שבוע 14 להריון

את בעיצומו של החודש השלישי ומרגישה הרבה יותר טוב; את גדלה וגם העובר שלך. הוא כבר יכול לחייך וזה מקסים. אתם יודעים כבר אם זה בן או בת? למי תספרו? זה השלב לסקירת מערכות מוקדמת.

שבוע 14 – מצב העובר

הוא יכול לחייך וזה יגרום לך לחייך גם. הסיכונים יורדים. בשבוע 14 אורך העובר מהראש עד העכוז כ-85 מ"מ. המשקל כ-45 גרם. מתחיל השבוע הראשון בשליש השני של ההיריון.

המערכות השונות בגוף מתפקדות. המוח מעצבב את שרירי הפנים והעובר יכול לחייך או לשנות את עוויות הפנים. הלב מקבל דם מחומצן מחבל הטבור ומעביר אותו למוח, לכבד, למערכת העיכול, מערכת השתן ושאר חלקי הגוף.

רבע מכמות הדם עוברת מידי יום דרך הלב. הוא בולע מי שפיר המגיעים לריאות ולקיבה. בכיס המרה נמצאים מיצי מרה, הטחול מייצר כדוריות דם אדומות ובמעיים ניתן למצוא הפרשות הנקראות מקוניום. הכליות מפרישות את השתן לחלל מי השפיר. נפח מי השפיר הוא כ-120 סמק.

שיער הגוף צומח בראש, בפנים (גבות) ופלומת שיער (לנוגו) בגפיים. ניתן להבחין באצבעות ובציפורניים. הידיים גדלות ומגיעות לאורכן היחסי לגוף ויישאר כך עד מועד הלידה. חום הגוף מווּסת והוא כחצי מעלה גבוה מחום גוף האישה. ניתן להבחין במין העובר. אצל עוברים נקביים מתחילה בשחלות יצירת זקיקים ובתוכם ביציות. אצל עוברים זכריים מופיעה הפרוסטטה.

מצב האישה

עם תחילת השליש השני להריון הסיכון להפלה פוחת משמעותית בהשוואה לשבועות ההיריון הראשונים וזו תקופה להירגע ולהיערך להמשך ההיריון. את כנראה מרגישה טוב יותר ויש לך עליה בתאבון ועליה במשקל. השכיחות של דלקות בדרכי השתן גבוהה יותר בתחילת ההיריון. אם יש כזו, טפלי בהם על פי תוצאות תרבית שתן.

השדיים גדלים ומתחיל בתוכם ייצור הקולוסטרום – נוזל סמיך בעל גוון צהבהב ועשיר בחומרים תזונתיים הנחוצים לתינוק. הקולוסטרום מופרש מיד לאחר הלידה, עד ליצירת חלב האם הרגיל.

הפרשת ההורמונים בגוף משתנה לאורך ההיריון וזו הסיבה העיקרית להרגשה הגופנית השונה והמשתנה אצלך בתקופת ההריון. עליה בהורמון ההיריון HCG  משפיעה על תכיפות במתן שתן.  עליה ברמות הפרוגסטרון  גורמת לזרימה מוגברת של דם לרחם, תמיכה בשליה, מניעת התכווצויות מוקדמות וסיוע בחיזוק שרירי האגן כהכנה להליך הלידה.

השליה מפרישה הורמונים שמשפיעים על המטבוליזם שלך ומשפרים את אספקת המזון לעובר, על משך ההיריון ומועד תחילת הלידה וגם על תפקוד המערכת העצבית בעובר. עליה ברמות האסטרוגנים קשורה בהתפתחות אברי העובר, התפתחות השליה וויסות הפרשת הורמונים אחרים בהיריון.

העלייה באסטרוגנים ובפרוגסטרון גורמת גם לשינויים במצב הרוח ולבחילות לאורך כל ההריון. הורמון RELAXIN  קשור למצבי חוסר יציבות ועצירות בגלל השפעתו על מערכתה השרירים, הגידים והמפרקים.

על מה חשוב להקפיד במהלך שבוע 14 להריון?

זה הזמן שלך לחזור לפעילות גופנית בדרגת קושי קלה עד בינונית כגון שחייה, הליכה, ריצה וריקוד. פעילות גופנית יכולה לעזור לך בשמירה על משקל הגוף, לשנת לילה טובה יותר, למניעת עצירות או דליות ברגליים. חשוב שתשתי הרבה במהלך הפעילות ואחריה. כמובן שאם לא עשית את זה עד עכשיו, יש להפסיק לעשן. העובר יקבל יותר חמצן, הסיכוי שלו להיוולד בזמן ובמשקל מתאים יהיו טובים יותר.

שתיה רבה של אלכוהול בהריון יכולה להשפיע על התפתחות העובר והילוד. לכן מומלץ לא לשתות אלכוהול לחלוטין במשך 3 החודשים הראשונים. החל מהחודש הרביעי להריון ניתן לשתות [עדיף להמנע] פעם בשבוע כמות קטנה של אלכוהול, למשל – כוס יין או בירה קלה. שתית אלכוהול מעבר למותר יכולה לגרום נזק מוחי לעובר הקשורות להפרעות התפתחות גופניות ונפשיות.

