא פרס נובל. מדובר בשלב נוסף וחשוב בזיהוי תסמונות בעובר וכעת- גם בהריונות רגילים!!

קריוטייפ, צ'יפ גנטי, ריצוף אקסומי

החומר התורשתי בעובר נמצא ב- 46 כרומוזומים, בתוכם קיימים כ- 30,000 גנים, ובכל גן כ-3000 אתרים. כאשר הקוד הגנטי מועתק בתורשה מההורים לעובר, קיימים כ- 90 מיליון אתרים בכל הגנים שצריכים להסתדר בצורה נכונה וקיימת אפשרות לתקלות רבות ולהיווצרות של תסמונות מולדות.

כאשר מבצעים בדיקת מי-שפיר או בדיקת סיסי שליה, ניתן לבדוק את החומר הגנטי בתאי העובר באמצעות שלושה סוגים של בדיקות: בדיקת קריוטייפ, הבודקת אם מספר הכרומוזומים תקין (46 כרומוזומים), בדיקת צ'יפ גנטי הבודקת באופן כמותי אם קיים חוסר או עודף במספר הגנים (30,000 גנים), והבדיקה החדשה – בדיקת אקסום (EXOME), "ריצוף אקסומי" – הבודקת את איכות החומר הגנטי, כלומר: האם הגנים האחראים לתסמונות בעובר בנויים בצורה תקינה.

מאחר והתברר שבדיקת הצ'יפ הגנטי עדיפה על בדיקת קאריוטייפ, הורה משרד הבריאות לבצע בדיקת צ'יפ גנטי בכל בדיקת מי שפיר. בעבודת מחקר שבוצעה במסגרת בית חולים אסותא, נמצא שבנשים שעברו בדיקת מי שפיר ללא סיבה רפואית – 1 מכל 97 נשים קיבלהתשובת צ'יפ גנטי לא תקינה (שמלמדת על בעיה חמורה בחומר הגנטי) למרות שתשובת מי השפיר הרגילה על פי קאריוטייפ בלבד, הייתה תקינה.

לפיכך, בדיקת קריוטייפ של הכרומוזומים אינה מבוצעת יותר במי השפיר – אלא רק בדיקת הצ'יפ הגנטי.

עד לפני מספר שנים ניתן היה לבצע את בדיקת הריצוף האקסומי, הבודקת את איכות החומר הגנטי, רק כאשר יש פגם במבנה העובר או קיימת סיבה משפחתית- וכל זאת בהמלצת יועץ גנטי.

החל מסוף 2020, מאפשר משרד הבריאות לבצע את בדיקת האקסום לכל אישה גם במצב שאין בעיה לעובר.

בדיקת אקסום במבוגרים

בשנת 2016 הוציא איגוד הגנטיקאים בישראל נייר עמדה עם הנחיות והמלצות חד משמעיות לבצע בדיקות רצף גנטיות בילדים ומבוגרים שיש להם או במשפחתם חשד למחלה גנטית.

בדיקת הריצף האקסומי מאפשרת לרופא להגדיר במדויק את סוג המחלה, את הטיפול המתאים, ואף מונעת את המחלה בבני משפחה נוספים שיגיעו לעולם בעתיד.

לדברי פרופ' שוחט, רופא ילדים וגנטיקאי האחראי על מעבדת האבחון הגנטי בקופ"ח מכבי, רוב היילודים הנולדים עם תסמונות גנטיות קשות, נראים תקינים בהריון ולכן בדיקת האולטרה-סאונד לא תזהה אותם.

בדיקת הריצוף האקסומי תגלה 60% מהעוברים הפגועים ובדיקת הצ'יפ הגנטי תזהה את 40% הנותרים.

בדיקת הצ'יפ הגנטי שהתגלתה ראשונה, לפני בדיקת האקסום, נחשבת היום לבדיקה הכרחית. פרופ' שוחט מוסיף, שכאשר הוא מנתח את משמעות השינויים בגנים, בדיקת האקסום מאפשרת לו הבנה טובה יותר של הממצאים החריגים מאשר בדיקת הצ'יפ הגנטי. גם היעוץ שייתן למטופלת לגבי ממצאים חריגים שנמצאו במי השפיר יהיה מדויק יותר.

בעבר, יצאתי נגד ההמלצה הרפואית של משרד הבריאות למתן אפשרות לבצע בדיקת ריצוף אקסומי רק במקרים של ממצא חריג בבדיקת השקיפות העורפית, או כשקיימים ממצאים חריגים באולטה-סאונד.

גם גנטיקאים בכירים טוענים שהם זקוקים מאוד (!) גם לתשובת הריצוף האקסומי על מנת לתת תשובה מדויקת על מצב כרומוזומים. טענתי, שזה כנראה ענין של זמן עד שבדיקת הריצוף האקסומי תיכנס כבדיקת שגרה בהריון, ממש כמו שהיה בעבר עם בדיקת הצ'יפ הגנטי. ואז, אפשר יהיה לבצע בכל הריון, גם בהריון תקין, את השילוב של ריצוף אקסומי+צ'יפ גנטי ושניהם ייתנו את התשובה המקסימלית.

הנחיות משרד הבריאות העדכניות

בסוף 2020 ביטל משרד הבריאות הנחיה שלא לבצע בארץ בדיקת ריצוף אקסומי על פי בקשת המטופלת בלבד, וזאת כאשר התפתחות העובר תקינה. כעת בדיקת אקסום בהריון אפשרית לביצוע במסגרת בדיקת מי השפיר או בדיקת סיסי שליה. הבדיקה נקראת "בדיקת אקסום טריו" והיא מבוצעת בתאים של העובר וכן מדם של שני ההורים.

אני מבצע את הבדיקה באסותא רמת החייל תל אביב. מחיר ריצוף אקסומי טריו הוא 6500 ש"ח.

טרם הבדיקה צריך פגישת יעוץ מקדימה עם גנטיקאי, אשר יסביר למטופלים את מהות הבדיקה.

ניתן להתקשר אליי לקבלת הנחיות מתאימות.

 

 

 

 

הפוסט בדיקת אקסום: ריצוף אקסומי בבדיקת מי שפיר וסיסי שליה הופיע ראשון במי שפיר

]]>
"שקיפות עורפית מורחבת": אבחון מוקדם של מומי לב https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%a7%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%a2%d7%95%d7%a8%d7%a4%d7%99%d7%aa-%d7%9e%d7%95%d7%9e%d7%99-%d7%9c%d7%91/ Wed, 25 Dec 2019 08:13:41 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=3062    בתחילה נועדה בדיקת השקיפות העורפית להעריך רק את הסיכון לתסמונת דאון בעובר. הבדיקה האנטומית של העובר תתבצע כ- 3 שבועות מאוחר יותר, במסגרת סקירת המערכות המוקדמת. על מנת לקצר זמנים ולהגיע לאבחנה מוקדם ככל האפשר, ניתן להרחיב את בדיקת השקיפות העורפית ולבדוק איברים נוספים בעובר אשר נבדקים בסקירה. מצב זה מתאפשר כבר בשבוע 13 […]

הפוסט "שקיפות עורפית מורחבת": אבחון מוקדם של מומי לב הופיע ראשון במי שפיר

]]>
  

בתחילה נועדה בדיקת השקיפות העורפית להעריך רק את הסיכון לתסמונת דאון בעובר.

הבדיקה האנטומית של העובר תתבצע כ- 3 שבועות מאוחר יותר, במסגרת סקירת המערכות המוקדמת.

על מנת לקצר זמנים ולהגיע לאבחנה מוקדם ככל האפשר, ניתן להרחיב את בדיקת השקיפות העורפית ולבדוק איברים נוספים בעובר אשר נבדקים בסקירה. מצב זה מתאפשר כבר בשבוע 13 להריון ולכן הבדיקה נקראת "שקיפות עורפית מורחבת".  

