מחקר: CMV ומי שפיר

Clin Infect Dis. 2016 Jul 1;63(1):33-8

Clinical Implications for Children Born With Congenital Cytomegalovirus Infection Following a Negative Amniocentesis.

Bilavsky E, Pardo J, Attias J, Levy I, Magny JF, Ville Y, Leruez-Ville M, Amir J

 

נושא המחקר

מעקב אחר התפתחות ילודים שנולדו נשאים לוירוס ציטומגאליק (CMV) אשר לא אותר בבדיקת מי שפיר בהריון. העבודה  פורסמה ביולי 2016.

רקע

הדבקת העובר בוירוס ציטומגליק יכול לגרום לו לפגיעה מוחית קשה. ככל שההדבקה מאוחרת יותר בהריון, הפגיעה בעובר קלה יותר. נשים בהריון שנדבקו בנגיף ציטומגלי עוברות בדיקת מי שפיר על מנת לאבחן הדבקה אפשרית של העובר. אי זיהוי הוירוס במי השפיר משמעותו עובר בריא.

לאחרונה, דווח על זיהוי וירוס ציטומגאלי בדם ילודים לאחר הלידה, כאשר במהלך ההריון לא זוהה הוירוס בבדיקת מי שפיר. שתי סיבות לכך: האחת – רגישות בדיקת מי השפיר לגילוי הוירוס נמוכה מידי; השניה – העובר נדבק מאוחר בהריון, לאחר בדיקת מי השפיר.

הנחת המחקר היתה – התפתחות טובה יותר של ילודים שעברו בדיקת  מי שפיר שלילית לציטומגליק בהשוואה להתפתחות ילודים עם תשובה חיובית במי שפיר משמעותה הדבקה מאוחרת  לציטוצגליק בהריון ולא רגישות נמוכה של בדיקת מי השפיר.

מהלך המחקר

כל ילוד עם הדבקה בוירוס ציטומגלי עובר מעקב התפתחותי. נאסף חומר רפואי בשני מרכזים לרפואת ילדים, בישראל ובצרפת, בשנים 2006 עד 2015. אותרו 301 ילודים שנולדו עם וירוס ציטומגאלי ובהריון בוצעה בדיקת מי שפיר לזיהוי הוירוס.  ב – 15.6% מהילודים לא זוהה הוירוס במי השפיר.

תוצאות

נמצא, שבילודים עם בדיקת מי שפיר שלילית היו פחות סימפטומים ( 4.3%) בהשוואה לילודים עם בדיקת מי שפיר חיובית לוירוס ציטומגלי (25%). ההבדל משמעותית סטטיסטי. כך גם פחות הפרעות בשמיעה (2.2% לעומת 17.4%). במעקב התפתחותי לטווח ארוך, כל הילודים עם בדיקת מי שפיר שלילית היו ללא הפרעות נוירולגיות לעומת 14.1% בקבוצת הילודים עם תשובה חיובית במי השפיר. ההבדל משמעותי סטטיסטי.

מסקנות

ידוע שתשובה שלילית לוירוס ציטומגלי במי השפיר לא פוסלת לחלוטין הדבקה בעובר. בעבודת המחקר נמצא שמעט מאוד מילדים אלה נולדו עם סימנים קליניים למחלה ויש להם תוחלת התפתחותית טובה מאוד.  מאחר וידוע  שהדבקה מאוחרת בהריון בציטומגליק וירוס יכול לגרום להפרעה תפקודית קלה בהשוואה ללפגיעה קשה כאשר ההדבקה מוקדמת בהריון, הממצאים במחקר תומכים בכך שכנראה ממצאי מי השפיר היו נכונים ומדובר בהדבקה מאוחרת לאחר ביצוע בדיקת מי השפיר.  עבודת המחקר פורסמה באוגוסט 2016.

מסקנות נוספות בעבודת המחקר נמצא שמעט מאוד מהילודים עם תשובת מי שפיר שלילית נולדו עם סימנים קליניים למחלה ויש להם תוחלת התפתחותית טובה מאוד. מצבם ההתפתחותי היה טוב בהרבה מהילודים עם תשובת מי שפיר חיובית. ממצאים אלה מצביעים על הדבקה אפשרית לוירוס ציטומגלי בשלב מאוחר של ההריון וזו הסיבה כנראה שתשובת מי השפיר אצלם היתה שלילית.