הקפידי על מיון כמות הקפה שאת שותה; שתיה מרובה של קפה יכולה לגרום להפלות ולמשקל לידה נמוך של הילוד. הקפידי על הפחתה בכמות הקפה היומית שאת שותה. הקפאין יכול לעבור את השליה ולהגיע לעובר. השפעתו על העובר אינה ברורה. על פי הנחיות של הACOG ארגון רופאי הנשים האמריקאי, ניתן לצרוך באופן בטוח קפאין בהריון במינון נמוך בלבד. ההמלצה היא מנת קפאין יומית עד 200 מיליגרם ליום. לשם הבהרה, כוס קפה (237 סמק) מכילה 95 מג קפאין, כוס תה (237סמ"ק) 47 מג קפאין, כוס קולה (355 סמק) 33 מ"ג. מינון כזה לא מעלה את הסיכון להפלות בשליש הראשון להריון ולא גורם ללידה מוקדמת. במילים אחרות, מותר בכל יום לשתות כוס אחת של קפה או 2 כוסות תה ירוק או שחור. עם זאת, צריכה מופרזת של קפאין יכולה לגרום לעליה בהפלות בשליש הראשון להריון .

נשים רבות סובלות מעצירות עקב עליה בהורמון הפרוגסטרון הגורם להרפיה של שרירי המעיים והאטה בפעילותם. גם תכשירי הברזל בהריון גורמים להפרעות במערכת העיכול. הקפידי על שתייה מרובה וצריכת מזון עשיר בסיבים תזונתיים ותקטיני את התופעה.

מה מומלץ לך לעשות?

בשבועות 14-16 להריון נהוג לבצע סקירת מערכות מוקדמת. בדיקת האולטרסאונד מבוצעת בגישה נרתיקית או דרך הבטן או בשילוב של שתיהן, על פי איכות ההדמיה של אברי העובר. בבדיקה מדגימים את  אברי העובר החיצוניים והפנימיים במטרה לאתר מומים וממצאים לא תקינים בשלב מוקדם זה של ההיריון. אמנם התפתחות חלק מהאיברים עדיין לא הושלמה (ולכן צריך לעשות גם סקירה מאוחרת), אבל כבר ניתן לאבחן בחלק ניכר מהמומים המולדים. כמו כן נבדקים גם מיקום השליה, כמות מי השפיר ומבוצעת הערכה של גודל ומשקל העובר.

בשבועות 14-16 להריון מומלץ לבצע סקירת מערכות מוקדמת

אם מתגלה מום בעובר יש לעבור ייעוץ גנטי ובהמשך דיקור מי שפיר. כאשר המום קשה ניתן להפסיק את ההיריון בגרידה. הפסקת ההיריון בשלב מוקדם פשוטה יותר, טכנית ורגשית, מאשר בשלבים מאוחרים של ההיריון.

סקירת מערכות נועדה לזהות מומים מבניים בעובר. באמצעות הסקר הביוכימי שליש שני ניתן לחשב את הסיכון לתסמונות כרומוזמליות דוגמת תסמונת דאון וגם לקבל התראה לגבי אפשרות למומים במערכת העצבים של העובר (חלבון עוברי גבוה). דיקור מי שפיר נותן תשובה ודאית לקיומם של מומים כרומוזומליים. שלוש הבדיקות – סקירה מוקדמת, בדיקת חלבון עוברי ובדיקת מי שפיר – משלימות אחת את השנייה וכולן יחד משפרות את יכולת האיתור של מומים בעובר.

זה הזמן להתחיל לחשוב על בדיקת מי השפיר

שמבוצעת בשבועות 16-23

בדיקת מי שפיר, בשילוב הצ'יפ הגנטי, מאפשרת לקבל מענה אבחנתי לגבי תקינות הכרומוזומים של העובר ומאפשרת זיהוי מוקדם של תסמונות מולדות ואף חלק ממקרי האוטיזם!

בשלב זה של ההיריון ישנם איברים שעדיין לא התפתחו במלואם (המוח למשל), ולכם חשוב לבצע גם את סקירת המערכות המאוחרת בשבועות 22-24.

שיעור הזיהוי של מומים גדולים בעובר בסקירת המערכות המוקדמת נע בסביבות 90%. הבדיקה לא מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים. עם זאת, ניתן למצוא סימנים מורפולוגיים באברים השונים המחשידים לבעיה כרומוזומלית ואז קיימת התוויה לייעוץ גנטי וביצוע בדיקת מי שפיר.

מתלבטים מה היא הבדיקה הנכונה עבורכם? מחפשים רופא לביצוע הדיקור? פני אלי לייעוץ ואוכל לעזור לכם להבין מה הצעד הבא! 

יש לך שאלה?