כתבה הזו עוסקת באבחון מוקדם של מומי לב כבר בזמן ביצוע "שקיפות עורפית מורחבת".

אמנם, זה לא נעים לקרוא בהריון על מומים בעובר. ההיריון מלווה בתחושה אופטימית ובתקווה לעובר מתוק ובריא. אלא, שחייבים להכיר בעיות שונות בהתפתחות העוברית ולהבין את משמעות הבדיקות השונות.

האם חשוב לבדוק את לב העובר בהריון? כן. בישראל נולדים מידי שנה כ 1300 תינוקות עם מומי לב, וכמחצית מהם יזדקקו לניתוח או לטיפול תרופתי.  באולטרסאונד, ניתן לראות את מבנה הלב ולהעריך את התפקוד שלו. בצורה כזו, ניתן לאבחן פגם בלב ולהעריך את חשיבותו.

חלק ממומי הלב הם תוצאה של הפרעה בכרומוזומים של העובר. ולכן כל זיהוי של מום בלב  מעלה את הסיכון של תסמונת גנטית, פגיעה במבנה הכרומוזומים ואף שינויים מזעריים אותם ניתן לגלות רק באמצעות הצ'יפ הגנטי.

מסיבה זו, חשוב לבדוק את הלב מוקדם בהריון ומכאן חשיבותה של "בדיקת השקיפות המורחבת".

בכל מקרה של זיהוי מום לב יש לבדוק את הכרומוזומים של העובר באמצעות בדיקת סיסי שליה [זמן אידאלי 13-14 שב'] או בבדיקת מי שפיר [זמן אידאלי 17-19 שב'].

בחלק ממומי הלב [ כ – 10%] אשר מתגלים בהריון יש חוסר מזערי בלבד בחומר הגנטי הנמצא בזרוע הארוכה של הכרומוזום. את החסר המזערי הזה ניתן לגלות באמצעות סיסי שליה או מי שפיר רק באמצעות בדיקת כרומוזומים הנקראת FISH. כלומר, שואבים את סיסי השליה או את מי השפיר, מגדלים במעבדה את תאי העובר והכרומוזומים נבדקים בשיטה הנקראת FISH [בדיקת ציטוגנטית פלורצנטית]. עם זאת, כאשר מתגלית בעיה בכרומוזומים הקשורה למום לב היא בדרך כלל קשורה לתסמונת דאון.

המום המולד השכיח ביותר בלב הוא חור במחיצה  בין חדרי הלב [כ 30% מכלל מומי הלב המולדים].  ולכן , בבדיקת הלב במסגרת "השקיפות העורפית המורחבת" צריך לזהות שהלב מכיל 4 מדורים: חדר שמאלי ועליה שמאלית, וכן חדר ימני ועליה ימנית. ניתן להבחין במחיצה שבין החדר הימני והשמאלי וכן בין העלייה השמאלית והימנית.

לפני כן, כבר בתחילת הבדיקה מסתכלים האם נצפה דופק עוברי, האם קצב הלב הוא סדיר והאם מהירות הפעימות בין 120 ועד 160-170 לדקה.

הלב צריך להימצא בחלק השמאלי של בית החזה וחוד הלב פונה שמאלה. זה לא תמיד כך, ולכן אבחנה מוקדמת חשובה מאוד.

חשוב לבדוק את גודל חדרי הלב, את מעבר הדם דרך מסתמי הלב וניתן להדגים בצבע [דופלר] את תנועת הדם דרך המסתמים.  בכל מקרה של חשד לבעיה בלב מופנית המטופלת ליעוץ גנטי .

אני עוקב ב"בדיקת השקיפות המורחבת" אחר מבנה הלב על פי מה שנכתב מעלה ועד כמה שניתן לאבחון בשבוע 13. השלמת הבדיקה תהיה במסגרת סקירת המערכות מוקדמת בשבוע 16 להריון.

שקיפות עורפית רגילה מול שקיפות עורפית מורחבת
בדיקת שקיפות רגילה בדיקת שקיפות מורחבת
שבוע הריון 11-13 שבועות 13 שבועות
עיבוי העורף נמדד נמדד
עצם האף נבדק נבדק
אורך העובר נמדד נמדד
מבנה הלב לא נבדק נבדק
מספר כלי דם לא נבדק נבדק
ידיים שמאל/ימין לא נבדק נבדק
רגליים שמאל/ימין לא נבדק נבדק
מין העובר לא נבדק נבדק
עמוד שדרה לא נבדק נבדק
תנועות וטונוס שרירי לא נבדק נבדק
עיניים לא נבדק נבדק
חדרי מוח + צרבלום לא נבדק נבדק
מערכת עיכול לא נבדק נבדק
שלפוחית שתן + כליות לא נבדק נבדק
אורך צוואר לא נבדק נבדק

הפוסט "שקיפות עורפית מורחבת": אבחון מוקדם של מומי לב הופיע ראשון במי שפיר

]]>
בדיקת שקיפות עורפית מורחבת https://www.prof-shalev.co.il/%d7%91%d7%93%d7%99%d7%a7%d7%aa-%d7%a9%d7%a7%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%a2%d7%95%d7%a8%d7%a4%d7%99%d7%aa-%d7%9e%d7%95%d7%a8%d7%97%d7%91%d7%aa/ Mon, 23 Dec 2019 08:19:40 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=2980 הפוסט בדיקת שקיפות עורפית מורחבת הופיע ראשון במי שפיר

]]>

 

תקציר

 

1. שקיפות עורפית מורחבת מתבצעת בשבוע 13 להריון.

2. הבדיקה החדשה משלבת שתי בדיקות: בדיקת שקיפות יחד עם חלקים מסקירת מערכות מוקדמת.

3. כאשר מתגלה בעיה בשקיפות המורחבת עם סיכון לבעיה בכרומוזומים ניתן לבצע במיידית בדיקת סיסי שליה. תשובה לגבי תסמונת דאון מתקבלת תוך יומיים,       תשובה לגבי כל הכרומוזומים [כולל צ'יפ גנטי] – אחרי 2-3 שב.

4. בכתבה יש טבלה המסכמת אילו אברים נבדקים בשקיפות המורחבת.

5. המלצת פרופ' שלו: שקיפות עורפית מורחבת עדיפה על בדיקת שקיפות רגילה. בסיום הבדיקה תקבלי הסבר לגבי מצב העובר, וייעוץ אישי האם נכון לכם לבצע בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.

 

הבדיקה החדשה של  שקיפות עורפית "מורחבת" משלבת למעשה שתי בדיקות: את בדיקת השקיפות הרגילה יחד עם חלקים מסקירת המערכות המוקדמת. חיבור של שתי הבדיקות מאפשר לקבל מידע מקיף יותר על בריאות העובר כבר בשבוע 13.

כאשר בבדיקת השקיפות יתקבל ממצא חריג תופנה המטופלת  לייעוץ גנטי וכנראה לבדיקת כרומוזומים באמצעות בדיקת סיסי שליה. תשובה חלקית בבדיקת סיסי שליה מתקבלת לאחר יומיים, ותשובה מלאה לאחר 2-3 שב, כך שכבר בשבוע 15-16 להריון ניתן לדעת כיצד לנהל את הריון.

כאשר לא מבצעים את השקיפות המורחבת, במידה ויש מום בעובר הוא יתגלה רק בסקירה המוקדמת. במצב זה יומלץ לך על הבדיקת מי שפיר אותה נכון לבצע בשבועות 17-19 להריון. את התשובה תקבלי רק בשבועות 21-22 , וזה כבר יחסית מאוד מאוחר.

הפסקת הריון בשלב כזה יכול להסתיים גם בלידה שקטה כך שבדיקת השקיפות המורחבת יכולה למנוע מצב נפשי זה.

חשוב להדגיש, בדיקת שקיפות עורפית "מורחבת" אינה מחליפה את סקירת המערכות המוקדמת.

בטבלה מטה ניתן לראות את ההבדלים בין בדיקת שקיפות עורפית רגילה והבדיקה "המורחבת".

בסיום הבדיקה "המורחבת" תקבלו ממני הסבר לגבי מצב העובר, וכן ייעוץ אישי האם נכון לכם לבצע ברור של תקינות הכרומוזומים באמצעות בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר. היעוץ שאתן לכם כולל גם הסבר לגבי הבדיקות השונות אותן אפשר לבצע לשם בדיקת הכרומוזומים של העובר:

  • בדיקה מהירה (3 ימים);
  • בדיקת קאריוטיפ;
  • בדיקת ציפ גנטי;
  • בדיקת אקסום (ריצוף אקסומי) החדשה.

עלות הבדיקה למטופלות מכבי במסגרת ייעוץ  – 200 שח.

עלות בדיקה לשאר קופות החולים 900 שח, ניתן לקבל החזר מכל קופות החולים.

שקיפות עורפית רגילה מול שקיפות עורפית מורחבת
בדיקת שקיפות רגילה בדיקת שקיפות מורחבת
שבוע הריון 11-13 שבועות 13 שבועות
עיבוי העורף נמדד נמדד
עצם האף נבדק נבדק
אורך העובר נמדד נמדד
מבנה הלב לא נבדק נבדק
מספר כלי דם לא נבדק נבדק
ידיים שמאל/ימין לא נבדק נבדק
רגליים שמאל/ימין לא נבדק נבדק
מין העובר לא נבדק נבדק
עמוד שדרה לא נבדק נבדק
תנועות וטונוס שרירי לא נבדק נבדק
עיניים לא נבדק נבדק
חדרי מוח + צרבלום לא נבדק נבדק
מערכת עיכול לא נבדק נבדק
שלפוחית שתן + כליות לא נבדק נבדק
אורך צוואר לא נבדק נבדק

הפוסט בדיקת שקיפות עורפית מורחבת הופיע ראשון במי שפיר

]]>
שקיפות עורפית מורחבת – אבחון מוקדם של מומי שלד https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a9%d7%a7%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%aa-%d7%a2%d7%95%d7%a8%d7%a4%d7%99%d7%aa-%d7%9e%d7%95%d7%a8%d7%97%d7%91%d7%aa/ Mon, 16 Dec 2019 08:59:41 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=2958 בדיקת שקיפות עורפית נועדה לבדוק אם יש לעובר סיכון מוגבר לתסמונת דאון. החישוב הוא סטטיסטי בלבד ודיוק הבדיקה כ- 80%. בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר יכולים לשלול לחלוטין את התסמונת. כאשר השקיפות מבוצעת בשבוע 13, ניתן לבדוק את תקינותם של איברים נוספים ויש לכך חשיבות רפואית רבה. במאמר זה נעסוק באבחון של מומי […]

הפוסט שקיפות עורפית מורחבת – אבחון מוקדם של מומי שלד הופיע ראשון במי שפיר

]]>

בדיקת שקיפות עורפית נועדה לבדוק אם יש לעובר סיכון מוגבר לתסמונת דאון. החישוב הוא סטטיסטי בלבד ודיוק הבדיקה כ- 80%. בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר יכולים לשלול לחלוטין את התסמונת. כאשר השקיפות מבוצעת בשבוע 13, ניתן לבדוק את תקינותם של איברים נוספים ויש לכך חשיבות רפואית רבה.

במאמר זה נעסוק באבחון של מומי שלד בזמן ביצוע שקיפות עורפית מורחבת.

שקיפות עורפית מורחבת ומומי שלד

יחד עם בדיקת השקיפות אפשר לבדוק באולטרסאונד את תקינות העצמות הארוכות – הידיים וכפות הידיים, הרגליים וכפות הרגליים, עצם הגלולות, עמוד שדרה ועצמות בית החזה.

באופן כללי ניתן לומר, שככל שמומי השלד מופיעים מוקדם יותר בהריון, כך משמעותם חמורה יותר. רוב מומי השלד, המתגלים כבר בשליש הראשון להריון, משמעותם שהעובר לא ישרוד. הממצאים חמורים במיוחד כאשר כבר בבדיקת השקיפות המורחבת יש צירוף של שקיפות עורפית חריגה עם עצם ירך קצרה, או צורת גולגולת לא תקינה, בית חזה קטן וחוסר או הפחתה בהתגרמות של העצמות. במקרים כאלה כ- 85% מהעוברים לא ישרדו.

מסיבה זו חשוב לבצע שקיפות מורחבת אשר כוללת גם את בדיקת העצמות.

קיימים כ 450 סוגים שונים של מומים במערכת השלד. אלה מומים יחסית נדירים אשר מופיעים ב- 7.5 מתוך 10,000 הריונות וב – 5% מהעוברים שיש להם בעיה גנטית. ברוב המקרים מדובר במקרה ראשון ואין סיפור משפחתי של בעיות בעצמות.

כיצד נעשית האבחנה באולטראסאונד?

בדיקת העצמות כוללת הדגמה של העצם (האם קיימת או חסרה), מדידת האורך (ארוכה או קצרה), צורת העצם (ישרה או מכופפת) והמצאות שברים בעצמות. את מצב העצמות ניתן לאבחן באולטרסאונד רק לאחר שהן עברו הסתיידות. מצב זה קורה בסוף השליש הראשון להריון וכבר בשבוע 12 ניתן לבדוק את עצמות הרגלים והידיים, עצם הבריח, עצם השכמה והחייך. עצמות אחרות ניתנות לבדיקת בשלב מאוחר יותר של ההיריון.

מהי הסיבה למומים בשלד?

הסיבה העיקרית קשורה להפרעה גנטית. סיבות אחרות קשורות לתרופות אסורות בהריון (לדוגמא תרופת הטאלידומיד), מחלות של האם (כמו סכרת לא מאוזנת או מחלות אוטואימוניות) ועוד.

מתי נוצרים מומי השלד?

כבר בתחילת ההריון ניתן לאבחן את מומי שלד ומכן החשיבות לזהות אותם בבדיקת השקיפות המורחבת. האבחנה באולטראסאונד מדויקת בכ – 70% מהמקרים,  ובשאר האבחנה חלקית בלבד.

מה החשיבות של האבחון המוקדם?

ראינו, שככל שהמום בשלד קשה יותר הוא מתגלה מוקדם יותר בהריון, ובדרך כלל קשור בתמותה עוברית גבוהה. חשיבות האבחון המוקדם בעת ביצוע "השקיפות המורחבת" בכך שניתן לקבוע האם נכון להמשיך את ההיריון, איך לנהל אותו ואיזה בדיקות אבחנתיות נוספות יש לבצע. כאשר עולה החשד למום עוברי, המטופלת תופנה לייעוץ גנטי ובהמשך כנראה לבדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר על מנת לשלול בעיה גנטית. במקרים רבים כאשר יש שילוב של כמה ממצאים יש צורך לסיים את ההיריון.

חשיבות להריונות הבאים

החשיבות לקביעת הסיבה להיווצרות המום חשובה במיוחד לגבי ההריונות הבאים – במיוחד אצל המטופלת ובני משפחתה. האבחנה הסופית נעשית באמצעות בדיקות גנטיות, ולאחר הלידה בבדיקת רנטגן של השלד או בדיקה פתולוגית.

מאחר וכ- 70% ממומי השלד הקשים נוצרים בגלל בעיה גנטית, ניתן למנוע אותם בהריונות הבאים על ידי טיפול בהפריה חוץ גופית. העוברים עוברים בגיל 5 ימים בדיקה הנקראת PGD (אבחון טרום השרשה). בודקים את העובר במעבדה ומחפשים את אותו גורם הקשור לפגיעה בשלד. בהמשך, מחזירים לאם רק את העוברים הבריאים וכך נמנעת מחלת שלד בעובר המתפתח.

צרי קשר עוד היום עם פרופ' שלו לתיאום ביצוע הבדיקה.

שקיפות עורפית רגילה מול שקיפות עורפית מורחבת
בדיקת שקיפות רגילה בדיקת שקיפות מורחבת
שבוע הריון 11-13 שבועות 13 שבועות
עיבוי העורף נמדד נמדד
עצם האף נבדק נבדק
אורך העובר נמדד נמדד
מבנה הלב לא נבדק נבדק
מספר כלי דם לא נבדק נבדק
ידיים שמאל/ימין לא נבדק נבדק
רגליים שמאל/ימין לא נבדק נבדק
מין העובר לא נבדק נבדק
עמוד שדרה לא נבדק נבדק
תנועות וטונוס שרירי לא נבדק נבדק
עיניים לא נבדק נבדק
חדרי מוח + צרבלום לא נבדק נבדק
מערכת עיכול לא נבדק נבדק
שלפוחית שתן + כליות לא נבדק נבדק
אורך צוואר לא נבדק נבדק

הפוסט שקיפות עורפית מורחבת – אבחון מוקדם של מומי שלד הופיע ראשון במי שפיר

]]>
בדיקת סיסי שליה https://www.prof-shalev.co.il/%d7%a1%d7%99%d7%a1%d7%99-%d7%a9%d7%9c%d7%99%d7%94/ Mon, 08 Oct 2018 19:28:52 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=2527 בדיקת סיסי שליה בשילוב עם צ'יפ גנטי מאפשרת לוודא את תקינותו הבריאותית של העובר מבחינת שינויים כרומוזומליים כבר בשבועות 11-14, ותוך 3 ימים בלבד מביצוע הבדיקה ניתן לקבל תשובה ראשונית, ועל כן אני ממליץ לנשים בהריון לשקול אותה כחלופה, על מנת להבטיח לעצמן שקט נפשי בהריון.

הפוסט בדיקת סיסי שליה הופיע ראשון במי שפיר

]]>
עודכן בתאריך 13.2.23

שלום לך.

זו לא רק העובדה, שבחרת בבדיקה הטובה ביותר שקיימת בהריון לבדיקת הכרומוזומים של העובר.

זו הידיעה, שהבטחת לעובר חיים ללא פיגור בהתפתחות, חד וחלק.

ובנוסף לכך, זו ההרגשה שעשית את כל מה שרק ניתן גם לעובר וגם לחיי המשפחה שלך. ואין חשוב מזה.

רפואת העובר שואפת כעת לקבל מידע על העובר מוקדם ככל האפשר בהריון. גם רופא הנשים יאשר לך, שהטוב ביותר

זה לקבל תשובת כרומוזומים כבר בסוף השליש הראשון. רק בדיקת סיסי שליה מאפשרת זאת.

אני רופא נשים כבר 40 שנה ומומחה במיוחד לבדיקת סיסי שליה. במשך השנים, בצעתי מספר רב מאוד של בדיקות.

בניגוד למה שהיה מקובל בעבר, ניתן כעת לבצע את הבדיקה כמעט ללא סיכון. לשם כך, ניפגש לבדיקה מקדמת, חינמית,

כדיי לקבוע שאת מתאימה לבדיקת סיסי שליה בטוחה.

זה קריטי לדעת שכל הכרומוזומים של העובר תקינים. חד משמעית, עדיף לקבל תשובה בשבוע 14 מאשר בשבוע 20-22.

באם את מעוניינת שאבצע את בדיקת סיסי השליה או ברצונך לקבל מידע נוסף על הבדיקה – השאירי ב "צור קשר" שם וטלפון ונשוחח.

בברכה,

פרופ' יוסי שלו

בדיקת סיסי שליה היא הבדיקה המומלצת בהריון לברור בעיות בכל הכרומוזומים של העובר.  לפני בדיקת מי שפיר, ובוודאי לפני בדיקת NIPT  שהינה בדיקת סטטיסטית בלבד. 

אמנם גם בדיקת מי שפיר נותנת תשובה מדויקת ומהימנה בנוגע למצבו הבריאותי – כרומוזומלי  של העובר, אלא כאשר, חלילה, התוצאה לא תקינה, הגילוי בחודשים מתקדמים יכול להיות בעייתי מבחינה רפואית ומאוד טראומטי עבור בני הזוג. את בדיקת מי השפיר עושים בשליש השני להריון בשבועות 16-23 להריון, את בדיקת סיסי השליה הרבה יותר מוקדם – בשבועות 11-14.

בדיקת סיסי שליה בשילוב עם צ’יפ גנטי מאפשרת לוודא את תקינותו הבריאותית של העובר מבחינת שינויים כרומוזומליים גסים וכן איתור שינויים בחלקים קטנים של הכרומוזום שאינם ניתנים לזיהוי בבדיקת מיקרוסקופ.  התשובה בבדיקת סיסי שליה מהירה!. ניתן לקבלה תוך 2-3 ימים בלבד מביצוע הבדיקה. את התשובה המלאה כולל בדיקת הצ'יפ גנטי נקבל תוך שבועיים. על כן אני ממליץ לנשים בהריון לשקול במקום ראשון ביצוע בדיקת סיסי שליה. כחלופה – תתבצע בדיקת מי שפיר. כל אחת משתי בדיקות אלה מבטיחות עובר בריא ושקט נפשי בהריון.

ניתן לקבל תוצאות תוך 2-3 ימים מביצוע הבדיקה

למה כדאי לבצע בדיקת סיסי שליה?

כמו דיקור מי שפיר, גם בדיקת סיסי שליה עברה בשנים האחרונות התקדמות משמעותית מבחינת צמצום אחוזי הסיכון לנבדקת ולעובר, והיא מדויקת וטובה מאד. הנתונים שלה באמצעות פענוח הצ’יפ הגנטי מקנים לה עדיפות מוחלטת על פני בדיקות הדם NIPT הנותנות תוצאות הסתברותיות בלבד ורק למספר מוגבל של כרומוזומים.
הבדיקה מתבצעת בחודש השלישי להריון. כאשר מתקבלת תשובה תקינה ניתן לסיים עם כל הדילמה של "מה מצבו הבריאותי של העובר" ולהמשיך עם ההיריון בלב שקט כבר מתחילתו. ואם חלילה הרע מכל קרה, ההיריון מסתיים בגרידה ולא בלידה מוקדמת.

המלצה על סיסי שליה – ד"ר בר אלטנו

אני רוצה להמליץ על פרופ' שלו וביצוע בדיקת סיסי שליה אצלו.

כבר בהריון הקודם ביצעתי דיקור מי שפיר אצל פרופ' שלו והייתי מרוצה מאוד.

הפעם כבר בתחילת ההיריון הסביר לי פרופ' שלו, בנועם והמסירות המאפיינים אותו, שאם ארצה ניתן לבצע בדיקת סיסי שליה כבר בשבוע מוקדם יותר (11-13) ולקבל את תוצאות הצ׳יפ הגנטי לאחר מכן.

פרופ' שלו המשיך והסביר שהבדיקה אמנם פחות מוכרת בישראל אך בטוחה כיום כמו בדיקת דיקור מי השפיר, ובעלת יתרון עיקרי – קבלת תשובות בשלב מוקדם של ההיריון, גילוי מוקדם של תוצאות לא תקינות וכך פחות קושי בהתמודדות איתן.

עקב כך שאני בעצמי סטז׳ארית לרפואה, פניתי לספרות המקצועית ולמחקרים העדכניים ביותר וגיליתי כמובן שהוא צודק – ידוע היום שבדיקת סיסי שליה בידיים מיומנות היא בעלת סיכון מזערי ואף אפסי, ואין ספק שפרופ׳ שלו הוא בעל הידיים הנכונות והמיומנות ביותר.

כמובן שביצעתי את הבדיקה בלי להסס, ולאחר 10 ימים כאשר אני בשבוע 14 בלבד, קיבלתי את תשובת הצ׳יפ הגנטי – הכל היה תקין, וגם נמסר לנו מין העובר 🙂 . לא יאומן שאפשר להיות רגועים כבר משבוע כל כך מוקדם, אין לזה תחליף.

לסיכום אני ממליצה בחום רב! על פרופ' שלו וביצוע בדיקת סיסי שליה או דיקור מי שפיר תחת ידיו הנאמנות. הוא טיפל בנו ברגישות רבה ומקצועיות אין סופית- אין רבים כמוהו. תודה ענקית לך!

מה בודקת בדיקת סיסי שליה?

בדיקת סיסי שליה נועדה לאתר שינויים כרומוזומליים בעובר. שינויים אלה יכולים להצביע על קיומן של תסמונות והפרעות התפתחותיות – נפשיות וגופניות אצל העובר.
בבדיקת סיסי שליה נלקחת דגימה קטנה מרקמת השליה לבדיקה. מתוך הדגימה (סיסי השליה) ניתן לבודד את התאים העובריים ואת הכרומוזומים ולדגום אותם . בהמשך, ניתן לגדל את התאים ולבדוק את הכרומוזומים של העובר לאחר גידולם.

  • בדיקה כרומוזומלית – בבדיקה מתקבל מידע השווה לבדיקת הכרומוזומים הנעשית בעת בדיקת מי שפיר. הבדיקה מאפשרת למשל אבחון של תסמונת דאון (תוספת של כרומוזום 21) אך גם כל עודף או חסר בכל אחד מ 46 הכרומוזומים של העובר.
    ניתן גם להרחיב את הבדיקה ולאתר תוספות או חסרים חלקיים של הכרומוזום. מדובר בבדיקת DNA מולקולרית של מבנה הכרומוזום, בדיקה פנימית וחיצונית, הידועה בשם “צ'יפ גנטי”.
  • אבחון מחלות תורשתיות – בבבדיקת סיסי שליה ניתן לאבחן גם מחלות תורשתית. כאשר קיים סיכון מוגבר למחלה תורשתית, (בדרך כלל על פי בדיקת דם לנשאות מחלות תורשתיות המתבצעת לפני או בתחילת ההיריון), ניתן לבדוק את תאי העובר המתקבלים בסיסי שליה ולקבע האם העובר אכן חולה באותה מחלה.
  • בדיקת ריצוף אקסומי – בדיקה חדשה בשם "ריצוף אקסומי" מאפשרת לזהות שינויים מזעריים בחומר הגנטי של העובר, ובכך לזהות תסמונות מולדות שלא ניתן לאבחן בצ'יפ הגנטי. בעבר ניתן היה לבצע את הבדיקה רק בחשד לפגיעה בהתפתחות העובר. כעת ניתן לבצע אותה גם בהריונות לכאורה תקינים.

בדיקת נשאות בסיסי השליה (כמו בבדיקת מי שפיר) לא מבוצעת בכל המקרים, אלא רק במקרה בו יש סיכון מוגבר למחלה כזו. כך לדוגמא, ניתן לבדוק בדגימת סיסי שליה האם העובר סובל מתסמונת ה – X השביר. בדיקה זו מבוצעת אך ורק במקרים בהם יש מידע מוקדם שהאם היא נשאית.

בבדיקת סיסי השליה מתבצעות כל הבדיקות הכרומוזומליות המבוצעות בעת בדיקת מי השפיר, פרט לבדיקת החלבון העוברי אשר נמצא בנוזל מי השפיר ומשמש בעיקר לאבחון מומים במערכת העצבים. מטופלת העושה בדיקת סיסי שליה תבצע גם בדיקת דם לחלבון עוברי בשבועות 16-18 להריון.

מה עדיף: סיסי שליה או מי שפיר?

ברוב המקרים בדיקת סיסי שליה עדיפה. יתרונות הבדיקה נובעת בעיקר מקבלת תשובה על מצב הכרומוזומים בשלב מאוד מוקדם של ההריון. הבדיקה מתבצעת בשליש הראשון, וניתן לקבל תוצאות ראשוניות כבר לאחר 3 ימים. התשובה של בדיקת סיסי שליה מהימנה כמו התשובה של בדיקת מי שפיר, ועל כן בהינתן תשובה חיובית היא מפחיתה את רמת החרדה של האם לעתיד כבר מהשליש הראשון.

אם חלילה התשובה אינה תקינה והעובר לוקה בתסמונת, ניתן לבקשת היולדת לסיים את ההיריון בגרידה, ולא בלידה מוקדמת. ככל שפעולת הפסקת הריון מבוצעת מוקדם יותר, כך היא פחות מסובכת ומסוכנת לאם. סיום היריון בשלבים מאוחרים (שבועות 19-23) מסובך, מסוכן יותר מבחינה מיילדותית, מלווה באי-נוחות רבה, וכאבים וטראומטי יותר להורים. למעשה, יש נשים המעדיפות לבצע בדיקת סיסי שליה במקום בדיקת מי השפיר, כדי להימנע מהצורך בהפסקת הריון מאוחרת.

הבדיקה מאפשרת לקבל תשובה בשלב מאוד מוקדם של ההריון

כאשר דנים בסיכונים שבבדיקה – פרסומים רפואיים מוסמכים המסתמכים רק על עבודות מחקר מהימנות מצביעים שהסיכון בבדיקת סיסי שליה נמוך ודומה לסיכון בבדיקת מי שפיר –  כ  1:1000. עם זאת, חשוב להדגיש שחומרת הסיבוכים נמוכה יותר בבדיקת סיסי שליה. בעוד שבבדיקת מי שפיר יש סיכוי [אמנם נמוך ביותר ] לירידת מי שפיר, הרי שבבדיקת סיסי שליה אין חדירה לשק ההריון על מנת לשאוב מי שפיר ולכן אין סיכון מוגבר לדליפה של מי שפיר. גם הסיכוי לזיהום נמוך יותר.

חוקרים מאנגליה והולנד מצאו מדדים אישיים בנשים הרות אשר מעלים את הסיכון להפלה בשליה הראשון והשני. כאשר מדדים אלה  נלקחים בחשבון, ניתן לבודד קבוצת מטופלות עבורן הסיכון להפלה בבדיקת סיסי שליה או מי שפיר הוא אפסי. במצב זה, כאשר הסיכון בבדיקה  כה נמוך – אין למעשה נימוק "הגיוני" לא לבצע את בדיקת סיסי שליה או מי שפיר.

עם זאת יש לציין – שישנם מצבים רפואיים בהם נכון לדחות את בדיקת סיסי השליה, ולבצע את ברור הכרומוזומים בשליש השני להריון באמצעות בדיקת מי שפיר.

בדיקת סיסי שליה מאוד נפוצה באירופה ובארה”ב. בארץ, נפוצה ההערכה המוטעית שהבדיקה יותר מסוכנת מבדיקת מי שפיר ולכן היא אינה מומלצת על ידי רוב הרופאים. אך בכל העולם המערבי רופאים בעלי ניסיון בבדיקה זו, ממליצים עליה בשל יתרונותיה להורים לעתיד ומהימנותה.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

ניתן לבצע את שאיבת סיסי השליה בשתי גישות.
גישה וגינלית:  חדירה עם צינורית דרך צוואר הרחם והיא מבוצעת בדרך כלל בשבועות 11-12 להיריון. הסיכון בבדיקה בגישה זו דיי גבוה , והוא מוערך כ 0.5% – 1%.
גישה בטנית: ביצוע בדיקת סיסי שליה נערכת כמו בבדיקת מי שפיר. המחט מוחדרת ישירות לשליה דרך דופן הבטן. מאחר שככל שגיל ההריון גבוה יותר גודל השליה גדול יותר, הרי שהפגיעה בשליה בעת הבדיקה קטנה יותר ומלווה בפחות סיבוכים. מחקרים מראים כי הסיכונים בגישה זו דומים כיום לסיכונים של בדיקת מי שפיר, ועומדים על 1:1000 לערך.

סיבוכים אפשריים לאחר ביצוע בדיקת סיסי שליה

בתקופה בה החלו לבצע את בדיקת סיסי שליה, היא בוצעה בשבועות מוקדמים, 8-10 להריון. כמות הרקמה השלייתית שנשאבה הייתה גדולה יחסית לגודל השליה , כתוצאה מכך הייתה פגיעה באספקת הדם לעובר ודווחו מקרים של מומים בעיניים ובגפיים. כיום, לפיכך, מתבצעת הבדיקה החל משבוע 11, וכאשר הפעולה מבוצעת מעבר לשבוע 10, אין דיווחים על מקרים של פגיעה התפתחותית כתוצאה מהבדיקה.

לעיתים קיימות בעיות טכניות שאינן מאפשרות מתן תשובה סופית (כ 0.5% מהמקרים). במקרה כזה, צריך להמשיך ולבצע בדיקת מי שפיר.

נשים העוברות בדיקת סיסי שליה אמורות לבצע בדיקת דם לחלבון עוברי (סקר שליש שני) המבוצעת בשבועות 16-18 להריון.

  • לאחר חשדות והתלבטויות רבות החלטתי לבצע בדיקת סיסי שילה.
    נדהמתי לגלות כמה מיותר היה לחשוש.
    פרופסור שליו היה עדין ומדוייק והבדיקה היתה סופר מהירה וקלילה.
    לכל המתלבטות אני רוצה לספר שהשקט הנפשי לאחר הבדיקה שווה הכל וממליצה בחום לעשות אותה, היתרונות שלה עצומים.
    תודה פרופסור שלו על הסבלנות ומקצועיות
    מאיה
  • פרופ' שלו היקר, אין מילים שיכולות לתאר את עצמת התודה שבליבנו עבור הטיפול המסור, הקשוב והדואג. לא נשכח לעולם את שעברנו איתך, אצלך. מודים, אוהבים, מוקירים.
    משפחת לזר
  • עשיתי דיקור מי שפיר אצל פרופ' שלו. הצוות מדהים, האווירה הכי נעימה שאפשר לבדיקה. נחמדים, סבלניים, מחייכים, ומסבירים כל דבר. פרופ' שלו הכי מקצועי שאפשר לבקש, ממליצה בחום.
    יעל אסיא אלרועי
  • שלו היקר,

    תודה רבה על הליווי, התמיכה, הטיפול המסור, ההקשבה והעזרה לאורך כל ההריון והדרך.

    בהערכה רבה ובאהבה!
    חגית חנן שני עדו ודפנה טייבר

יש לך שאלה?

[contact-form-7]

האם בדיקת סיסי שליה כואבת?

החודשים הראשונים להריון הם חודשים לא נעימים במיוחד מבחינה תחושתית, והבדיקה מלווה בחששות שגורמות לצפות לכאב, אבל נשים שעברו את הבדיקה אומרות שהן חשבו שהיא תהיה יותר כואבת ממה שהן חוו בפועל. בסופו של דבר, שאיבת סיסי השליה לוקחת כדקה, היא אמנם יותר כואבת מאשר בדיקת מי השפיר אך ניתן להרדים את מקום הדיקור ובכך מפחיתים את תחושת הכאב. נשים מספרות לי ששאיבת סיסי השליה קשורה בהרגשה של לחץ מסוים בבטן תחתונה, אך כללית הכאב נסבל ואינו מצדיק הרדמה מקומית.

שאיבת סיסי השליה לוקחת כדקה, ניתן להרדים את מקום הדיקור אבל נשים מספרות כי הבדיקה אינה מצדיקה הרדמה מקומית

כמה עולה בדיקת סיסי שליה?

בדיקת סיסי שליה ניתנת ללא עלות לזכאיות משרד הבריאות או קופת החולים, אך ניתן לממן אותה גם באופן פרטי. כדאי לבדוק האם ביטוחי ההריון מכסים אותה והאם ניתן לקבל עבורה החזר, שכן היא השקעה ראויה המקנה שקט וביטחון בשלב מאוד מוקדם של ההריון.

כאשר ישנה המלצה של גנטיקאי או יועץ גנטי לבצע את הבדיקה, הבדיקה תמומן על ידי משרד הבריאות 

זכאות למימון ציבורי:

כאשר גיל האישה הוא 35 ומעלה בתחילת ההיריון או כאשר קיימת המלצה של היועץ הגנטי לביצוע סיסי שליה, הרי שקיימת זכאות למימון ציבורי מלא – ממשרד הבריאות או קופת החולים.

ניתן לבצע בדיקת סיסי שליה במימון ציבורי גם לנשים צעירות (מתחת לגיל 35) כאשר הסיכון לתסמונת דאון גבוה, בהסתמך על בדיקת שקיפות עורפית ובדיקת סקר שליש ראשון, ובצרוף המלצה של גנטיקאי לביצוע בדיקת סיסי שליה. במקרה זה הבדיקה ממומנת על ידי קופת החולים.

כאשר ישנה המלצה של גנטיקאי או יועץ גנטי לבצע את הבדיקה מסיבה אחרת, הבדיקה תמומן על ידי משרד הבריאות. כך גם כאשר הסיבה לבדיקת סיסי שליה היא ממצא לא תקין בעובר אשר נמצא בבדיקת אולטרהסאונד.

מימון פרטי:

כל אישה יכולה לבחור לבצע את הבדיקה במימון עצמי. בדיקת הכרומוזומים שמתבצעת בבדיקת סיסי שליה היא בדיקה מולקולרית נרחבת הנקראת CMA (“צ'יפ גנטי”). הבדיקה מתבצעת בבית חולים אסותא ברמת החייל [תל אביב]. עלות הבדיקה לתשלום עבור אסותא כ-4750 ש"ח. למבוטחות מכבי עלות הבדיקה 3350 ש"ח. עלות בדיקה מהירה לאחר 3 ימים – תוספת של 2600 שח. הבדיקה המהירה נותנת תשובה אמינה וסופית לגבי חלק מהכרומוזומים [כולל תסמונת דאון]. על כך יש להוסיף דמי מנתח עבורי כמבצע את הבדיקה בסך 3000 שח. ניתן לקבל החזרים מקופות החולים ובטוחים פרטיים על תנאי ההסכם הביטוחי.

לסיכום, בדיקת סיסי שליה היא בדיקה מומלצת ביותר לביצוע ברור מוקדם של מצב הכרומוזומים בעובר. היא מאפשרת קבלת תשובות חלקית תוך 3 ימים , ותשובה מלאה של הציפ הגנטי תוך 7-10 ימים. כאשר הבדיקה מבוצעת בגישה בטנית בשבועות 11-14 להריון הסיכון בבדיקה דומה לזה של בדיקת מי שפיר. יש הטוענים שהתחלואה אפילו נמוכה יותר.  באמצעות בדיקת “צ’יפ גנטי” של הכרומוזומים  ניתן לקבל תשובה מורחבת ומדויקת ביותר. הרחבה נוספת של בדיקת סיסי השליה היא באמצעות בדיקת ריצוף אקסומי. שילוב של שתי הבדיקות – "ציפ גנטי + "ריצף אקסומי" נותנות את הברור המעמיק ביותר בהערכת תקינות הכרומוזומים של העובר.

 

את הבדיקה ניתן לבצע בבתי חולים ציבוריים על ידי הצוות הרפואי או באופן פרטי על ידי הרופא האישי.

אם בכוונתך לבצע בדיקת סיסי שליה, אשמח לעזור. התקשרי – 077-9965407

הפוסט בדיקת סיסי שליה הופיע ראשון במי שפיר

]]>
החזר כספי על ביצוע בדיקות מי שפיר, סיסי שליה וצ'יפ גנטי https://www.prof-shalev.co.il/%d7%94%d7%97%d7%96%d7%a8-%d7%9b%d7%a1%d7%a4%d7%99/ Mon, 26 Mar 2018 11:36:04 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=2346 פרופסור יוסי שלו מבצע דיקורים באסותא רמת החייל, תל אביב. דיקורי מי השפיר ובדיקות סיסי שליה באסותא מבוצעים באופן פרטי. באיזה קופות תוכלו לקבל החזר עבור הבדיקות, מה היקף ההחזר ובמה זה תלוי? האם יש החזר דרך הביטוח הפרטי? כל המידע בעמוד שלפניכם

הפוסט החזר כספי על ביצוע בדיקות מי שפיר, סיסי שליה וצ'יפ גנטי הופיע ראשון במי שפיר

]]>

באיזה קופות תוכלו לקבל החזר עבור הבדיקות?

בחלק מהקופות הבדיקות מכוסות בהסדר .

גם כאשר פונים לבדיקה "באופן פרטי" , עדיין יש כיסוי חלקי או מלא דרך הביטוח המשלים בקופות השונות

פרופסור יוסי שלו מבצע דיקורים באסותא רמת החייל, תל אביב

דיקורי מי השפיר ובדיקות סיסי שליה באסותא מבוצעים באופן פרטי.

  • מטופלות מכבי אינן משלמות את המחיר הבסיסי של 2000 ש"ח לבדיקת מי שפיר לעובר אחד או 4000 ש"ח לתאומים. על שאר הסכום יש החזר מתוך סל ההריון של מכבי, בהתאם לכללי הביטוח המשלים של הקופה.
  • מבוטחות כללית, מאוחדת ולאומית – התשלום מלא אך יש החזרים על חלק מהעלות על פי הקריטריונים בקופות השונות.
החזר כספי מקופת חולים כללית על בדיקת מי שפיר
בחזר על בדיקת מי שפיר מקופת חולים לאומית
meuhedet
macabi

החזר מביטוחים פרטיים: אנו ממליצים לך לפנות לחברת הביטוח שלך על מנת ולבדוק האם את זכאית להחזר.

הפוסט החזר כספי על ביצוע בדיקות מי שפיר, סיסי שליה וצ'יפ גנטי הופיע ראשון במי שפיר

]]>
תסמונת טיי זקס https://www.prof-shalev.co.il/%d7%98%d7%99%d7%99-%d7%96%d7%a7%d7%a1/ Mon, 08 May 2017 09:58:58 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=1106 מדובר בהפרעה בחילוף החומרים בגוף, בה החוסר באנזים גורם להצטברות חומרים שומניים בתאי העצב שבמוח. כתוצאת מכך נגרמת התנוונות והרס מערכת העצבים ופיגור שכלי.

הפוסט תסמונת טיי זקס הופיע ראשון במי שפיר

]]>

תסמונת טיי זקס זו מחלה העוברת בתורשה וקיים בה חוסר מולד של אנזים הנקרא הקסוזאמינידז A, שנמצא בכרומוזום 15.

טיי זקס – מה זה בעצם אומר?

מדובר בהפרעה בחילוף החומרים בגוף, בה החוסר באנזים גורם להצטברות חומרים שומניים בתאי העצב שבמוח. כתוצאת מכך נגרמת התנוונות והרס מערכת העצבים ופיגור שכלי.
לחולה במחלה יש 2 גנים פגומים ומקורם בכל אחד משני ההורים. לכל אחד מההורים הנשאים יש גן אחד חולה וגן שני בריא – ולכן אינו חולה במחלה אלא נשא בלבד.

איך מתפתח ילד חולה?

עד גיל 6 חודשים התינוק מתפתח באופן רגיל. בגיל חצי שנה התינוק מראה חולשת שרירים ורגישות לקול. בהמשך יתפתח פיגור בהתפתחות הפסיכומוטורית, מופיעות התכווצויות, עיוורון וחרשות וכל זה עד גיל שנה וחצי. רוב הילדים הלוקים בתסמונת מתים עד גיל שלוש. לא ניתן לרפא את המחלה ולכן הדרך היחידה היא מניעתה.

מה הסיכוי ללדת ילד חולה בתסמונת טיי זקס?

המחלה שכיחה מאוד אצל יהודים אשכנזים. השכיחות לנשאות היא 1:30 והסיכוי ששני בני זוג יהיו נשאים הוא 1:900. מכיוון שרק 1 מכל 4 ילדים יחלה במחלה הרי הסיכוי לילד חולה הוא 1:3600. תסמונת טיי זקס קיימת בכל העדות באוכלוסיה היהודית. היא קיימת גם באכלוסיה הלא יהודית אבל בשכיחות נמוכה יותר.

מה היא הבדיקה לנשאות טיי זקס?

את הנשאות של אחד ההורים בודקים בבדיקת דם. אם אחד ההורים נשא בודקים את ההורה האחר. אם שני ההורים נשאים הסיכון למחלה בעובר הוא 1:4 ולכן צריך לבצע בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה. אם אחד ההורים אינו נשא, לא בודקים את ההורה השני מאחר ולילד אין סיכוי לחלות.

באולטרסאונד של העובר בהריון לא נראים סימנים מיוחדים הניתנים לאבחון מוקדם. האבחנה בהריון באם העובר פגוע בתסמונת נעשית רק באמצעות בדיקת מי שפיר או סיסי שליה.

אבחון מוקדם לתסמונת

בבדיקת הנשאות בודקים את רמת האנזים הקסוזאמינידז A. מצב הריוני או נטילת גלולות למניעת הריון משפיעים על רמת האנזים ולכן מעדיפים לבצע את הבדיקה לבעל. אם הוא לא נשא אין צורך להמשיך ולבדוק את האם. אם נשא, בודקים את האנזים בכדוריות הדם הלבנות של האם, שאינם מושפעות ממצב הריוני. ניתן גם לבצע בדיקה ישירה ולאתר את הגן הפגום על ידי איתור המוטציה בגן.
הבדיקה נעשית בישראל על ידי משרד הבריאות ובמועדים המפורסמים מראש, לכל אדם שמבקש. הבדיקה אינה כרוכה בתשלום.

  • ליעוץ על בדיקת מי שפיר השאירי פרטים ונחזור אלייך בהקדם!

    [contact-form-7]

הפוסט תסמונת טיי זקס הופיע ראשון במי שפיר

]]>
תסמונת איקס שביר https://www.prof-shalev.co.il/x-%d7%a9%d7%91%d7%99%d7%a8/ Mon, 08 May 2017 09:39:51 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=1104 תסמונת ה-X השביר היא הסיבה הגנטית השכיחה ביותר לפיגור שכלי ואוטיזם ובמקום שני לפיגור אחרי תסמונת דאון.

הפוסט תסמונת איקס שביר הופיע ראשון במי שפיר

]]>

תסמונת ה-X השביר היא הסיבה הגנטית השכיחה ביותר לפיגור שכלי ואוטיזם ובמקום שני לפיגור אחרי תסמונת דאון.
שם התסמונת נובע מהמראה של כרומוזום X , שקצהו נראה מנותק בבדיקת מיקרוסקופ. למעשה, קליטת הצבע באזור זה של הגן אינה טובה והמראה דומה לשבר. לכרומוזום יש זרועה ארוכה וזרועה קצרה והקטע עם הפגם נמצא בקצה הזרועה הארוכה.

X השביר – איך התסמונת בא לידי ביטוי?

התסמונת גורמת לפגיעה שכלית קשה. רוב הלוקים סובלים ממנת משכל פחות מ-75 נקודות IQ. עם זאת, יש דרגות שונות של איחור בהתפתחות ופיגור שכלי.
לכ-70% מהלוקים בתסמונת X שביר יש תסמינים אוטיסטיים, השאר נמצאים על הספקטרום האוטיסטי. מבנה הפנים דומה לזה של ילד רגיל מלבד שינויים במבנה הראש והפנים – אפרכסות ואוזניים גדולות, היקף ראש גדול- וכן אשכים גדולים. התסמונת משפיעה גם על מערכות אחרות בגוף כגון מערכת הלב, כלי הדם, השרירים ועוד.

מה הסיכון לתסמונת האיקס השביר?

הסיכון לתסמונת אצל זכרים הוא 1:4000 ובנקבות 1:2000. במדינת ישראל השכיחות לתסמונת גבוהה ומגיעה ל-1:2000 . אישה אחת מתוך 250 נשים היא נשאית של הגן הפגוע .

ממה נגרם איקס שביר?

הגן שמעורב בתסמונת נקרא ( FMR1 (Fragil X Mental Retardation והוא ממוקם על כרומוזום X. מכיוון שלזכר יש רק X אחד ולנקבה יש 2 כרומוזומי X . מאחר וייתכן מצב שאצל הנקבה אחד מכרומוזמי X יהיה תקין, הרי שהזכר יהיה תמיד פגוע והנקבה ייתכן ותהיה בריאה או פגועה בצורה קלה יותר.

לגן הפגוע יש רצפים של בחומר הגנטי C-G-G אשר חוזרים על עצמם בשרשרת ה DNA מספר רב של פעמים. בכרומוזום X רגיל מספר החזרות של C-G-G הוא עד 50 פעמים. במצב ביניים שבין 58-200 חזרות מדובר ב "נשאות" למחלה, בפיגור שכלי מספר החזרות של רצף זה יכול להיות מאות ואלפים. את מספר החזרות ניתן לספור במעבדה.

במצב נשאות (נקרא גם פרה-מוטציה) האישה הנשאית לתסמונת אינה חולה אך עלולה להוריש את התסמונת לילוד. על מנת שהילוד יהיה חולה בתסמונת הוא חייב לקבל מהאם את הכרומוזום עם מספר החזרות המוגבר, ובהמשך לעבור הליך שבו מספר החזרות של C-G-G גדל מעבר ל-200.

בדיקת X שביר ואבחון מוקדם

בדיקת התסמונת כלולה בבדיקות הסקר הגנטיות המומלצות לביצוע על ידי משרד הבריאות ולכן חשוב במיוחד שהאישה תעבור בדיקה גנטית לשלילת נשאות לתסמונת לפני הכניסה להריון.

את התסמונת ניתן לאבחן רק בבדיקה מולקולרית בה קובעים את מספר החזרות של CGG בגן. כאמור, מומלץ ביותר לבצע בדיקת נשאות ל-X שביר לפני ההיריון. כאשר מספר החזרות אצל האם מעל 57 ויש סיכוי שאצל הילוד מספר החזרות יהיה מעל 200 יש לבצע בהריון בדיקת מי שפיר או סיסי שליה.

הפוסט תסמונת איקס שביר הופיע ראשון במי שפיר

]]>
תסמונת טרנר https://www.prof-shalev.co.il/%d7%aa%d7%a1%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%aa-%d7%98%d7%a8%d7%a0%d7%a8/ Mon, 08 May 2017 09:28:54 +0000 https://www.prof-shalev.co.il/?p=1101 תסמונת טרנר היא תסמונת כרומוזומלית המופיעה רק אצל בנות. בעוד שבמצב רגיל קיימים בתא 46 כרומוזומים, מתוכם שני כרומוזומי מין (XX), הרי לבנות עם התסמונת חסר כרומוזום X אחד

הפוסט תסמונת טרנר הופיע ראשון במי שפיר

]]>

תסמונת טרנר היא תסמונת כרומוזומלית המופיעה רק אצל בנות . בעוד שבמצב רגיל קיימים בתא 46 כרומוזומים, מתוכם שני כרומוזומי מין (XX), הרי לבנות עם התסמונת חסר כרומוזום X אחד. תמונת הכרומוזומים שלהן היא 045 X.

תסמונת טרנר – מה השלכות התסמונת?

הפגיעה המשמעותית ביותר היא עקרות. השחלות לא מתפתחות, ומכאן שאין ביציות והנשים שנושאות את התסמונת למעשה עקרות.

בלידה עצמה, התינוקות נראות רגיל. בתקופת הילדות הן מראות גדילה איטית וקומתן נמוכה. סימני המין המשניים – שדיים ושיעור – לא מתפתחים בנערות והווסת לא מופיעה באופן ספונטני. בנוסף לכך הסימנים החיצוניים כוללים גם עורף רחב וקו שיער נמוך בעורף. הפסקת הווסת תגיע ברוב המקרים בשלב מאוד מוקדם. (אצל חלק מהנשים אשר נושאות את התסמונת ניתן להבחין רק בקומה נמוכה).

התסמונת אינה קשורה בדרך כלל בפיגור שכלי. הסיכוי לפיגור משמעותי הוא כ-5%.

מה היא השכיחות של תסמונת טרנר?

שכיחות התסמונת 1:1500-1:2500 מתוך לידות חיות של בנות. למעשה, רוב העוברים עם התסמונת לא שורדים את תחילת ההיריון. הסיבה לכך היא כנראה שכיחות גבוהה של מומי לב וכליות. בבדיקה אולטרסאונד ניתן לראות עובר עם עיבוי נוזלי סביב הצוואר ושלפוחיות מלאות בנוזל הנקראות Cystic hygroma.

מצב הלוקות בתסמונת בבגרותן

במחצית מהנשים עם תסמונת טרנר החוסר בכרומוזום X קיים בכל התאים. אצל אחרות רק בחלק מהתאים חסר כרומוזום X והתאים האחרים תקינים עם מספר כרומוזומים רגיל. מצב זה נקרא "מוזאיקת טרנר". במקרים כאלה הפגיעה יכולה להיות קלה יותר ולהתבטא במבנה גוף רגיל, פוריות תקינה, כשההפרעה היחידה תהיה הפסקת וסת מוקדמת (גיל 35-40).

אין טיפול לתסמונת אבל נשים שנושאות את התסמונת יכולות להביא ילדים בהפריה חוץ גופית. מדובר בקבלת ביצית מתורמת, הפרייתה בזרע הבעל והחזרת העובר לרחם.

הפוסט תסמונת טרנר הופיע ראשון במי שפיר

]]>